Kolumny o którym piszą Edson i Gustaw (który nie raczył oddać mi szacunku i się przywitać!!!!!!!!!)
to Ampeggio firmy Voxativ - głośniki na szerokopasmówkach
wystawione były w jednym pokoju z tubami jzagaji (który nie dał rady dokończyć elektroniki na czas i tuby za bardzo nie zagrały)
kiedy słyszeliśmy je Lancasterem i Cervantesem w piątek poza bardzo pozytywnym wrażeniem ogólnym mieliśmy pewne zastrzeżenia (najprawdopodobniej jakieś rezonanse), ale w sobotę niczego podejrzanego nie było już słychać
również potwierdzam, że grały naprawdę świetnie
mocny, otwarty, pełny, dynamiczny dźwięk, z fajnym uderzeniem, bardzo wciągający.
absolutnie nic w nich nie bolało
(poza ceną - 20 tys, euro - ale Wilson Sophia kosztują chyba nie mniej, a grają... no w każdym razie nie miałbym dylematu żadnego, tym bardziej, że politura autentycznie fortepianowa pierwszej klasy). Nie słyszałem z nich jednak żadnego instrumentu dętego, a bez tego ciężko mi wyrokować ostatecznie
oprócz Voxativów świetnie zagrały, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, Thiele 3.7 (ale były jakieś problemy z przyostrą momentami górą, i to na fortepianie, a w dodatku repertuar był mocno kameralny, więc znowu - lekka rezerwa)
Avantagardy również wydały z siebie dźwięk na miarę najważniejszych zawodów w roku, ale i tu chętnie potestowałbym je w bardziej różnorodnym i skomplikowanym repertuarze
fajnie zagrał zestaw Waszczyszyna, bardzo fajnie zagrały budżetowe wręcz w tym towarzystwie Swansy (8 tys. para),
rewelacją były jednak jak dla nas (kot, lancaster, cervantes i ja) szerokopasmówki firmy N-audio z Ukrainy
prawdziwy, naturalny i bardzo wciągający dźwięk, pozwalający cieszyć się każdą muzyką - również ostrzejszym rockiem
z pewnymi naturalnymi ograniczeniami fullrangów, ale i z wszystkimi ich plusami
a przede wszystkim, z największym plusem, czyli ceną - tańsze kosztowały niecałe 5 tys. (!), droższe bodaj 2-3 tys. więcej
wykończenie niestety nie za fajne, ale przy tej cenie.....
no i to jak dla mnie z grubsza wszystko, co mógłbym zaliczyć ewidentnie na plus (fajnie grały Magnepany, ale trzeba się do nich przełamać), odgrody nie pamiętam już gdzie (są na zdjęciach Gustawa)
poniżej 1) wspomniane Voxativ oraz 2) ukraińskie szerokopasmówki (photo by Gustaw)