Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Mogos

• 382 / 5980
  • Zaawansowany użytkownik
30-10-2011, 08:43
może duże to nie ale wolałem tranzystor
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
30-10-2011, 09:04
Mimo iż nie słyszałem 009, to zgadzam się ze wszystkim co Mogos napisał. Słuchawki dynamiczne skalują się mocno wbrew temu, co by niektóre osoby chciały sądzić. Wraz z postępem jakości posiadanego sprzętu zanikły przynajmniej dla mnie przewagi słuchawek ortodynamicznych, tzn. szorstkość dynamików, która wychodziła na słabszym sprzęcie kilka lat temu, parę miesięcy temu na meetingu nigdzie się nie ujawniała. Po prostu poziom sprzętu doszedł do takiego, że złego dźwięku nie trzeba było ukrywać. I to samo jest z elektrostatami, szczególnie ostatnią serią O2 MkI i MkII. Od pewnego poziomu ich sposób grania to będzie DLA NIEKTÓRYCH, w tym dla mnie, bardziej zubożenie przekazu niż wzbogacenie, spychanie wrażeń na jedną i tą samą ścieżkę przekazu czy też zestawu środków estetycznych.

Jako ciekawostkę podam, że słuchałem wczoraj głośników Klipsch Heresy 1. Miały założone maskownice. Grały z monoblokami za 40kzł para, odtwarzacz CD za jedyne 30kzł, pre nie wiem za ile - Leben RS100. Do tego różne kable IC, gościnnie mój DAC i transport. Piszę o tym, gdyż te Klipsche to typowy przykład głośników, które z tanią elektroniką mordują uszy bolesnym dźwiękiem, a z rasową elektroniką - mordują niektóre zestawy kolumn za kilkadziesiąt kzł w wielu aspektach przekazu, np. holografia, precyzja rysunku, zasięg i głębia przestrzeni, spójność i zszycie pasma. A na pewno znalazłby się nie jeden zwolennik kolumn, które ze wszystkiego zrobią np. kluski na słodko, i będzie klął na te Klipsche. Ale to nie mój problem. Ja mam tylko jedne słuchawki do słuchania wszystkiego, dynamiczne.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
30-10-2011, 09:28
Mogos, Michael, każdy sucha takich słuchawek które lubi albo na które najlepsze według niego go stać. Porównywałeś hd800 do 009, pisałeś ze słuchawki te mają podobną przestrzeń, szybkość, separacje instrumentów, nie wiem jak z barwą bo o tym nie pisałeś, ale jak tez mają podobną to albo hD800 są genialne albo 009 do dupy. (mam na myśli stosunek cena/jakość)
Oczywistym jest, ze jak się dobre słuchawki podłączy do "kupy", bo będzie "kupa" a nie granie.

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
30-10-2011, 10:09
To jest oczywiste. Ja tylko chciałem pokazać, że można inaczej postrzegać te same fakty i wyciągać inne wnioski obserwując to samo. Przy przeźroczystych przetwornikach elektroakustycznych dużo ma do powiedzenia źródło, a nawet źle dobrane interkonekty do porządnego źródła mogą wszystko zepsuć. Wczoraj na przykład była taka sytuacja, że z jednymi interkonektami słuchanie było męczące i bolesne, i nic nie pomoże fakt, że reszta toru miała niedaleko do sumarycznej ceny rynkowej 100 000zł.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
30-10-2011, 10:34
Z kablami masz rację, bez bardzo dobrych kabli nie ma hi-endowego brzmienia, nawet gdy wartość reszty toru to 100kzł

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
30-10-2011, 11:48
Takie czasy, że mogę tu pisywać tylko z doskoku. Gdyby ktoś chciał tak nasze wypowiedzi od początku podsumować i statystycznie wyprowadzić ranking elektrostatów (w produkcji, czy wcześniejszych), to dostalibyśmy - powtarzam: statystycznie i z mojego punktu widzenia - chyba taki (niepełny) ranking:

1. HE90/HEV90
2. SR-Omega exequo z SR-009
3. 007 Mk1
4. SR-507
5. 407
6. 404LE
7. Lambda PRO, Signature
8. 207
9. 404
10. 202
11. 303

Zapraszam do korektur/ wykazania własnego poglądu na temat kolejności, czy niepełności rankingu.
O to samo możnaby pokusić się ze wzmacniaczami. Tu sprawa jest trudniejsza, bo niektóre są właściwościami powiązane z konkretnymi słuchawkami, szczególnie z tymi wymagającymi - 007 Mk1/2.

Johny: Mimo, że słucham zdecydowanie więcej muzyki, niż bawię się w ocenę sprzętu, zaciekawiłeś mnie znowu wypowiedziami o 009. Byłby powoli już czas na podpięcie ich do mojego LRT. Więc czy i kiedy przejeżdżasz przez moją wioskę? Zapraszam z dziewiątką.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
30-10-2011, 13:17
franckowiak,

piszesz, ze dużo słuchasz same "grube ryby",
jaki zestaw TWOIM zdaniem jest najlepszy?

