>> MAG, 2011-01-21 13:12:06
Jednoznacznie nie da się odpowiedzieć na takie ptyanie, bo tu przede wszystkim chodzi o preferncje i to czy słuchasz na głośnikach czy słuchawkach, etc.
Co do samego DACa - dla mnie ocena dźwięku to 2 różne (często nie skorelowanych) kategorie.
1. Dzwięk - rozciągnięcie pasma, sposób grania (muzykalny / analityczny) i dynamika
2. Scena, często określana ostatnio na forum jako holografia - roziągnięcie dźwięku na boki, precyzja lokalizacji źródeł i rozciągnięcie na osi przód - tył
Znaczna część daców daje sobie świetnie radę z 1 kategorią a drugą już bywa różnie (ja wolę w rozsądnych ramach poświęcić drugą kosztem holografii, w szczególności przód - tył). Wg mnie to szczególnie ważne w elektrostatach bo one boleśnie obnażają braki przestrzeni... ale dla przykładu w przypadku ortho już sytuacja jest odwrotna, bo i tak nie mają aż tak chirurgicznej precyzji a łatwiej na nich docenić muzykalność i dynamikę.
Jak się zastanowisz czego tak naprawdę brakuje w brzmieniu PD-95 brakuje (tzn. co to jest to "lepsze") to szybciej znajdziesz odpowiedź a przynajmniej zawęzisz grono potencjalnych przetworników które mogłyby wnieść jakąś poprawę.