Audiohobby.pl

GP - Grupa Poznańska

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-12-2010, 20:36
Wszystko rozkradną. Obawiam się, ze więcej już się nie spotkamy.

Gustaw

• Gość
19-12-2010, 20:41
>> Vinyloid, 2010-12-19 20:36:50
Wszystko rozkradną. Obawiam się, ze więcej już się nie spotkamy.

Bardzo proszę o jeszcze dwa spotkania. Chciałbym sobie ...tzn Lancasterowi, w ten sposób skompletować cały system.
Brakuje jeszcze wzmacniacza i źródła, więc gdyby nie stanowiło to dla Ciebie problemu to ......... no wiesz.

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-12-2010, 20:46
Co, nie stać cię na prawdziwy wykwint i kolegom chcesz go podkradać ? Wiedziałem, że za tą sympatyczną twarzą brytyjskiego komika kryje się aspołeczna patologia w czystej postaci.

lancaster

• Gość
19-12-2010, 21:06
Gustaw, puściłem blefa ze masz Porty żeby sprawdzic jak Vinyl sie spisze.
To jednak niedobry chłopak, przed chwila wrzuciłem słuchawki do klatki z  gryzoniami.

Jutro rano los pokaże czy to dobre czy niedobre słuchawki.
Ja wiem...wszystko jest kwestią gustu.

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-12-2010, 21:11
Słyszałem, że gryzonie to taki...chiński przysmak. Jak będziesz je smażył to nie zapomnij porządnie wypatroszyć bo możesz sie udławić plastikiem.

violett

• 786 / 6095
  • Ekspert
19-12-2010, 21:20
Dzięki, Panowie za poświęcony czas i za opisy. Czekam na kolejne.

Jakoś mnie specjalnie nie zaskoczyła wysoka pozycja Topping\'a w powyższym rankingu. Chińczyk potrafi :)

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
19-12-2010, 21:35
Chciałem serdecznie podziękować marcowowi za zorganizowanie spotkania i za udostępnienie swojego drogocennego DACa (wraz z napędem będącym przy okazji dobrym CDkiem marki Classe), który z pewnością przydał naszemu spotkaniu tak długo wyczekiwanego wykwintnego szlifu :) Było mi bardzo miło poznać nowych kolegów oraz odświeżyć sobie zakazane facjaty tych, których już mam (nie)wątpliwą prztjemność znać ;>
Ze szczególnie wielkimi oczekiwaniami i ogromnym zaciekawieniem zapoznałem się z kolekcją słuchawek ortodynamicznych przytaszczonych przez kolegę Gorasa, z których najciekawsze wydały mi się jego customowe konstrukcje oraz... Yamahy, którym brakowało jedynie komory rezonansowej; na szczęście posiadaliśmy audiofilską kolekcję filiżanek do kawy. "Customy" Gorasa powstać miały z myślą o zdecydowanie mocniejszych gatunkach muzycznych, było to wyraźnie czuć, a w mojej ocenie były to jedne z najciekawszych słuchaweczek spotkania. Jednak najbardziej spodobały mi się niepozorne Yamaszki, których brzmienie, choć w oczywisty sposób wykastrowane, stanowiło niezwykle obiecującą zapowiedź absolutnego wykwintu, jaki musi się sączyć z topowych "Ja-Mach". Piszę to troszkę żartem, ale Yamahy najbardziej zapadły mi w pamięć. Niestety ani Fostexy, ani Ruski mnie nie powaliły. Ufam, że kolega Goras doniesie na któreś z następnych spotkań swój słynny amplituner Yamahy, który ma w sposób wzorcowy współpracować z "Wielką Rodziną Ortho" :)
Słuchawki dynamiczne brzmią w zasadzie tak samo, różnią się jedynie niuansami: tu trochę przytnie góra, tu zamuli jakąś basową hałdą, tam przyschnie średnica... Uznajmy, że nie wypowiem się; nigdy nie byłem, a obecnie w ogóle nie czuję się kompetentny ;P
DAC marcowa wydobył ze Staxów rzeczy, o które do niedawna bym ich nie podejrzewał. Pozostaje mi mieć nadzieję, że będzie on (wraz z właścicielem ;>) gościem kolejnych spotkań. Jak widać wykwint lubi się z wykwintem, hehe. Łoić naprawdę mocno nadal ze Staxów nie wypada (choć wstydu nie było), ale nie było mowy o brakach na dole przy zachowaniu walorów przestrzennych i innych, nieważne. Muszę sobie takiego Chorda kiedyś upolować ;PPP
WBA zapamiętałem w trochę lepszej odsłonie. Żałuję, że nie mieliśmy na podorędziu jakichś dyżurnych Gradosów, ostatni egzemplarz wyleciał do serwisu tydzień temu.
Ciekawy był DAC na TDA1543: przekakując na niego z Chorda musiałem się do czegoś doczepić, ale uwielbiam takie rozbebeszone sprzęty na sklejkach, pewnie dlatego, że mi samemu brak odpowiednich uzdolnień manualnych i technicznych...