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
30-10-2011, 14:23
oj tam, oj tam. za jedyne 300 dolcow mozna dodac senkom tyle zycia :P
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

• Gość
30-10-2011, 16:25
>> Mogos, 2011-10-29 23:23:39

Marku dziękuję za wizytę :-)

Miłość do hd800 nie gaśnie. Cenię to, choć z innej, mojej perspektywy jest to troszkę miłość ślepa. Hd są wyborne dobrze napędzone lecz niestety nie jest to poziom 009. Pod żadnym względem!!! A różnice dla mnie są bardzo duże. Powtarzam bardzo!!! Cech wspólnych nie stwierdziłem a znam hd 800 bardzo dobrze (użytkowałem około 1 roku z RSA Apache) . Nie piszę to na przekór Tobie, lecz twój wpis jest trochę krzywdzący dla 009 i dla przyszłych ich ewentualnych posiadaczy i jak widzę wywołuje lekki zamęt :-)

,,Jest jedno ale. Te słuchawki bez odpowiedniego źródła (według mnie w pierwszej kolejności) i dobrego wzmacniacza nie zagrają na miarę swojej klasy i możliwości,,

Co dokładnie miałeś na myśli?

:-)

• Gość
30-10-2011, 16:34
....>> ductus, 2011-10-30 11:48:05

,,Johny: Mimo, że słucham zdecydowanie więcej muzyki, niż bawię się w ocenę sprzętu, zaciekawiłeś mnie znowu wypowiedziami o 009. Byłby powoli już czas na podpięcie ich do mojego LRT. Więc czy i kiedy przejeżdżasz przez moją wioskę? Zapraszam z dziewiątką.,,

Jestem gotowy. Może jutro jak masz czas? Jestem głodny muzyki bo nie mam na czym słuchać tymczasowo...

Co do rankingu to z dobrym wzmkiem 009=HE90 a może nawet na korzyść 009 :-) Pewnie pomyślicie że oszalałem;_

Mogos

• 382 / 5980
30-10-2011, 17:42
@ Johny
,,Jest jedno ale. Te słuchawki bez odpowiedniego źródła (według mnie w pierwszej kolejności) i dobrego wzmacniacza nie zagrają na miarę swojej klasy i możliwości,,

Uważam, że system w którym były wpięte nie był w stanie pokazać ich pełnego potencjału. Tym samym potwierdzam Twoje przeczucia, że zmiana toru (czytaj źródło plus dedykowany wzmak) wycisną z nich jeszcze więcej. A w przypadku wpięcia ich w słabsze tory one same nie zdziałają cudów.
Ty swoich HD800 słuchałeś już bardzo dawno i w innym torze (oczywiście też bardzo zacnym). Ja po powrocie zapuściłem tą sama muzykę by potwierdzić moje odczucia podczas odsłuchów u Ciebie. I nadal podtrzymuję to co napisałem wcześniej. To wygląda tak jakby każdy z nas trzymał stronę sprzętu, który posiada ale uwierz mi wcale nie zależy żeby mieć ten najlepszy w opinii innych. Dla mnie jest ważne żeby to mi sprawiał przyjemność ze słuchania. I biorąc pod uwagę scenę, separację instrumentów, prat, szybkosć to niczego mi w HD800 nie brakuje. Z nowym źródłem nawet bass jest miodzio. Senki są chłodniejsze i to bez dwóch zdań. Czyli można by chyba stwierdzić że ich paleta barw jest ograniczona. To bez dwóch zdań ale cała reszta jest super. Może być tak, że tylko ja je tak odbieram i mam pewnego rodzaju skrzywienie związane z ich długim użytkowaniem i przyzwyczajeniem do danego typu prezentacji. Ale takie parametry jak szybkość czy scena nie są raczej rzeczą gustu to po prostu się słyszy. Zapraszam tym razem do siebie.

Mogos

• 382 / 5980
30-10-2011, 18:01
@ Piotr Ryka
>>HD 800 w wybitnym torze to słuchawki najwyższej klasy. Nie muszą się bać żadnych porównań. Wyżej >>wprawdzie cenię przekaz R-10, Orfeusza, SR-Omegi, czy K1000, a także wolałbym Omegę - wszystko jedno >>pierwszą, drugą czy trzecią - ale pisanie ....

A ja dzięki odsłuchom u Janka wiem, że  OmegiII MKII zupełnie nie są dla mnie.  Szpinaku też nie lubię :).
Ale czy to nie jest piękne, że jesteśmy tak różni. Gorzej jest jak ktoś uważa, że rzeczywistość nie może być inna niż ta postrzegana przez niego samego.
Pokój waszym uszom !

wiktor

• 2503 / 6082
  • Moderator Działu Słuchawki
30-10-2011, 19:14
>> ductus, 2011-10-30 11:48:05

Stefanie, w Twoim rankingu wstawiłbym gdzieś pomiędzy 4 a 5 małego Orfeusza HE60. Natomiast znalazłbym miejsce dla Omegi 007 MK2 na pewno poniżej 3 ale zdecydowanie ponad 4, jeśli tak można by zrobić.

:-)

wiktor

• 2503 / 6082
  • Moderator Działu Słuchawki
30-10-2011, 19:18
>> johny, 2011-10-30 16:34:41

"Co do rankingu to z dobrym wzmkiem 009=HE90 a może nawet na korzyść 009 :-) Pewnie pomyślicie że oszalałem;_ "

... tak Janku! Ale nie martw się i tak będziemy Ciebie lubić!