>> ductus, 2012-10-14 15:22:01
>> MAG, 2012-10-13 19:34:04:Radical
Poza tym 407 mają te same przetworniki co 507 więc tylko się cieszyć:)<<
Bardzo dobrze będzie, jak kolega Radical podzieli się tu wrażeniami z nami, bo im więcej opinii, tym lepiej i łatwiej jest sobie wyrobić własne zdanie. Jednocześnie chciałbym przestrzec przed powielaniem krążących opinii, że np. drivery z 304 to te same z 404, 407 te same z 507 itp.
Ja podaje tylko pewne fakt , które z reszt nie są żadną ukrytą prawdą voo doo Staxa.
Otóż sam producent pisze o tym na swojej stronie internetowej więc nie śmiem tego podważać:
The first SR-Λ (lambda) series was introduced 30 years ago, and now the SR-307 and SR-407 have adopted the same sounding body (sound element) as that of the top model SR-507.
Nie od dzisiaj wiadomo że implementacja tego samego przetwornika może nam dać różny efekt w postaci właśnie niewielkiej różnicy w odbiorze muzyki, nie zgłębiam tego specjalnie ale to mnie przekonuje że taki efekt jest właśnie za sprawą padów ,kabla itd .
Sam przeprowadzałem eksperymenty na nausznikach Staxa bardzo proste zresztą wystarczy usiąść w głębokim zabudowanym fotelu aby brzmienie było różne od tego jakie słyszy się siedząc na kanapie bez odgrody .
Jestem raczej pewny że Stax w modelach 307,407,507 stosuje ten sam element napędowy, różnica wynika tutaj raczej tylko i wyłącznie w zastosowaniu innego okablowania,pady itd.
Poza tym różnica w cenie 407-507 nie jest kolosalna .
Co do różnicy w dźwięku zgadzam się rożni się nieznacznie, ale podkreślam nie znacznie tylko.
http://www.stax.co.jp/Export/ExportProducts.html