>> princip, 2011-10-26 14:00:33
Mam pytanko do szanownego grona. Mam Docet Lectora cdp7, i O2 007 MKI z 727. Po zmianie na Lectora z ayona cd1 średnicy się poprawiła wraz z innymi sprawami ale ciagle brak mi "ciała" na średnicy , szczególnie na wokalu, jest jakby chudy.podpiolem ostatnio moje 727 do wyjścia sluchawkowego mojego Lebena cs300xs i proszę. Kolor średnicy wrócił. Wspaniale ale zabrakło trochę tego co maja elektrostaty, scena się troszkę zmniejszyła, dystans miedzy instrumentami etc. Ale mam średnicę, która jest dla mnie naturalna, taka jaka znam ja ze sceny, studia czy prób. Porażce proszę, jaki pre kupić aby uzyskać ta soczysta, ale prawdziwa średnicę bez zagubienia tego co dają elektrostaty?
Wielkie dzięki<<
Bardzo trudny temat. Na pierwszy ogień rzuciłbym Twoje własne ,,osłuchanie,, dalej preferencje, tor na jakim słuchasz itd. Każdy z nas ma inaczej ukształtowana wrażliwość muzyczną i wyobrażenie na sprzęt i jak on sam ma odtwarzać dla nas muzykę Tak naprawdę nikt Ci nie odpowie w 100%.
Sam 727 nie jest do końca jasnym wzmakiem, ale do ciemnych także go nie można zaliczyć. Całościowo gra poprawnie, dość rozdzielczo i z prawidłowym oddawaniem barw poszczególnym instrumentów. Dynamika na dobrym poziomie. Na pewno nie rozjaśnia brzmienia. Jest na pewno dobrym partnerem dla MKI. 007TII tu się spisuje mniej lotnie i całościowo jest sporo gorszym zestawieniem. ( moja indywidualna opinia) Zestawiając ten set (727+ 02MKI) z neutralnym źródłem i tak zagra ,,kolorowo,, ze specyficzną , bajkową prezentację za sprawą Omeg, pomijając fakt odpowiednich połączeń (ic,power), które uważam za ważne.
Nie zawsze średnica naturalna musi być neutralną. Większości podoba się ta ,,naturalna,, mocno barwiona i teraz pytanie czy ona jest naturalna?? :-)...
Ayona cd 1 kiedyś słuchałem. Do neutralnych i naturalnych nie należy. Mocną, grubą kreską gra i w średnicy o osuszeniu nie ma mowy. Więc ,,gęsto,, powinno być.
Wracając do średnicy jaką ja znam. Nie zawsze jest ,,gęsta,, wręcz przeciwnie może być naprawdę nieprzyjemna i brzydka. Ale czy my tego chcemy? No właśnie...
Słuchaj, porównuj bo to jedyna droga na znalezienie własnego lekarstwa na nasze bolączki. a preamp nie jest koniecznie rozwiązaniem ale np 007T II ?
pozdr