Szalenie zainspirowała mnie nasza rozmowa o topowych półkach, kolcach drganiach i innych voodoo współczesnych odmian audiofilii. Z rozpędu dziś rano podłożyłem pozostałości po jednej z moich hantli pod komputer i wzmacniacz od Staxów. Oczywiście zadziałało: bardzo ładnie wygląda :D

Tyle ode mnie, wyrywkowo i subiektywnie.

P.S. Były tylko jedne słuchawki, które jednoznacznie negatywnie odcisnęły się w mojej pamięci: CALe :> Jak to ujął lan "dużo się w tych słuchawkach dzieje"; w jakimś sensie muszę się z tym zgodzić...

Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
19-12-2010, 22:20
>> chrees, 2010-12-19 21:35:38
> Jednak najbardziej spodobały mi się niepozorne Yamaszki,

Która to wersja była?

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
19-12-2010, 22:26
Zapewne YHD-2.

Gustaw

• Gość
20-12-2010, 11:44
>> Gustaw, 2010-12-19 19:46:41
dlatego, że jest to wzmacniacz bardzo czuły na .............. na co ? No ?........na kabel zasilający ! Tego jednak koledzy nie mieli jak sprawdzić a ja właśnie słucham Grand Twin-a w domu i jest całkiem ciekawie, ciekawiej i lepiej od stawianego wyżej na spotkaniu WBA HPA Master. Jutro skrobnę więcej.

Więcej o WBA jest tutaj:
http://audiohobby.pl/topic/10/5936#koniec

Goras

• 20 / 5492
  • Użytkownik
20-12-2010, 18:49
Dziękuje za zorganizowanie tego sympatycznego spotkania i możliwość kontaktu z wykwintem, o jakim na co dzień mogę tylko pomarzyć ;)

Jeśli chodzi o sam sprzęt to jechałem tam głównie z zamiarem posłuchania Staxów, jako że technologia elektrostatyczna interesuje mnie od bardzo dawna a jedyne słuchawki ocierające się o nią jakie miałem okazje słuchać to moje AKG K340 (ocierające, ponieważ jest to hybryda słuchawek dynamicznych i elektretowych). Na spotkaniu ich nie było, kilka dni temu przypadkowo zabiłem jeden z przetworników dynamicznych.

Wrażenia z odsłuchu pokrywały się w dużej mierze z tym, czego się spodziewałem. Gładkość brzmienia i prezentacja górnego pasma była bezkonkurencyjna, podobnie przestrzeń i lokalizacja przestrzenna źródeł. Jednak brakło wypełnienia i energii. Jako słuchawki do spokojnych odsłuchów wieczorami czy niezobowiązujących w trakcie pracy/nauki - ideał. Jednak do żywej i intensywnej muzyki (słucham głównie metalu) brakowało podstawy basowej, ekspresji. Były po prostu zbyt poprawne w swoim brzmieniu. Chętnie zobaczyłbym je w swojej kolekcji jako słuchawki do popołudniowo-piątkowego relaksu, jednak musiałbym mieć również drugą parę słuchawek o zupełnie innym charakterze brzmienia.

Jest mi bardzo miło, że kilka osób doceniło moją radosną twórczość bazującą na ortodynamicznych przetwornikach SFI i obudowie z Panasonic\'ów RP-DJ600. Słuchawki te w pierwotnych planach miały być niedrogimi zamkniętymi nausznikami na zimę do iPoda, wyszło co wyszło ;)
Słabe opinie na temat Fostexów T40 oraz Elektronik TDS-5 zapewne wynikają z braku (T40) lub mocno niedopracowanego (TDS-5) wytłumienia, następnym razem obiecuję przynieść sprzęt bardziej dopieszczony.

> Która to wersja była?
Yamaha YHD-2, wytłumione w granicach (nikłych) możliwości, do ideału bardzo, bardzo daleko.

Z niecierpliwością oczekuję na kolejną taką okazję, głównie ze względu na atmosferę oraz oczywiście ciasto :)

reactor

• 1649 / 5545
  • Ekspert
29-12-2010, 20:52
Bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o dopisanie się do listy chętnych na koszulki "GRUPY POZNAŃSKIEJ"(ewentualnie wypisanie się z całej zabawy). Jeśli mnie pamięć nie myli na ostatnim spotkaniu chęć wykazali:

-Lancaster
-Gustaw
-Vinyloid
-Chrees
-Kajo

Dalsze szczegóły całej operacji po nowym roku (koszta, rozmiary koszulek...itd )

Makduf

• 499 / 5690
  • Zaawansowany użytkownik
29-12-2010, 21:09
A z tymi koszulkami to tak na poważnie?

reactor

• 1649 / 5545
  • Ekspert
29-12-2010, 21:11
Bardzo poważnie!

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
29-12-2010, 21:52
Zamawiam koszulkę DIY "Grupa Poznańska" sztuk 1 w rozmiarze "L". Proszę o wystawienie faktury VAT do końca roku (później może być drożej o 1%). Na zimę przydałyby się również kalesony do kompletu...jakieś plany co do produkcji ?