Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować Wiktorowi za miłe przyjęcie.
Ten czas jaki spędziłem u Wiktora zapewne będzie jeszcze długo przeze mnie wspominany a minął bardzo szybko z reguły tak jest jak coś jest ciekawe i absorbuje całkowicie to szybko mija , nie skłamię że po tej wizycie śnił mi się nie raz Sennheiser Orpheus , Stax Omega oraz inne urządzenia HI-END .
Nie jestem znawcą słuchawek ale powiem wprost przesiadłem się z Malucha do Maybacha...
Jakie to uczucie ? Trudno mi cokolwiek napisać ale spróbuję .
Recenzentem nie jestem miło jest czytać jak piszą ci którzy spędzili z takimi słuchawkami choćby tydzień dwa a najlepiej czyta się to o czym pisze Wiktor (doświadczenie , możliwości nieograniczone w wyborze konfiguracyjnym bez ograniczenia czasowego:)
Jedno jest pewne głuchy nie jestem .
Sennheiser Orpheus to legenda to nr 1 bez względu na cenę , nowości itd.
To słuchawki a właściwie zestaw który nigdy nie będzie taniał wręcz przeciwnie będzie coraz rzadszy i droższy to
tak jak samochody Ferrari zaraz po kupnie cena idzie w górę i ciągle rośnie.
Gdyby było mnie stać na takie cudo bez wahania wybrał bym je zamiast znaczków ,złotych monet, obrazów itd dlaczego? zapytacie z prostej przyczyny muzyka w ich wykonaniu to nieosiągalna dla innych słuchawek wierność , spójność wszystko jest na swoim miejscu i w swoim czasie .Niepowtarzalność produktu wielka rzadkość na rynku wtórnym a z drugiej strony nieprzyzwoicie kosztowny zakup z punktu widzenia kolekcjonera ostatnie jest mało istotne , kolekcjoner raczej wie czego potrzebuje . Co jest istotne : są to rzeczy użytkowe i gdy się ma ochotę, czas zakładamy i odpływamy w nieznane.
Gdyby Wiktor na drugi dzień po spotkaniu nie uświadomił mnie z jak kosztownym zestawem miałem tą przyjemność obcowania powiem szczerze że nie czuł bym się tak komfortowo jak się czułem:)
Gdybym wiedział że zakładam słuchawki za taką kwotę wszyscy wiedza jaką ..... byłbym spięty i może dlatego Wiktor mnie celowo nie uświadamiał zakładałem że mogą kosztować z 15.000zł oczywiście teraz wiem że to byłaby okazja:)
Wracając do tego przyjemnego dnia cieszy mnie fakt że te słuchawki jak i inne najlepsze modele Stax są w posiadaniu Wiktora .Cieszę się że Cię poznałem osobiście Wiktorze i że spełniłeś jedno z moich marzeń nigdy nie zapomnę tych chwil , bo takie zdarzają się niebywale rzadko.
Ucho ludzkie jest przystosowane do odbioru harmonicznych przy czym harmoniczne parzyste są odbierane jako przyjemniejsze dla ucha są naturalnymi harmonicznymi o czym wszyscy wiemy.
Tak właśnie działa lampa Sennheiser a czysta przyjemność z obcowania , słucha się ze spokojem nie ma niepotrzebnego napięcia czy nerwowości , że się coś uda lub nie .
Najprawdopodobniej kiedyś kupię Stax a Omegę :) cenowo znacznie bardziej dla mnie przyswajalne:)
Zauważcie jak szybko przez ostatnie 30 lecie świat poszedł do przodu myślę że dzięki takim słuchawkom jakimi są Sennheiser Orpheus . Ci którzy choć na chwilę zetkną się z tymi instrumentami jestem przekonany że odciśnie on na nich coś w rodzaju kierunkowskazu.
Warto powracać do takich wspomnień , nie zapomnę tego nigdy Chcę podziękować Wiktorowi za czas jaki mi poświęcił wspaniałą atmosferę spotkania za miłe przyjęcie , ukłony dla żony oraz córki
Ps: śliwki w czekoladzie były rewelacyjne :)
Marek