>> MAG, 2012-10-13 19:34:04:Radical
Poza tym 407 mają te same przetworniki co 507 więc tylko się cieszyć:)<<
Bardzo dobrze będzie, jak kolega Radical podzieli się tu wrażeniami z nami, bo im więcej opinii, tym lepiej i łatwiej jest sobie wyrobić własne zdanie. Jednocześnie chciałbym przestrzec przed powielaniem krążących opinii, że np. drivery z 304 to te same z 404, 407 te same z 507 itp. Przewrotną filozofią Staxa jest w ramach prowadzonej od dziesięcioleci polityki "zciemniania" - wygodne nieujawnianie czasem wątpliwych, czasem dobrych eksperymentów z przetwornikami, nie tylko od typu do typu, ale też w obrębie jednego modelu np. w różnych seriach. Aktorzy h-f jakby już przejrzeli sprawę na przykładzie różnic w omedze II Mk2 z różnych lat. Jednakże pokutuje nadal opinia o "tych samych" driverach. Nic bardziej nieprawdziwego. Jakże ciekawe było porównanie 303 do 404 i do 404LE, które osobiście wykonałem z kolegą po fachu w roku 2010. Doszliśmy jednogłośnie do wniosku, że powstające różnice między modelami, to nie może być jedynie sprawa innego kabla, czy padów. Też nie sprawa rozrzutu w produkcji, bo mieliśmy po dwie między sobą identycznie grające 303 i to samo z 404. Zupełnie inaczej zagrały też 404LE. A przecież "fama głosi", że drivery są w tych trzech mod. identyczne... Hehe...
To samo dotyczy 407 i 507. Specjalnie te dwa modele próbowałem pod tym kątem. Niewielkie, ale różnice są. I to nie z powodu padów. Otóż driver, który wygląda identycznie, po wyjęciu z obudowy (ciekawe oznakowanie kolorami obwodnic ramy w niektórych mod., ale brak nr serii) może być poddawany różnym zmianom. Jeżeli nie dotyczy to perforowania statorów, czy odległości tychże do membrany (tzw. gap), to najprostsze, co Stax może w produkcji zmieniać jest powlekanie, punkty naciągu i wartość napięcia membrany. A to KOLOSALNIE wpływa na dźwięk i mogę się założyć, że nawet u Staxa bardzo dobry lub zły dźwięk tych samych przetworników przy zmianie tych parametrów to sprawa przypadku. Naturalnie Stax wie, w którym kierunku szukać. Chociaż nie zawsze to wychodzi - porównać tylko 007 Mk1 z Mk2...
Dlatego, nie powielajmy za innymi kalki, róbmy sobie sami osąd, nawet jeżeli jest sprzeczny z powielanymi.