Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
14-01-2012, 12:48
MAG, SR-007mkI z tego co się orientuję były wypuszczone właśnie z SRM-007t / SRM-717. Miałem wcześniej HybridAmpa który też był bardzo dobry ale okazja posiadania kompletu Staxa była na tyle kusząca, że pozostałem ze wzmacniaczem Staxa (porównanie obu było umieszczone w tym wątku).
Mimo, że słyszałem lepsze tory jestem z mojego bardzo zadowolony. Chyba głównie przez to, że słucham muzyki lekkiej brzmieniowo i w moim odczuciu SRM-007t z O2mkI sprawdza się idealnie w takim repertuarze.

Ale ja jestem lekki odmieniec bo słucham równie często na Omegach jak i na pozostałych słuchawkach włącznie z SR-001. Podczas gdy inni rolują lampy lub opampy szukając brzmienia wzmacniacza ja "roluję" słuchawki (wg mnie najwazniejszy element toru) ciesząc się specyficznymi smaczkami, które każde z nich mają.

A do mocnych  uderzeń gdzie trzeba ciężkich, grobowych pomruków i uderzenia mam wspaniałe okazy ortodynamików :).

Poza tym SRM-007t zależnie od nastroju gra albo bezpośrednio z DACa albo przez przedwzmacniacz, gdzie nie dość, ze mogę wpompować mocniejszy sygnał to jeszcze pokręcić gałkami barwy dźwięku.

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
14-01-2012, 14:24
Mialem mozliwosc sluchania 009,Omegi,407,404 na 007tll z fabrycznymi lampami i "rosyjskimi".W sprawie lamp to moze Robert sie wypowie :-)

Robeeert1

• 722 / 5739
  • Ekspert
14-01-2012, 14:57
Odpowiadasz na wpis
>> alghar, 2012-01-14 14:24:44
Mialem mozliwosc sluchania 009,Omegi,407,404 na 007tll z fabrycznymi lampami i "rosyjskimi".W sprawie lamp to moze Robert sie wypowie :-)

I jakie wrażenia? Które słuchawki według Ciebie są najciekawsze?
Jeżeli chodzi o lampy to bez jakiejkolwiek konkurencji są "Raytheon 6Cc7 BP uniline first in quality", oraz starsze BP Raytheona, niestety ekstremalnie rzadkie. RCA to już nie ta klasa dźwięku, ale są też niezłe, szczególnie BP.
Ewentualnie szukajcie innych 6CG7 z lat \'50, koniecznie "Black Plate".

Robeeert1

• 722 / 5739
  • Ekspert
14-01-2012, 16:05
>> aallen, 2012-01-13 21:58:48
Chcesz po prostu monopol zrobić na Orfeusze i później sprzedawać dwa razy drożej. Tak wogóle ładne kieszonkowe :)

Lubię to!

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
14-01-2012, 17:21
Czy macie jakieś informacje o zastosowaniu układów scalonych we wzmacniaczach do elektrostatów?

Przecież one się do tego świetnie nadają, np:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm4702.pdf

Do tego trafo, LTR i będzie high-endowy wzmacniaczyk.

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
15-01-2012, 14:17
Chcesz do LTR, którego same części to ok 1000$ podłączyć dużego opka i uznać to za hi-end?
Zaletą LTR\'a jest przezroczyste przeniesienie brzmienia podłączonej tradycyjnej końcówki mocy.
Jak podłączysz tam takiego opka to wyjdzie zwyczajnie dziadostwo. To tak jakbyś do malucha wsadzić chciał silnik z mercedesa i ogłosił, że masz już komfort i osiągi na poziomie klasy premium.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

lancaster

• Gość
15-01-2012, 15:29
Krzysztof, ductus podpina przez takie urządzenie zdaje się Accu.....oj żebyś się nie zdziwił z tym "przeźroczystym brzmieniem"....w starciu E-550 vs dobrze zaaplikowany chipamp....MOCNO daje do myślenia.

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
15-01-2012, 16:18
Wiem że tutaj teraz dyskusje o ultra high endzie najczęściej się toczą ale wróćmy na ziemię ;) Posiadam swój zestawik SRS-2020 już ponad rok i muszę powiedzieć że podoba mi się jeszcze bardziej niż na początku. Basu nie ma za wiele do łojenia ale do tego mam drugie słuchawki (Ultrasone hfi-780). Ale właśnie odezwała się audiofilska natura która siedzi chyba w każdym z nas i coś bym kupił/zmienił :) Przeszły mi przez myśl dynamiczne modele jak Sony SA5000, Gs1000i czy nowe AKG K550. Po gruntownym zastanowieniu jednak stwierdzam że chyba wolałbym iść w górę elektrostatycznej drabinki. Budżet oczywiście jak na polskie warunki przystało stosunkowo skąpy (im mniej tym lepiej) i nie wiem co ze sobą zrobić. Omegi mnie raczej nie interesują ze względu że już z opisów czuje że to na pewno nie moja szkoła grania no i ta cena..... Zostają więc wyższe lambdy oraz wzmacniacze. Szarpnąć się na zakup 4170? Cena duuuuża w Polsce bo 2200 euro.... Raczej celowałbym w coś używanego tylko co? Wzmacniacz? Słuchawki? Póki co posiadam Teradak TDA1543 NOS DAC-V4.0 oraz wspomniany zestaw SRS-2020 podłączony IC Straight Wire Musicable II. Koledzy pomóżcie :)

• Gość
15-01-2012, 20:11
lancasterze  Krzysztof pisał:  ,,Zaletą LTR\'a jest przezroczyste przeniesienie brzmienia podłączonej tradycyjnej końcówki mocy,,.  Miał zdaję się na myśli ,,umowną nieobecność,, LRT a co jest dalej, to inna historia.

pozdr :-)

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
15-01-2012, 20:31
Co tu dużo pisać, tylko hi-end nam w głowie. Skrobię powoli małe porównanie 507 VS O2 MK1.

