Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
02-12-2010, 11:00
Wydaje mi się że zbyt wczesnie jak na nasze forum zadajesz to pytanie.
 Dzwiek jest podobny, lecz inaczej oddawany jest bas i srednica i wysokie. Trzeba generalnie to uslyszec. Pomimo  podobienstw graja jednak inaczej. Wiecej nie napisze bo wszytko z pamieci.

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
02-12-2010, 11:27
>> Beat, 2010-12-02 05:14:38
Jak wypada porównanie słuchawek ortodynamicznych i elektrostatycznych pod względem jakości ?

Na head-fi.org jest sporo porównań nowych ortho (Audeze LCD-2, Hifiman HE-5LE, HE-6) do np Staxów Omeg II

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
02-12-2010, 11:52
Porównania są nie do końca miarodajne w szerokim zakresie, nie można generalizować.
Z tego co zauważyłem do tej pory i domyślam się w zakresie nie znanym mi wygląda to tak że zarówno klasyczne dynamiki, ortodynamiki i elektrostaty w zakresie tzw. najniższej półki startują z 3 kompletnie różnych miejsc jeśli chodzi o prezentację muzyki. Im lepsze modele weźmiemy tym bardziej dają się zdążać ku jednemu wspólnemu punktowi. Oczywiście, szczytowe modele nie będą brzmiały tak samo ale we wszystkich producenci dążą od jak najlepszego pasma, sceny dźwiękowej, naturalności itp.
Tak więc wnioski z porównania np. LCD-2 kontra SR-007 nie są reprezentatywne dla porównania np. Fostexa T50rp i SR-001 czy starszych modeli Staxa np. SR-5. Łatwiej więc odpowiedzieć na pytanie o różnice między konkretymi modelami niż tak ogólnie zadane.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
02-12-2010, 11:59
Sim1 to spróbuj w takim razie porównać posiadane przez siebie Staxy to podobnej cenowo/jakościowo (według Ciebie) półki ortho ze swojej kolekcji, na pewno coś tam się znajdzie?

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
02-12-2010, 12:05
Generalnie rzecz ujmując według mnie jeśli ma się je porównywać, to np. nowe ortho w stylu LCD-2 czy HE-6 (czyli okolice 1000$) do Staxów w podobnej cenie i jakoś odjąć od tego cenę dedykowanego Staxom wzmaka... ciężka sprawa wiem :) Ale nie ma sensu porównanie wielokrotnie droższych i szczytowych modeli Staxów do współczesnych wysokich modeli ortho.
Według mnie ciekawym porównaniem byłoby postawienie obok siebie Yamahy YH-1000 z ówczesnym najwyższym modelem Staxów. Przepraszam, że nie piszę tutaj o konkretach ale temat Staxów i konkretnych modeli (szczególnie wstecz) jest mi mało znany.

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
02-12-2010, 12:11
Mam to w planach tylko ostatnio ciągle brak mi czasu i dobrego momentu by to zrobić uczciwie. Na pewno w końcu się zbiorę i dokonam konfrontacji 2 wspaniałych szczytowych konkurentów z końcówki lat 70-tych ubiegłego wieku... często zresztą przeciwstawianych sobie (w szczególności przez waulta z h-f): Fostex T50v1 vs Stax SR-X, ale to umieszczę w wątku ortho.
Nie wiem jakiego konkurenta wybrać dla SR-303 :) na pewno może to być DT880 i... tu jestem w kropce, chyba powinno to być yh100? Tylko że nie wiem czy się zbiorę w sobie przed świętami. Jak już to w pierwszej kolejności z pierwszym porównaniem.

