Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
21-01-2011, 13:12
Ostatnimi czasy myślę ciągle o Elektrostatycznym brzmieniu powracam myślami do chwil jakie dane mi było przeżyć u Wiktora na referencyjnym zestawie , wnioski jakie wyciągam są tylko jedne a mianowicie zaraziłem się tym sposobem prezentacji muzyki .
Kiedyś bywając na tak zwanych salonowych odsłuchach słuchałem jak prezentują muzykę elektrostatyczne głośniki zapamiętałem to nie  dla tego że cena była wręcz nie osiągalna dla mnie ale że dżwięk był uwolniony !!! od jakiejkolwiek nerwowości która czasami mam jak słucham tradycyjnych zestawów głośnikowych lub słuchawek
Pomijam słuchawki do uszne (dla mnie jest to pomyłka i nawet po próbach z drogimi modelami stwierdziłem jednoznacznie nigdy ich nie kupię)
Zapewne wiele jeszcze przede mną w poznawaniu zalet jak i wad różnych rozwiązań ale wiem jedno ze dla mnie jest tylko jedna referencja i są to elektrostatyczne słuchawki .
Zapewne zaraz odezwą się głosy ze mną się nie zgadzające takie jest indywidualne prawo oceny każdego z nas
Oczywiście skłamałbym pisząc ze nie słucham na tradycyjnych słuchawkach nie nie;) słucham na razie nie mam innego wyjścia używam niestety dynamicznych słuchawek na co dzień
Jest coś takiego od młodości z moi słuchem ze mam bardzo wrażliwy a zapewniam że słyszę więcej niż przeciętni kiedyś po konsultacji laryngologicznej lekarz zrobił mi badanie słuchu o co dla mnie było miłym zaskoczeniem słuch mam bardzo dobry  , dlaczego piszę zaskoczeniem bo moim problemem jest zbyt duże ciśnienie wywierane na błonę bębenkową (zbyt cienka 70% standardowej grubości ) dlatego właśnie po takiej wizycie u laryngologa uzmysłowiłem sobie dlaczego nigdy nie mogłem słychać zbyt głośno na tradycyjnych zamkniętych słuchawkach .
Nawet na koncertach wszystko brzmiało za mocno i ostro.
Przypominam sobie jak jako młody człowiek przebywałem na kużni i nieświadomy co za chwilę się stanie po uderzeniu młota hydraulicznego jako jedyny z grupy zwinąłem się  zasłaniając uszy rękoma .
Jako młody nie znający hi endu człowiek słuchając zestawów Tonsila i tym podobnych nie wiedząc nic co to jest koherencja czasowa podchodziłem do głośników pochylałem je do tylu i dalej słuchałem , nie zawracając sobie głowy tym co zrobiłem
Dopiero po wielu latach doświadczeń zrozumiałem wiele rzeczy .
Może to trochę brzmi na chaotyczna wypowiedż ale to wszystko prawda

Mam do kolegów pytanie mam Pioneera PD-95 czy myślicie ze gdybym zastosował do niego przetwornik ??? coś by się zmieniło na lepsze ???

almagra

• 11519 / 5760
  • Ekspert
21-01-2011, 17:11
Bo bębrana je letka...

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
21-01-2011, 17:23
Odpowiadasz na wpis
>> frackowiak, 2011-01-21 16:07:11

(...) bo "gluchota to tu jest codziennoscia (...)

---

Glupota tez.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
22-01-2011, 15:23
>> MAG, 2011-01-21 13:12:06

Jednoznacznie nie da się odpowiedzieć na takie ptyanie, bo tu przede wszystkim chodzi o preferncje i to czy słuchasz na głośnikach czy słuchawkach, etc.
Co do samego DACa - dla mnie ocena dźwięku to 2 różne (często nie skorelowanych) kategorie.
1. Dzwięk - rozciągnięcie pasma, sposób grania (muzykalny / analityczny) i dynamika
2. Scena, często określana ostatnio na forum jako holografia - roziągnięcie dźwięku na boki, precyzja lokalizacji źródeł i rozciągnięcie  na osi przód - tył

Znaczna część daców daje sobie świetnie radę z 1 kategorią a drugą już bywa różnie (ja wolę w rozsądnych ramach poświęcić drugą kosztem holografii, w szczególności przód - tył). Wg mnie to szczególnie ważne w elektrostatach bo one boleśnie obnażają braki przestrzeni... ale dla przykładu w przypadku ortho już sytuacja jest odwrotna, bo i tak nie mają aż tak chirurgicznej precyzji a łatwiej na nich docenić muzykalność i dynamikę.
Jak się zastanowisz czego tak naprawdę brakuje w brzmieniu PD-95 brakuje (tzn. co to jest to "lepsze") to szybciej znajdziesz odpowiedź a przynajmniej zawęzisz grono potencjalnych przetworników które mogłyby wnieść jakąś poprawę.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
22-01-2011, 22:54
Sim1

Dziękuję za odpowiedż :)

