Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

reactor

• 1649 / 5523
  • Ekspert
28-10-2011, 14:04
>> frackowiak, 2011-10-27 23:52:30

Ja tam nie mam nic przeciwko żeby mi szczęka opadła na widok Twojego przyszłego "toru" - musisz jednak przyznać, że najpierw musisz go kupić i przytargać z Londynu. Wyglądamy Cię wszyscy z niecierpliwością ;)

wiktor

• 2503 / 6082
  • Moderator Działu Słuchawki
28-10-2011, 19:31
>> frackowiak, 2011-10-28 16:19:17

przygotowanego przez Wiktora

Zaraz, zaraz! Ja nigdzie nie deklarowałem, że sam coś takiego zorganizuję. Bez współudziału Kolegów, nic z tego nie wyjdzie. Bardzo liczę na Wasze zaangażowanie.

reactor

• 1649 / 5523
  • Ekspert
28-10-2011, 21:04
>> wiktor, 2011-10-28 19:31:28

Wiktor bez obaw! możesz na nas liczyć.

Możemy zagwarantować:

-słone paluszki (3 op)
-napój gazowany o smaku pomarańczowym (2x2L z lidla)
-dwa opakowania ciastek "sasanek" (również z Lidla)
 + opcjonalnie opakowanie najtańszej kawy mielonej tym razem z biedronki.

;)

kuben

• 488 / 5493
  • Zaawansowany użytkownik
28-10-2011, 21:21
Warto by założyć osobny temat dotyczący tego przedsięwzięcia.

reactor

• 1649 / 5523
  • Ekspert
28-10-2011, 23:30
>> frackowiak, 2011-10-28 22:00:03

Przyjeżdżaj z tym szmpanem koniecznie i nie oszczędzaj na nas w żadnym wypadku. Zagrychę już mamy zapewnioną więc zapowiada się obiecująco ;P

Gustaw

• Gość
28-10-2011, 23:34
>> frackowiak, 2011-10-28 22:00:03

Zabierz ze sobą Elę. Wypijemy razem z Elą browara, pokażemy Piwnicę pod Baranami i Wawel, . Niech wie jak wygląda prawdziwy zamek. A co !

Gustaw

• Gość
28-10-2011, 23:36
God, save the STAX ;-)

• Gość
29-10-2011, 16:45
Piotr posłuchaj dziewiątek. To będzie Twoje granie. Realizm połączony z kapitalną dynamiką, wiernym oddaniem barw instrumentów i ich faktury ze znakomitym, naturalnym powietrzem. Wgląd w nagranie jest imponujący, rozdzielczość wybitna. Większość  drogich i bardzo drogich kolumn dostaje zadyszki. Bas bardzo dobrze wypełniony,wielobarwny i z bardzo dobrym atakiem.  Średnica dobitna z naturalną barwą i kapitalnie artykułowana z fascynującą namacalnością.  Gładkość, naturalność, precyzja i jeszcze wiele innych. Najprawdziwsze i najwierniejsze słuchawki jakie dane mi było słuchać. Ja na dzień dzisiejszy nie doszukałem się wad. Jeżeli one występują to poprzez fałszywą ingerencję mojego toru, a 009 zasługują na najlepsze komponenty. Niestety!
Nie chce mi się za bardzo pisać o tym jak grają 009. One grają i podają WSZYSTKO w sposób niewiarygodnie wierny. A mi o to chodzi:-)

Kwestia wzmacniacza niebawem zostanie rozwiązana. Jak Stax podejdzie do tematu tak jak do 009 czyli skonstruuje tak wierny wzmak jak dziewiątki, to wierzę, a raczej jestem pewien, że będzie to absolutnie najwyższa liga!