Kuba_622

• 312 / 5130
  • Zaawansowany użytkownik
02-12-2010, 12:48
Sim1, a napisałbyś w kilku zdaniach jak się mają dokanałówki Staxa do SR-303? Bo chciałem kupić 303, ale nie jestem do końca pewien czy to będzie krok w dobrym kierunku :)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
02-12-2010, 13:20
W niedługim czasie przymierzam się na odsłuchy STAX Omega SR 007 jestem ciekaw jakie będą wrażenia nigdy wcześniej nie miałem styczności z tak drogim modelem nie wiem czego mogę się spodziewać nie mam odnośnika praktycznie wskakuję z tą próbą jak bym pierwszy raz wsiadł do Porshe 911 , trochę się obawiam mam mieszane uczucia hmm zobaczymy jak sprawa się potoczy bo może być naprawdę tak ze utonę a to grozi co najmniej kredytami:)
Słuchawki nie są nowe ale zadbane

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
02-12-2010, 14:04
Odpowiadasz na wpis
>> MAG, 2010-12-02 13:20:06

Marku, to moim zdaniem najlepsza wersja Omegi II, zwana MK1. Napisz koniecznie o swoich wrażeniach.

:)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
02-12-2010, 15:30
Na pewno dam znać co i jak natomiast mam pytanie o co chodzi z tymi wersjami ??
Wiktorze czy możesz je poukładać chronologicznie pomoże mi to zrozumieć co nie co jeśli ta wersja jest najlepsza to czym się różniła wersja wcześniejsza no i czym różni się wersja MK II

Omega 007 MK I
Omega 007 MK I upgrade(to jest ta ze zdjęć czy tak?)
Omega 007 MK II

Czy dobrze to napisałem takie były wersje?

wiktor

• 2503 / 6104
02-12-2010, 18:46
Słuchawki Omega przeznaczone na rynek europejski w kolejności:

SR-Omega

SR-007 Omega, powszechnie oznaczana "MKI" złoto-brązowa
SR-007 Omega, złoto-czarna (było ich najmniej)
SR-007 Omega MK2, czarno-czarna (aktualnie oferowany model).

Poprzednie Omegi przeznaczone na rynek japoński były brązowo-złote, a obecnie sprzedawane są oznaczone SR-007A i mają kolor szampańsko-czarny.

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
03-12-2010, 20:58
>> Kuba_622, 2010-12-02 12:48:21
Niestety SR-001 już mają innego właściciela, wiec moge tylko z pamięci napisać, dodatkowo teraz SR-303 mam zasilane z porządnego wzmacniacza. Ale chwilę ich używałem więc bardzo nie nakłamię :).
Podstawowa różnica jest w brzmieniu. SR-001 miały bardziej ciepły charakter dźwięku niż SR-303. Z nimi trzeba znaleźć odpowiednie ułożenie w uchu bo powinnych pracować w szczelnym układzie, inaczej (jest dużo takich opinii) nie mają zbyt dużo basu. Dół i dolny środek pasma był bardziej eksponowany. Nie piszę że mocniejszy bo SR-303 schodzą niżej ale był bardziej "wybrzuszony" i ciepły. Dodatkowo góra w stosunku do SR-303 była lekko cofnięta. Dawało to bardzo miłe ciepłe brzmienie. Bardzo ładnie oddawane były wokale i akustyczne klimaty ale też chyba przez to lepiej mi się sprawowały do rocka. Góra gładka ale miała coś na co mi zwrócono uwagę, jakiś taki pik, którego nie wyłapywałem dopóki nie posłuchałem SR-303. Niby wszystko ok, stonowane  i gładkie ale gdzieś w kŧórymś b. wąskim miejscu pasma był wyskok ponad tę gładkość . Pod względem dźwięku, po nich moje pierwsze odsłuchy z SR-303 dały wrażenie że jest mało mięsiście, wokale bardziej suche ale za to była idealnie gładka i równa góra pasma. Choć trochę za mocna i suchawa tuż po przesiadce. Nie dane mi było słuchać Omegi2 wiec mogę tylko powtórzyć co często się powtarza - sonicznie ponoć o wiele wiele bliżej do O2 niż serii Lambda (choć O2 to oczywiście inna bajka musi być!).
Druga kategoria to oddanie sceny. Jeśli chodzi o szerokość to bardzo zbliżone doznania do innych dokanałówek, czuje się przestrzeń bardziej w głowie, czyli trochę wężej ale za to dźwięk odrywa się całkowicie od słuchawek. Precyzja w stosunku do SR-303 jest chyba podobna, pozornie 303 przez mocniejsze wyeskponowanie górnego pasma sprawiają wrażenie lepszych ale zdążyłem już zauważyć że to w dużej mierze kwestia odpowiedniego przebiegu charakterystyki częstotliwości w górnym zakresie. Jej zmiana przez EQ lub inne zabiegi powoduje poluzowanie lub powiększenie precyzji (popatrz na moje doznania po modyfikacji 303 w wątku o Staxach).
Ogólnie bardzo fajne słuchawki i czasem przychodzą mi myśli by nabyć S-003, czyli wersję z normalnym wtykiem 5-pin. Część użytkowników może miec problemy z wygodą użytkowania, bo kanciata budowa powoduje, że chwilę trwa zanim sie znajdzie właściwe ułożenie w uszach, niektórzy go mogą nie znaleźć... ale też są tacy co ich używają bez pałąka jako klasyczne douszne (czego mnie się nigdy nie udało osiągnąć - wypadały wcześniej czy później).
Dla otoczenia, mimo że otwarte, istotnie mniej dokluczliwe niż Lambdy, które mnie głośnością na zewnątrz na początku delikatnie zszokowały.

