Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
28-06-2011, 21:48
edit: dca-elgara oczywiscie, sonic frontiers pr3

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
28-06-2011, 23:49
>>DAC z lampkami były nie raz na forum opisywane, użyj wyszukiwarki ;)
Wyszukiwarka na tym forum mi nie działa. Zawsze wyskakuje mi "Error 403 (Forbidden)!!" Używam zawsze najnowszego Firefoxa - nie mam pojęcia w czym problem.

>>Nie sądź DAC po ich opisach a własnym uchem - z DAC tak jest, że każdy słyszy co chce.
Idealnie byłoby posłuchać. Niestety w krakowskich salonach audio nie ma zbyt wiele DACów do wyboru, więc małe szanse na to:(

>>StageDAC jest taki wyjątkowy przez crossfeed i możliwość wyboru 9 ustawień
StageDAC jest bardzo zachęcającą propozycją, i ta idea crossfeedu też mi sie podoba. Trochę sie tylko zraziłem wcześniejszymi podejrzeniami, że ten DAC może nie pasować dobrze do W5000, które wzięły sie z jakichś wcześniejszych odsłuchów amp\'a i DAC\'a Meiera. Z tym, że nie ustaliliśmy czy to była "wina" DACa czy amp\'a czy jeszcze czegoś innego.
Jeśli tylko będę mieć okazję to chętnie posłucham, bo ten DAC jest na mojej liście:)

>>W5000, dla mnie mają basu tak mało, że nie pomoże im jakikolwiek DAC a tylko equalizer.
Rzeczywiście impakt basu w Denonach jest nieporównywalnie większy niż w W5000. Dla mnie jednak D2000 miały go zdecydowanie za dużo. Nieraz wręcz głowa mi od niego pękała!:) No, ale to był najniższy model Denona D i bez żadnych modyfikacji. Mimo wszystko teraz przy niektórych rodzajach muzyki za nim trochę tęsknie.
Tego basu nie chcę aż tak dużo jak Denony zwykle mają, ale trochę więcej by sie przydało. Jeśli DACiem się tego nie załatwi to pomyślę o equalizerze. Tylko pytanie jak go zaimplementować. W Squeezeboxie, który jest moim obecnym źródłem nie znalazłem na razie plugina EQ. A gdyby był to czy nie miałby zbyt degradującego wpływu na dźwięk? Może lepiej używać jakiegoś bardziej sprzętowego rozwiązania? W DACach takie występują?

korzena

• 343 / 4989
29-06-2011, 00:16
>>Ja mam do czynienia z Havaną, to znakomity DAC, bardzo wysoka jakość wykonanią, dźwięk naprawdę wysokiej jakości, tylko musimy mały upgade mu zafundować a mianowicie: lampa oraz chip do wymiany.

Chip też?! O lampie to słyszałem, ale o chipie nie. Jakiej lampy i chipa używasz?

Z ostatniej relacji jednego człowieka z head-fi, który testował Havane (z firmową lampą i bez żadnych modyfikacji) z W5000 wynikało, że basu ona zbyt wiele nie \'dodaje\' w porównaniu z innymi DACami jakie próbował. Pisał też, że dźwięk jest bardziej lampowy, jednak w bardzo subtelnym stopniu i że jest bardzo detaliczny, ale też może zbyt grzeczny, jeśli np. chodzi o muzykę rockową. Mnie zaś chodzi o wypełnienie dźwieku w W5000, o dodanie pewnej wagi. Intuicyjnie coś mi mówi, że właśnie sprzęt oparty na lampie może im to dać, ale może sie też mylę...

Robercie, jak Ty oceniasz dźwięk swojej Havany pod kątem powyższej relacji, i pod kątem basu? Z jakimi słuchawkami ona u Ciebie współpracuje? Ciekaw też jestem czy w rzeczywistości wygląda tak samo pięknie jak na zdjęciach. Bardzo podoba mi sie jej design!:)

korzena

• 343 / 4989
29-06-2011, 10:18
Jeszcze pytanie - czy tę Havanę można od producenta zamówić z upgradowanym chipem i lampą czy to już na własną rękę?

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
29-06-2011, 11:13
Dźwięk Havany oceniam bardzo wysoko, jest detaliczna, dynamiczna, niczego jej nie brakuje, tworzy dźwięk z dużą swobodą i łatwością, współpracuje u mnie ze staxem omegą. Pytasz o wyglad, jest śliczna, zdjęcia nie oddają jej urody nawet w 30%. Moim zdaniem najlepsza lampa dla niej to Bendix 6385 i chip made in Japan "J" lub "K" grade.
Upgrade tylko na własną rękę, ale to żadne problem.