Ten mój PD-95 całkiem ładnie pogrywa ale jest jeszcze jedna kwestia jego zbalansowania wyjść ponoć nie są?
 wobec tego moje pytanie brzmi jeśli zastosuję go jako tylko i wyłącznie transport (posiada wyjście cyfrowe optyczne oraz cyfrowe coaxial)
A wiec wyprowadzam sygnał z PD-95 za pomocą kabla optycznego (lub coaxiala)do przetwornika i z niego wychodzę sygnałem zbalansowanym do dalszej części toru , myślę że tak mógłbym uzyskać znacznie więcej jeśli chodzi o scenę , rozdzielczość tak holografię
Sposób w jak przedstawia muzykę jest raczej analogowy no może przesadziłem żaden odtwarzacz CD nie może równać się z bez stratnością głębi i dynamiki dżwięku jaką ma czarna płyta lub tak zwana taśma matka ze studia nagrań
Ale do sedna u Wiktora właśnie doznałem olśnienia bo cały tor jaki posiada jest zbalansowany!!! i to są ogromnie zalety .
myślę że to jest to lepsze czego szukam
Oczywiście porównywanie systemu Wiktora z moim skromnym Pioneer em mija się z celem ale jako transport będzie dobrym punktem wyjścia na lepsze tylko jaki przetwornik będę szukał i przepraszam Wszystkich że zaśmiecam i pisze nie w temacie ale zaczynam budować wszystko od podstaw między innymi pod STAX A
Pozdrawiam i czekam na dalsze fajne wpisy szkoda tylko że ostatnio ja piszę śmiecąc wątek a najwytrwalsi i mający coś do powiedzenia (napisania) przestali:(
Jak już kiedyś wspomniałem Wiktorowi jestem wdzięczny za to wszystko co we mnie zaszczepił nie wiem jak zniesie to mój budżet ale może w tym roku coś się urodzi:)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
23-01-2011, 12:04
>> MAG, 2011-01-22 22:54:02

>Ale do sedna u Wiktora właśnie doznałem olśnienia bo cały tor jaki posiada jest zbalansowany!!! i to są ogromnie zalety .
>myślę że to jest to lepsze czego szukam

Jest dokładnie tak jak piszesz; gdy przetworniki na wejściu jak i wyjściu są dobrej jakości  i poprawnie zasilane to wpływ kabli łączących po XRL-u jest znacznie ograniczony, no i dochodzi wygoda bo można dawać długie kable. Ja słuchałem już na kablach 50 metrowych i fajnie wiedzieć że to nie degraduje dźwięku. Tu też jak z wszystkim, kabel powinien być zrobiony z dużą wiedzą bo lubią wyskoczyć różne dziwne psikusy mimo zbalansowanego "bitperfekt" ;)

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
23-01-2011, 13:21
MAG, ale z tego co widzę to ten Pioneer ma zbalansowane wyjscie i b. dobry przetwornik, który uważany jest za najlepszą kość Pioneera. Wstawienie zewnętrznego DACa może nie dać oczekiwanych efektów.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
23-01-2011, 14:29
Sim1

Choć posiada wyjście na XLR to sygnał jest pseudo zbalansowany ??? tak to kiedyś gdzieś przeczytałem ale nie moge w pełni tego potwierdzić jeszcze zapytam kogoś kto zna się dobrze na elektronice o wyjaśnienie .
Pioneer PD-95 gra naprawdę super tylko ja chcę przygotować tor pod elektrostaty , chce wykluczyć najsłabsze punkty systemu dlatego zaczynam od CD ka (raczej go nie sprzedam ).

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
23-01-2011, 14:32
>> frackowiak, 2011-01-23 00:17:28
Czasami dobrze przeczytac sobie dobry wywiad!pochodzi z 1996r ,ale mysle ze dotyczy tez dzisiejszych czasow i nabijania audiofili na" pal" http://www.polska.hifi-online.com/interviews.htm

Znam te artykuły

Kiedyś za dobrych czasów czekało się na artykuły Redaktora GS potem niestety wszystko zostało wyparte przez kapitalizm ehh szkoda pisać ale takie jest życie.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
23-01-2011, 14:36
>> rafaell.s.cable, 2011-01-23 12:04:59
>> MAG, 2011-01-22 22:54:02

Kabel moim zdanie bez mitologii oraz zbytecznego voo doo powinien być dobrej jakości od dobrego sprawdzonego producenta z dobrymi parametrami to wszystko
Nie toleruje tak szeroko propagowanego VOO DOO kablowego napatrzyłem się w Studiach oraz rozgłośniach radiowych ot powinny być solidne ale bez przesady próżnia w kablu nie nie kręci

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
23-01-2011, 14:37
próżnia w kablu mnie nie kręci:)

audio_house

• 149 / 5674
  • Aktywny użytkownik
23-01-2011, 15:19
Jak chcesz sobie poprawić to możesz swojego Pioneer PD-95 zlampizować. Może być tylko lepiej :))

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
23-01-2011, 16:05
>> audio_house, 2011-01-23 15:19:57
Jak chcesz sobie poprawić to możesz swojego Pioneer PD-95 zlampizować. Może być tylko lepiej :))

Napisz co masz na myśli jak to widzisz fizycznie???

audio_house

• 149 / 5674
  • Aktywny użytkownik
23-01-2011, 16:32
temat znany i obczajony :)) Wiecej poczytaj w wątku

http://audiohobby.pl/topic/1/226/1

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
24-01-2011, 12:58
Wiktor, już Ci się znudził? :))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.