pozdr

Mogos

• 382 / 5980
29-10-2011, 23:23
Dziś miałem okazję posłuchać 009-tek u Johnego. To drugie elektrostatyczne słuchawki po Omegach2 MKII jakie dane mi było posłuchać. Omegi MKII nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Dla mnie słuchawki muszą kreować spektakl muzyczny wciągający i jak trzeba to i pobudzający (przestrzeń, energia, prat, szybkość). Omegi2 MKII swoim basem i jedwabistą prezentacją wysokich tonów sprawiały, że słuchało się muzyki z przyjemnością i tyle. Nie było zbyt wiele czasu na przesłuchanie różnych gatunków ale podejrzewam, że nawet nagrania rockowe zabrzmiałby na nich jak "kołysanki". "Dziewiątki" to zupełnie inne granie. Mają potencjał zagrać każdy rodzaj muzyki bez cienia zadyszki i z właściwą ekspresją. Przestrzeń bardzo podobna do osłuchanych przeze mnie HD800. Może ciut głębsza ale to mogła być zasługa wzmacniacza. Bass pod pełną kontrolą i ze zrównoważoną masą. Cała reszta pasma zbalansowana w kierunku neutralnego przekazu z lekką nutką ocieplenia. Te Omegi potrafią kreować wciągający spektakl muzyczny.
Jest jedno ale. Te słuchawki bez odpowiedniego źródła (według mnie w pierwszej kolejności) i dobrego wzmacniacza nie zagrają na miarę swojej klasy i możliwości. Każdy, kto wyobraża sobie że ich zakup w odosobnieniu od równie wykwintnego towarzystwa zapewni moc doznań i wrażeń spotka się z niemiłym rozczarowaniem.
Dla zagorzałych sympatyków dynamików dodam, że HD800 w moim systemie (zwłaszcza po ostatnim upgradzie) sprawiają, że moje samopoczucie po odsłuchach 009-ek jest nadal świetne a wrażenia z odsłuchów nie mniej ekscytujące. Te słuchawki pochodzą z różnych światów i grały w zupełnie różnych systemach ale moim zdaniem mają dużo cech wspólnych. Np. Szybkość i prat na porównywalnych poziomach, przestrzeń i separacja instrumentów także. Są też oczywiście cechy różniące je zasadniczo i tak w Omegach bas jest jak dla mnie rewelacyjny ale już metaliczne brzmienia są bliższe rzeczywistości w HD800. Tych różnic jest więcej raz na plus raz na minus. Dla mnie na końcu najważniejszy jest przekaz całościowy i zdolność słuchawek do tworzenia wciągającego spektaklu muzycznego. Każde, które to potrafią są warte posiadania. I wszystko jest "piękne i różowe" dopóki nie posłucha się takich, które to potrafią zrobić jeszcze lepiej. Chyba czas najwyższy częściej odwiedzać forumowy dział : Muzyka.

niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
29-10-2011, 23:24
>> frackowiak, 2011-10-29 19:23:25
johny-po wystawie stwierdzono ze WOO WES jest idealem wzm ale tylko do 009,do 007 tylko BH, a do nich obu i reszty elekrostatow CAVALLI- czyli jest super uniwersalny,dlatego CAVALLI poleca sie tym audiofilom ktorzy maja wiecej sluchawek eletrostatycznych w swojej kolekcji ,beda wniebowzieci.Dlatego juz czesc sluchaczy deklarowalo sprzedaz WOO WES, ale tylko z tego powodu ze maja pare par roznych elektrostatow.Szansa dla tych co beda mieli tylko 009 na kupno z oczywistych wzgledow tanszego wzm WES.Zobaczymy co na to firma STAX ,ale z tego co Wiktor pisal ma byc to wzm trazystorowy tak jak Cavalli,widac ze Stax bedzie musial sie bardzo przylozyc aby nawiazac rywalizacje ,w jakosci do ceny tez!!!

Ciekawe na jakiej postawie stwierdzono, ze jeden wzmacniacz jest lepszy od drugiego, robili jakieś testy, czy ankiety się wypełniało bo juz sam nie wiem, :-), a ludzie deklarowali sprzedaż swoich  wzm. bo lepsze się znalazly?? Może byśmy coś kupili w dobrej cenie. Stax ma w d... rywalizacje i dobry stosunek ceny o jakości, 009 jakby kosztowały $3000 sprzedaż byłaby wyższa o 10%, czyli ogólnie w plecy.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
29-10-2011, 23:36
Jak 009 i hd800 maja wiele ze sobą wspólnego to ja dziekuje za 009 !!!
Jeżeli przestrzeń i separacja instrumentów jest na podobnym poziomie to tym bardziej dziekuje za 009.

A teraz na powaznie, HD800 i OmegaII mk1 to dwa różne światy, nie można ich porównywać,
omegi maja trójwymiarowość, barwę, a hd800? grają z przodu, ani barwy ani separacji, dla mnie to wielka kupa za 5kzł

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
29-10-2011, 23:49
@ Mogos  słuchałes 009 na 717  i  007tII ?

Mogos

• 382 / 5980
30-10-2011, 08:24
@ alghar
tak na obydwu

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
30-10-2011, 08:27
są duże  różnice na 009 pomiędzy nimi  ?

Mogos

• 382 / 5980
30-10-2011, 08:41
@ Robeeert1
No to już wiesz, że HD800 nie są dla Ciebie. A porównywać te słuchawki można bo jedne i drugie są do słuchania muzyki. I jak dla mnie OmegaII z ich innym światem nie jest warta zainteresowania (zresztą nie tylko dla mnie).
Czy słuchając HD800 miałeś możliwość porównać je z innymi słuchawkami w tym samym torze? Prawda jest taka że jak je podłączysz do "kupy" to zagrają jak "kupa". Moja ocena 009 jest subiektywna i nie jest moją intencją w żadnym wypadku podkreślać zalet hd800 na ich tle. Jakbym miał takie odczucia w stosunku do nich jak Ty to już bym ich nie miał. Nie mam zamiaru nikomu nic udowadniać bo w oderwaniu od reszty toru ferowanie jakichkolwiek opinii jest bez sensu. HD800 wymagają wybornego towarzystwa ale to stwierdziłem nie tylko ja. 009 grają zupełnie inaczej niż OmegaII, grają tak jak ja lubię. Rozumiem Wiktora jako zwolennika klasycznego brzmienia Staxa, że mu nie do końca podeszły.