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
15-01-2012, 20:35

Odpowiadasz na wpis

>> Krzysztof_M, 2012-01-15 14:17:22
Chcesz do LTR, którego same części to ok 1000$ podłączyć dużego opka i uznać to za hi-end?
 Zaletą LTR\'a jest przezroczyste przeniesienie brzmienia podłączonej tradycyjnej końcówki mocy.
 Jak podłączysz tam takiego opka to wyjdzie zwyczajnie dziadostwo. To tak jakbyś do malucha wsadzić chciał silnik z mercedesa i ogłosił, że masz już komfort i osiągi na poziomie klasy premium.

Cena urządzenia nie czyni go automatycznie dobrze grającym- o tym dobrze wiesz.
Trafa do LTR-a plus zasilanie biasu- koszt częsci 1300 zł.

Przejrzyj dokładnie notę tego opka. Potężna amplituda napięcia, symetryczne wyjście. Jedynie prąd trochę mały.
Ale koszt zrobienia  wzmacniaczyka szacuję na 100 zł- warto spróbować.

Dla ostudznia emocji- tak wygląda wyjście słuchawkowe w jednym z wyższych modeli pre Accuphase:
Cena zaimplementowanego opka- jeden złoty. Nie piszę, że to silnik malucha w mercedesie. To jest rozsądne, inżynierskie podejście.

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
15-01-2012, 20:57
1. Implementacja słuchawkowego wyjścia w Accu jest bez związku z tematem sporu :-)
2. Trafa Lundhala kosztują tyle ile kosztują głownie dlatego, że są dobre. Nie są drogie dla samej sławy.
3. O wiele prościej i łatwiej i taniej jest zbudować wzmacniacz bezpośrednio sterujący elektrostatami.

LTR ma sens gdy dysponujemy wspaniałym, niesamowitym i unikalnym wzmacniaczem w domu. I chcemy żeby on nam napędził STAXy.

Dlatego nie widzę kompletnie sensu budowania LTR za 1300 zł i zasilania go jakimś scalakiem - dlatego, że są takie techniczne możliwości? No chyba jedynie dlatego.
Ale z ekonomicznego, audiofilskiego i zdroworozsądkowego punktu widzenia pomysł jest bez sensu :-)

P.S. Parametry scalaka zachwycają jak na scalaka. I tu koniec zachwytów. Żaden z parametrów nie jest nadzwyczajny. Szczególnie jeśli wziąć pod uwagę rolę jaką chciałeś obsadzić tym układem w torze.

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
15-01-2012, 21:15
Nie spieram się.

Ot, takie moje dłubackie przemyślenia.

Chińskie Staxy napedzane wzmacniaczem na opkach za 1 $...Czas umierać...
:)

lancaster

• Gość
15-01-2012, 21:40
Krzysztof, ja patrze na to tak : kupujemy dobre trafa na LTR (1300zł) + wzmacniacz na "opkach"...pewnie z 1000zł total z extra drabinką rezystorową, porządnym trafem, częściami, gniazdami itp... i mamy za 2300zł przyzwoite urządzenie (teoretycznie, bo nie mam pojęcia jak sie zgra z elektrostatami).
LTR + przykładowy Accu E-550 to ok 30Kzł :-) ...i jeśli porównanie wypadnie tak jak na kolumnach to nie ma tematu i mamy na parę 009 :-)
Czy dedykowany wzmacniacz do elektrostatów będzie lepszy ? Trzeba by posłuchać (nie miałem okazji)...wróżę, ze tak....w końcu był na tych słuchawkach dogrywany (choć i opka można)

"Żaden z parametrów nie jest nadzwyczajny."

tzn, które konkretnie ? Pewnie lepsze od KAŻDEJ lampy, łącznie z topowymi wzmacniaczami Staxa to rozumiem mało (jeśli dla kogoś kluczem są parametry) ?:-)

"Ale z ekonomicznego, audiofilskiego i zdroworozsądkowego punktu widzenia pomysł jest bez sensu"

Rozumiem, ze go słuchałeś ?
Dla mnie zwłaszcza z ekonomicznego, audiofilskiego i zdroworozsądkowego punktu widzenia pomysł jest bardzo sensowny.
Wszystko zależy od tego co uda się wycisnąć z samego scalaka, bo z opkami faktycznie różnie bywa....nie tylko z opkami zresztą.
Pomysł Jurka uważam za co najmniej przyzwoity.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
15-01-2012, 21:43
Myślę, że nie ma co kruszyć kopii :)

Ja akurat nie widzę nic złego w zrobieniu prototypu wg pomysłu jjurka (jeśli by mu się chciało oczywiście). Jeśli to zagra na poziomie wzmacniaczy dołączanych do słuchawek SR-001/003 lub SR-202 to za tak małe pieniądze sam będę zainteresowany by sobie takie coś sprawić i postawić na szafce nocnej :) do rzadkiego ale zdarzającego się tzw. słuchania
"do poduszki".