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
29-06-2011, 12:05
korzena,
Spróbuj gdzieś posłuchać tego DACA, może któs ma w Krakowie i mógłby Ci udostępnić. Havana w zupełnie inny sposób prezentuje muzykę. Mnie strasznie urzekała taka prezentacja.

korzena

• 343 / 4989
30-06-2011, 00:04
Dzięki Robert za informację o DACu. Z przyjemnością bym go posłuchał. Na razie nie znalazłem nikogo w Krakowie kto by miał, ale będę mieć oczy i uszy szeroko otwarte. Tymczasem może uda mi się wypróbować coś polskiej produkcji, a mianowicie Protagonista.

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
30-06-2011, 08:42
>> korzena

Jeśli myślisz o sprzęcie z pogranicza diy (Protagonist to zlampizowana Lampucera na PCM1796) to polecam ten kit:

http://cgi.ebay.com/DAC-AD1865-1-0S-coupling-Tx-SRPP-NOS-Kit-HV-Tx-/320718117460?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aac4a1a54

To jest bardzo dobrze zrobiony DAC na podobieństo przetworników Audio Note.

Gra to gęstym, mocno wypełnionym dzwiękiem, z nieco wycofanymi wysokim tonami ale znakomitej jakości.

Protagonist gra jaśniej, z większą przestrzenią.

Mam obydwa podobne do powyższych DAC-i. Do słuchawek (HD-650)  używam głównie tego  na AD1865.

korzena

• 343 / 4989
30-06-2011, 11:16
Hmm...gęsty,wypełniony dźwięk - tego właśnie szukam!:) Ale jest problem, bo ja potrzebuje czegoś już gotowego, a to jest dopiero zestaw do zrobienia. Protagonist jest zaś produktem wykończonym, ze wszystkim (różnica w cenie między dwoma ofertami jest jednak bardzo duża, no ale trudno, jak się samemu nie potrafi zrobić).
Większa przestrzeń Protagonista byłaby mnie mnie również bardzo pożądana. Co do jego jasności to nie wiem.

Jurek, czy Protagonist też charakteryzuje się wypełnieniem i gestością - jaka jest w tej kwestii różnica pomiędzy nim a tym DAC\'iem na AD1865?

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
30-06-2011, 13:07
Nie mam makgajwerowego Protagonista, więc nie napiszę jak to gra. Ale mam  podobnie zrobiony DAC na PCM-ach. Mój egzemplarz gra jaśniej i mniejszym dociążeniem niż AD1865.

Złożenie kitu jest proste.
Jeśli sobie nie poradzisz to złożę Ci w ramach koleżeńskiej forumowej pomocy.

Jeśli spodoba się jak gra dokupsz póżniej obudowę, np. :

http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=dac+chassis&_sacat=0&_odkw=amplifier+chassis&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
30-06-2011, 13:57
Protagonist, którego ja słuchałem, był jasny, dokładny, przestrzenny i mało barwny. Pewnie dlatego, że gra i powstawał pod dyrekcją wzmacniacza lampowego, który tę resztę dorabia. Ale ostatnie zdanie to tylko moje domniemania.

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
30-06-2011, 17:01
Konstruktor Protagonista mieszka w Sosnowcu wiec daleko nie masz, choc z tego co wiem nie ma akurat go "na stanie". Zawsze mozna wlozyc inne lampki niz standardowe i dac lepsze kondensatory wyjsciowe co ma wplyw na dzwiek- kwestia dogadania sie z McGyverem. Ja sluchalem na telefunkenach wraz z kolega janiq i bylem pod wrazeniem.
Majkel jest z Krakowa, przeciez mozesz tez Jego podpytac w kwestii lampucery np. Szczegolnie, ze to spec od sluchawek:)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
30-06-2011, 17:25
Nie zapominaj, że możesz też kupić coś firmowego, z gwarancja producenta itd.
Wybór jest duży gdy jest "kasiorka" do wydania.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
30-06-2011, 17:26
Konstruktor to chyba bardziej gosc ktory zaprojektowal lampucere. McGyver po prostu ja zlampizowal w wersji na PCMie zamiast CSie i zmodowal ;)

Roznych wariacji, wariantow lampizacji nt. lampucery jest w sieci cala armada, wiec eksperymentowac mozna do woli.

Ruszylo sie juz cos w King-Kong DACu ?

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
30-06-2011, 17:33
Dla mnie audiofilsko ciekawe rozwiazanie to takie jak np. w Yamamoto YDA-01B.

http://www2.117.ne.jp/~y-s/YDA-01B-new-E.html
http://www2.117.ne.jp/~y-s/YDA-01-new-eng-2.html

A sam obecnie przerabiam temat roznych wariantow z AD1955, chociaz tak zlampizowanego AD1865 tez chetnie bym posluchal :)