Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
14-01-2011, 20:53
>> frackowiak, 2011-01-14 20:44:43

Dla tego tylko patrzeć jak zaczną robić ludzie repliki

Angażując się w wyprodukowanie np. 100 par HE90 uzyskujemy całkiem pokaźną kwotę i duży zwrot wyłożonych nakładów. przez 19 lat technologia wytwarzania poszła znacznie do przodu tak ze można to zrobić lepiej i taniej :)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
14-01-2011, 20:56
tu nieco napisano jak sobie radzą kopiści i jak wypadły testy odsłuchowe
http://en.wikipedia.org/wiki/Stradivarius

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
14-01-2011, 21:50

Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować Wiktorowi za miłe przyjęcie.

Ten czas jaki spędziłem u Wiktora zapewne będzie jeszcze długo przeze mnie wspominany a minął bardzo szybko z reguły tak jest jak coś jest ciekawe i absorbuje całkowicie to szybko mija , nie skłamię że po tej wizycie śnił mi się nie raz Sennheiser Orpheus , Stax Omega oraz inne urządzenia HI-END .

Nie jestem znawcą słuchawek ale powiem wprost przesiadłem się z Malucha do Maybacha...
Jakie to uczucie ? Trudno mi cokolwiek napisać ale spróbuję .

Recenzentem nie jestem miło jest czytać jak piszą ci którzy spędzili z takimi słuchawkami choćby tydzień dwa a najlepiej czyta się to o czym pisze Wiktor (doświadczenie , możliwości nieograniczone w wyborze konfiguracyjnym bez ograniczenia czasowego:)
Jedno jest pewne głuchy nie jestem .
Sennheiser Orpheus to legenda to nr 1 bez względu na cenę , nowości itd.
To słuchawki a właściwie zestaw który nigdy nie będzie taniał wręcz przeciwnie będzie coraz rzadszy i droższy to
tak jak samochody Ferrari zaraz po kupnie cena idzie w górę i ciągle rośnie.

Gdyby było mnie stać na takie cudo bez wahania wybrał bym je zamiast znaczków ,złotych monet, obrazów itd dlaczego? zapytacie z prostej przyczyny muzyka w ich wykonaniu to nieosiągalna dla innych słuchawek wierność , spójność wszystko jest na swoim miejscu i w swoim czasie .Niepowtarzalność produktu wielka rzadkość na rynku wtórnym a z drugiej strony nieprzyzwoicie kosztowny zakup z punktu widzenia kolekcjonera ostatnie jest mało istotne , kolekcjoner raczej wie czego potrzebuje . Co jest istotne : są to rzeczy użytkowe i gdy się ma ochotę, czas zakładamy i odpływamy w nieznane.
Gdyby Wiktor na drugi dzień po spotkaniu nie uświadomił mnie z jak kosztownym zestawem miałem tą przyjemność obcowania powiem szczerze że nie czuł bym się tak komfortowo jak się czułem:)
Gdybym wiedział że zakładam słuchawki za taką kwotę wszyscy wiedza jaką ..... byłbym spięty i może dlatego Wiktor mnie celowo nie uświadamiał zakładałem że mogą kosztować z 15.000zł oczywiście teraz wiem że to byłaby okazja:)
Wracając do tego przyjemnego dnia cieszy mnie fakt że te słuchawki jak i inne najlepsze modele Stax są w posiadaniu Wiktora .Cieszę się że Cię poznałem osobiście Wiktorze i że spełniłeś jedno z moich marzeń nigdy nie zapomnę tych chwil , bo takie zdarzają się niebywale rzadko.

Ucho ludzkie jest przystosowane do odbioru harmonicznych przy czym harmoniczne parzyste są odbierane jako przyjemniejsze dla ucha są naturalnymi harmonicznymi o czym wszyscy wiemy.
Tak właśnie działa lampa Sennheiser a czysta przyjemność z obcowania , słucha się ze spokojem nie ma niepotrzebnego napięcia czy nerwowości , że się coś uda lub nie .
Najprawdopodobniej kiedyś kupię Stax a Omegę :) cenowo znacznie bardziej dla mnie przyswajalne:)
Zauważcie jak szybko przez ostatnie 30 lecie świat poszedł do przodu myślę że dzięki takim słuchawkom jakimi są Sennheiser Orpheus . Ci którzy choć na chwilę zetkną się z tymi instrumentami jestem przekonany że odciśnie on na nich coś w rodzaju kierunkowskazu.
Warto powracać do takich wspomnień , nie zapomnę tego nigdy Chcę podziękować Wiktorowi za czas jaki mi poświęcił wspaniałą atmosferę spotkania za miłe przyjęcie , ukłony dla żony oraz córki
Ps: śliwki w czekoladzie były rewelacyjne :)

Marek

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
14-01-2011, 21:56
A jak Tobie jako wielbicielowi szpulek podobała się muzyka na Orpheuszu z taśmy?