wiktor

• 2503 / 6104
04-12-2010, 01:56

Porównanie elektrostatycznych słuchawek STAX i SENNHEISER.  

Przygotowałem w krótkiej graficznej formie własną ocenę  dwóch modeli Sennheiser i pięciu Staxa. Poniższa prezentacja nie jest formą rankingu. Każde słuchawki słuchałem w identycznych warunkach (źródło sygnału, okablowanie, wzmacniacze, etc.), tak aby najbardziej obiektywnie przedstawić ich słabe i mocne strony. Ilość punktów, czyli szarych gwiazdek, proszę traktować jedynie orientacyjnie.

Zdaję sobie sprawę, że taka forma "testu" jest dość ryzykowna i może nieco szokować. Trudno, jest jak jest, i mam nadzieję, że komuś przydadzą się tak zebrane informacje.   Umowne pozostają takie sprawy jak wizualizacja sceny muzycznej, względy techniczne lub wartość kolekcjonerska danych słuchawek.

Podsumowałem je w czterech aspektach: sonicznych, technicznych, już wspomnianej wizualizacji oraz dopasowania do  rodzaju muzyki.  Mam nadzieję, że pierwsza część dla każdego będzie zrozumiała i nie ma co jej komentować. O tym zazwyczaj przy takich okazjach mówimy.

W drugiej części zaakcentowałem sprawy:
- dostępu do części w kontekście ich kompletnego braku np. SR-Omega oraz bezproblemowego nabycia dowolnego elementu np. Omega II MK2;  
- serwisu jako takiego od "nie naprawiamy" do "full service";
- współczynnika cena do jakości, który czasami nie ma korelacji w kategoriach płaconych za nie kwot;
- wartości kolekcjonerskiej (wartość niematerialna) jako punkt odniesienia do kwot nabycia, które z roku na rok stają się wyższe.

W trzeciej spróbowałem  pokazać w jakiej przestrzeni się słyszy, oczywiście z zachowaniem identycznych warunków. Proszę to traktować z przymrużeniem oka, bo nie mniej karkołomne jest pisanie o tym co się słyszy. Skalowanie tej umownej sceny dotyczy tych konkretnych siedmiu modeli słuchawek.  

W ostatniej części punktowałem wrażenia ze słuchania rożnych gatunków muzycznych. Rozczaruję tu profesjonalistów i audiofilów, nie było żadnych samplerów, tang, chórów kościelnych, dzwonów, ekstra sacd, etc. Przede wszystkim słuchałem i nagrywałem ulubione płyty winylowe, cd, analogowe taśmy kasetowe i szpulowe. Przy okazji była to przednia zabawa, oderwanie od codziennych obowiązków, a jednocześnie uporządkowanie informacji w kontekście tego wątku o elektrostatach.

:)

Powodzenia,
Wiktor

wiktor

• 2503 / 6104
04-12-2010, 01:57
SR-Omega

.

wiktor

• 2503 / 6104