lancaster, właśnie jestem po próbach związanych z Twoją podpowiedzią, za którą dziękuję. Szczerze mówiąc wydaje się to sensowne podejście bo w jakiś tam sposób ogranicza ilość elementów w torze, które mogą w jakiś, mniejszy lub większy sposób wpływać na dźwięk. Tylko zauważ, że BG13P nie jest głośnikiem idealnym i sam w sobie nie gra nienagannie. To zwykły budżetowy przetwornik - choć zaznaczam, że i tak bardzo ciekawy. Dodam jeszcze, że kondensator i L-Pad to nie jedyne przeszkadzajki w torze BG13P bo jest tam jeszcze filtr RLC w okolicy 5kHz.
Zmniejszanie pojemności kondensatora co prawda działa w taki sposób jak opisałeś ale równocześnie psuje mi podział (który w tym momencie wypada w okolicy 1kHz). Podejrzewam, że za zmniejszaniem pojemności konda musi pójść ingerencja w tor AWX\'a a to z kolei przesuwa mi podział w górę pasma a co za tym idzie psuje koncepcję tej konstrukcji, która zakłada niski podział i odtwarzanie stosunkowo szerokiego zakresu przez szerokopasmówkę. Dodanie L-Pada, na pierwszy rzut ucha nie popsuło brzmienia BG13P a jedynie "zwiększyło ilość basu" - póki co zostanę więc przy tym co jest a czas pokaże co będzie dalej ;)
A co do pytania o wrażenia... sam nie wiem co mam Ci powiedzieć... cóż, słucham tego od trzech dni i póki co nie denerwuje mnie ;)
A tak na poważnie. Głównie na plus oceniam zakres średnich tonów, który tutaj jest bardzo wyraźny i soczysty - taka na przykład wiolonczela powoduje u mnie jeżenie włosów. Druga fajna sprawa to wysokie tony, które przeważnie doskwierają w budżetowych kopułkach - tutaj nie ma o tym mowy. Wszystko jest czyste i nienachalne. Jeśli chodzi o bas - jest go w sam raz i schodzi naprawdę bardzo nisko ale jest z nim jeden problem - mam jeszcze nie do końca dopracowaną linię (18-AWX gra właśnie w TL\'ce) i czasem zabuczy z niej niemiły rezonans. Nie jest to jakieś natarczywe ale jednak słyszalne. Miałem to już opanowane ale przez gapowatość nie uwzględniłem komory dla szerokopasmówki - po jej dodaniu zmniejszyła mi się długość linii i ofset głośnika i muszę to jeszcze dopracować.
Zaznaczam jeszcze, że powyższy opis nie jest miarodajny bo mam na razie złożoną tylko jedną kolumnę więc o wrażeniach typu "przestrzeń" nie jestem w stanie nic powiedzieć ale zakładam, że efekt końcowy powinien być jeszcze na plus.
Generalnie jestem zadowolony i po dopracowaniu linii wykończę tą konstrukcję i wyląduje ona w salonie - przynajmniej na jakiś czas ;)