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
14-01-2011, 21:59
>> frackowiak, 2011-01-14 20:44:43
>tego co malo i dane nielicznym to kosztuje oblednie,wystarczy przyklad kalendarza "Pirelli"

Najnowsze kalendarze schodzą na psy :(

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
14-01-2011, 22:09
A jak Tobie jako wielbicielowi szpulek podobała się muzyka na Orpheuszu z taśmy?

>> rafaell.s.cable

Miałem tą przyjemność a różnice wobec CD widoczne jak na dłoni w pewnym sensie okno zostało otwarte:)

Bardzo mile wspominam choć powtarzam czas był największym wrogiem mijał tak szybko:(

Niezapomniane chwile...........

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
14-01-2011, 22:29

Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować Wiktorowi za miłe przyjęcie.

Ten czas jaki spędziłem u Wiktora zapewne będzie jeszcze długo przeze mnie wspominany a minął bardzo szybko z reguły tak jest jak coś jest ciekawe i absorbuje całkowicie to szybko mija , nie skłamię że po tej wizycie śnił mi się nie raz Sennheiser Orpheus , Stax Omega oraz inne urządzenia HI-END .

Nie jestem znawcą słuchawek ale powiem wprost przesiadłem się z Malucha do Maybacha...
Jakie to uczucie ? Trudno mi cokolwiek napisać ale spróbuję .

Recenzentem nie jestem miło jest czytać jak piszą ci którzy spędzili z takimi słuchawkami choćby tydzień dwa a najlepiej czyta się to o czym pisze Wiktor (doświadczenie , możliwości nieograniczone w wyborze konfiguracyjnym bez ograniczenia czasowego:)
Jedno jest pewne głuchy nie jestem .
Sennheiser Orpheus to legenda to nr 1 bez względu na cenę , nowości itd.
To słuchawki a właściwie zestaw który nigdy nie będzie taniał wręcz przeciwnie będzie coraz rzadszy i droższy to
tak jak samochody Ferrari zaraz po kupnie cena idzie w górę i ciągle rośnie.

Gdyby było mnie stać na takie cudo bez wahania wybrał bym je zamiast znaczków ,złotych monet, obrazów itd dlaczego? zapytacie z prostej przyczyny muzyka w ich wykonaniu to nieosiągalna dla innych słuchawek wierność , spójność wszystko jest na swoim miejscu i w swoim czasie .Niepowtarzalność produktu wielka rzadkość na rynku wtórnym a z drugiej strony nieprzyzwoicie kosztowny zakup z punktu widzenia kolekcjonera ostatnie jest mało istotne , kolekcjoner raczej wie czego potrzebuje . Co jest istotne : są to rzeczy użytkowe i gdy się ma ochotę, czas zakładamy i odpływamy w nieznane.
Gdyby Wiktor na drugi dzień po spotkaniu nie uświadomił mnie z jak kosztownym zestawem miałem tą przyjemność obcowania powiem szczerze że nie czuł bym się tak komfortowo jak się czułem:)
Gdybym wiedział że zakładam słuchawki za taką kwotę wszyscy wiedza jaką ..... byłbym spięty i może dlatego Wiktor mnie celowo nie uświadamiał zakładałem że mogą kosztować z 15.000zł oczywiście teraz wiem że to byłaby okazja:)
Wracając do tego przyjemnego dnia cieszy mnie fakt że te słuchawki jak i inne najlepsze modele Stax są w posiadaniu Wiktora .Cieszę się że Cię poznałem osobiście Wiktorze i że spełniłeś jedno z moich marzeń nigdy nie zapomnę tych chwil , bo takie zdarzają się niebywale rzadko.

