Dziś miałem okazje posłuchac Beresford -a TC 7520 Stage 2 GFmod (modyfikowany przez GradoFan-a)w dwóch konfiguracjach.
1 - to pc jako żłódło(laptop) ,Foobar 2000,pliki flac,kabel usb, Beresford , IC Tara Labs Master ,wzmacniacz DENON 2000 AE,kabel zasilajacy do listwy Monster,Furutech FP-314Ag-II ,do wzmacniacza Furutech FP-3TS20 ,kabel głośnikowy Linn K-20,kolumny Dynaudio Contour 1.1 .PC i DAC podłączony do listwy.Dzwięk ten konfiguracji był powiedzmy " poprawny" ale wysokie tony były wyostrzone , bas poluzowany , jakieś "namiastki " planów i powiedzmy głębia .Szczególnie czego brakowało muzyce to dynamiki.Powinien zagrac lepiej z inny tańszym IC.
Bardzo duży w tym udział miał IC który niestety nic nie czaruje tylko przekazuje sygnał bez upiększania i maskowania .Potrafił pokazac jak gra żródło.Obnażył jakim zródłem jest mój laptop:(.W innym systemie po wpięciu go w system "rozłożył" i pokazał jak naprawdę gra a system wart coś z 8kzł.Po wpięciu innego IC było juz "lepiej" ale to pokazało jak inny IC potrafi maskowac niedociągnięcia w systemie.
2 - to system , jako zródło był cd Philips CD 614, coaxial IXOS 101 podpięty pod Beresford-a ,IC Tara Labs Master ,wzmacniacz DENON 2000 AE,kabel zasilający do listwy Monster FP-314Ag-II ,do wzmacniacza Furutech FP-3TS20 ,kabel głośnikowy Linn K-20,kolumny Dynaudio Contour 1.1 . Tutaj od razu było słychac przyrost dynamiki :),pojawiły się plany, głębia , bas stał się zwarty, kontrolowany,wysokie stały się "aksamitne" i bez wyostrzeń.Dzwięk nie męczył , słuchało się tego z przyjemnością .
Myślę że DAC w tej konfiguracji tworzy zródło za około 3 k zł.Mam starą juz wersję Stage 2( chyba jako pierwszy miałem Stage 2),następne są już ponoc lepsze szczególnie poprawiono wejście usb ale to za jakiś czas zweryfikujemy bo ma przyjechac niedługo Beresford Cayman .W ramach eksperymentu jaki mamy prąd w sieci podłączyłem tylko DAC do zwykłego ściennego gniazdka ,reszta jak w systemie 2 pod listwą . Niestety powstał od razu "chaos" w pozycji żródeł,pogorszył sie trochę bas .Podziękowania dla Jarka.