Ucho ludzkie jest przystosowane do odbioru harmonicznych przy czym harmoniczne parzyste są odbierane jako przyjemniejsze dla ucha są naturalnymi harmonicznymi o czym wszyscy wiemy.
Tak właśnie działa lampa Sennheiser a czysta przyjemność z obcowania , słucha się ze spokojem nie ma niepotrzebnego napięcia czy nerwowości , że się coś uda lub nie .
Najprawdopodobniej kiedyś kupię Stax a Omegę :) cenowo znacznie bardziej dla mnie przyswajalne:)
Zauważcie jak szybko przez ostatnie 30 lecie świat poszedł do przodu myślę że dzięki takim słuchawkom jakimi są Sennheiser Orpheus . Ci którzy choć na chwilę zetkną się z tymi instrumentami jestem przekonany że odciśnie on na nich coś w rodzaju kierunkowskazu.
Warto powracać do takich wspomnień , nie zapomnę tego nigdy Chcę podziękować Wiktorowi za czas jaki mi poświęcił wspaniałą atmosferę spotkania za miłe przyjęcie , ukłony dla żony oraz córki
Ps: śliwki w czekoladzie były rewelacyjne :)

Marek

Dodam jeszcze do tego że słuchałem także Stax Omega SR oraz tej Czarnej wersji  wszystkie obdarzyły mnie wspaniałą dżwiękową ucztą

wiktor

• 2503 / 6105
  • Moderator Działu Słuchawki
14-01-2011, 22:39
>> rafaell.s.cable, 2011-01-14 20:53:10

Dla tego tylko patrzeć jak zaczną robić ludzie repliki

Rafaellu,

zobacz co robią ci od replik. Nie wiem jak grają, ale widzę jak wyglądają. Nie żebym był upierdliwy i czepiał się. No powiedz, jak tego "kopiowania" HE90 w XXI wieku w tym kontekście "przez 19 lat technologia wytwarzania poszła znacznie do przodu tak ze można to zrobić lepiej i taniej" nie skomentować.

Firma HE Audio z produktem JADE (słuchawki elektrostatyczne) jakoś rynku nie podbiła. Co jest oryginałem, a co kopią, sami zgadnijcie.

:)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
14-01-2011, 23:58
>> wiktor, 2011-01-14 22:39:01

Wiktorze nie mówimy o kowalstwie którego przykłady załączyłeś.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:29
Wiktorze mimo że HE90 to cudowne moim zdaniem słuchawki to może jednak napiszesz co nawet na nich koszmarnie zagrało bo po prostu tak zostało nagrane i tego się dalej słuchać nie da.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:41
procentowe statystyki mile widziane :)

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
15-01-2011, 00:50
@ MAG ,teraz najlepiej nie słuchaj "swojego sprzętu "prze około 2-3 tygodnie bo może  się  z nim  coś złego stac   ;) po tym co usłyszałeś u Wiktora :)

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
15-01-2011, 00:52
rafell,

jak jest płyta kiepsko zrealizowana to myślę że nawet na orfeuszu wykwintu nie będzie

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:52
dopisz jeszcze ze chętnie go przygarniemy ;)

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
15-01-2011, 11:48
>> alghar, 2011-01-15 00:50:59
@ MAG ,teraz najlepiej nie słuchaj "swojego sprzętu "prze około 2-3 tygodnie bo może się z nim coś złego stać ;) po tym co usłyszałeś u Wiktora :)

alghar

Nie mam co do tego wątpliwości że słyszałem coś czego na swoim systemie nie usłyszę bo takowego nie posiadam jeśli chodzi Ci o zestawy słuchawkowe (zestawy słuchawkowe najwyższej klasy Orpheus , Omega to raczej śpiew przyszłości ( STAX Omega SR)

Natomiast jeśli chodzi o zestaw stacjonarny stereo mam całkiem przyzwoity zestaw stereo można powiedzieć że już Vintage:) ale gra to całkiem na powiedzmy przyzwoitym poziomie , można zapewne wiele jeszcze poprawić ale to w zupełności mi wystarcza do cieszenia się z muzyki.

Co do słuchawek to fakt odbyłem podróż do Mekki dane mi było usłyszeć ,zobaczyć, uwierzyć .
Na pewno ta wizyta u Wiktora zmieniła mój punkt widzenia w tej materii , raczej zrozumiałem o czym tutaj w tym temacie piszą Wiktor , Piotr , Michał oraz inni po części ziarno zostało zasiane teraz trzeba ułożyć priorytety i zobaczyć jak życie się potoczy może pozbędę się części kolekcji jaką posiadam na rzecz słuchawek kto to wie coś malutkiego tupta mi w głowie i mówi mi teraz już ....no rusz się... ale jeszcze raczej nie nadszedł czas na wielkie decyzje.

Rozum mówi do Serca :rozumiesz nie??
Serce do Rozumu:Rozum czy ty to czułeś ??