Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
27-07-2011, 21:44
... i dla Wiktora wtyczka i gniazdo we wzmacniaczyku SRM-001

Radical

• 721 / 5385
  • Ekspert
28-07-2011, 10:49
Sim1 weź jakoś podłącz omegi do tego małego wzmaka bo od dawna zastanawiam się jak podstawowe modele wzmaków współpracują z dużymi modelami słuchawek. Ciekawe czy np taki SRM-212 dałby rade cokolwiek wyciągnąć z omeg.

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
28-07-2011, 11:31
Taką kombinację przećwiczyłem posiadając ten zestaw poprzednim razem. Zrobiłem przejściówkę i podpinałem do tego maleństwa SR-303. Całkiem przyzwoicie grało aczkolwiek zakupienie HybridAmpa wymusiło sprzedaż SR-001.

Niestety mimo że mam tę przełączkę nie będzie chodzić teraz (by sprawdzić omegi) bo podłączenie jest specyficzne i wymaga zwarcia 2 styków w krawędzi gniazda (realizuje to wtyczka słuchawek) które odpowiedzialne są za zasilanie wzmacniacza a przejściówka mi sama tego nie robi.

Jedno widzę na podstawie dotychczasowych doświadczeń - nawet ten mały wzmacniacz (a zapewne ten który posiadasz) jeśli zostanie wpięty w porządny przedwzmacniacz i dostanie sygnał mocniejszy niż standard z CD ożywa.
Różnica jest znacząca i, nie chciałbym być tu skatowany za pogaństwo, większa niż przesiadka na większy. O zaletach typu regulacja barwy nie wspomnę ;).

Radical

• 721 / 5385
  • Ekspert
28-07-2011, 15:09
Dobrze wiedzieć, bo cholercia nawet z drugiej ręki taki 006t strasznie drogi. Omegi mnie co prawda nie interesują ale takie 407 albo 507 kto wie :)

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
28-07-2011, 15:28
Sim, to ciekawa kombinacja. Z przedwzmacniaczem i małą portablówką, chyba SRM-X pro, przećwiczyłem przed laty. Było tak jak piszesz, dużo lepiej. Jednak omegi na tak małej mocy i ograniczonych możliwościach maleństw nie rozwijają żagli i dźwięk niczym nie przypomni Ci tego z np. 007t.  Przed paru miesiącami, o czym pisałem, podpinałem omegę pod 007t II i pod 006t no i była różnica zasadnicza pomiędzy. Takiej różnicy natomiast nie było przy lambdach, które są łatwiejsze. Pobawić się można, wakacje...

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
28-07-2011, 16:13
Ductus, to słuszna uwaga. Poprawa jest słyszalna na słuchawkach S-001, czyli tych maleństwach, które pewnie są jeszcze łatwiejsze do napędzenia niż lambdy.
Tu chodzi bardziej o zasadę, że te same słuchawki podpięte do wzmacniacza z pre grają lepiej niż do czystego wzmacniacza... czyli zgadza m się, że nie należy nadinterpretować tego w ten sposób, że O2 zagra tak jak na wzmacniaczu dużym ;).
Z drugiej strony ważne by pre prezentowało poziom adekwatny do wzmacniacza lub wyższy bo inaczej zamiast poprawy będzie po prostu gorzej.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
28-07-2011, 18:55
>>...Tu chodzi bardziej o zasadę, że te same słuchawki podpięte do wzmacniacza z pre grają lepiej niż do czystego wzmacniacza... czyli zgadza m się, że nie należy nadinterpretować tego w ten sposób, że O2 zagra tak jak na wzmacniaczu dużym ;).
Z drugiej strony ważne by pre prezentowało poziom adekwatny do wzmacniacza lub wyższy bo inaczej zamiast poprawy będzie po prostu gorzej.<<
Tak, x 2.

aasat

• 2264 / 6065
  • Ekspert
10-08-2011, 16:35
Konkurencja dla Wiktora :)

http://apuresound.com/ehrc.html

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
11-08-2011, 11:45
Sądzę, że Wiktor zrobił to lepiej. Co do przeróbek kabli jestem sceptyczny. Wiktor sam chyba stwierdził, że omegi na wzm Sennka też niekoniecznie O WIELE LEPIEJ brzmią. I odwrotnie. Ot, te wzmaki są prawie zawsze robione pod konkretny model lub linię, niwelują jego braki czy podkreślają zalety.
Zastanawiając się z Peterem postanowiliśmy przebudować LRT-1630 (Adapter-Transformer). Odkryłem (na pewno nie jako pierwszy!), że kapitalne znaczenie i wpływ na dźwięk ma prowadzenie i długość okablowania wewnątrz obudowy. Drogi kabli zostały więc skrócone, ich przebieg zaplanowany, oba główne transformatory sygnału zostały przesunięte do tyłu na wzmocnionej podstawie i odgrodzone specjalną ścianką na którą nakleję jeszcze MU-Metall folię. Kawałek folii zaplanowałem też na oddzielenie toroida od reszty elektroniki. Dostałem LRT po przebudowie dziś, jak gra - nie wiem jeszcze. Nie sądzę jednak, żeby różnice były tak duże, aby można było z pamięci coś porównywać. Jednak powoduje to spokój, że wszystko teraz jest na miejscu, tak jak powinno być.
Przed przebudową i po na zdjęciach:

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
11-08-2011, 21:47
Ductus, jest to lepiej poukładane, może jakiejść różnicy wyraźnej nie będzie ale wiekszy odstęp od trafa zasilającego na pewno wpłynie dobrze.
Właśnie przy tej okazji zdałem sobie sprawę że energizera typu SB wcale nie były takim głupim pomysłem ;).

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
12-08-2011, 10:23
Mam pytanie czy wzmacniacz STAX SRM+T1 jest dobrym wzmacniaczem?
Jakie słuchawki były do niego przeznaczone w czasie jego produkcji?
Ile można za niego dać aby nie przepłacić , wiadomo nie jest to najnowszy model .

Zastanawia mnie z jakimi słuchawkami w tamtych czasach grał.......
Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
12-08-2011, 12:13
Sim: racja, że energisery bez trafa (tylko z trafami do sygnału) wykluczają możliwość posiewu, jaki daje z siebie taki zasilający toroid. U mnie w LRT nie tyle chodziło o posiew, bo odległości były dobre, co raczej o skrócenie i prowadzenie okablowania.
Ale nie tylko SRD z SB, też te z zasilaniem z sieci, nie mają trafa obsługującego napięcie BIAS. To załatwia elektronika na pcb w postaci kaskady. Nie jest to koniecznie najlepsze wyjście, jednak z powodu braku miejsca w obudowie - optymalne.
MAG: Te lampowce SRM-T1 pojawiły się w 1987 i były pomyślane do Lambdy Signature. Są zupełnie dobre dźwiękowo, ale do omegi nie starczają. Nie są to wzm symetryczne, chociaż można je przerobić. Symetria znalazła zastosowanie w późniejszym T1S.
Kupując stary T1 musisz liczyć się z wymianą lamp (może też kondensatorów) i zestrojeniem. Wtedy zagra.

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
12-08-2011, 12:44
ductus serdeczne dzięki za info dziwne że nie są symetryzowane ??? mają wyjścia sygnałowe pro???

a jesli chodzi o Lambde Signature czy te słuchawki mogą działać z wyższymi to znaczy nowszymi wzmacniaczami ?

I jesli miałbys je zestawić z nowszymi to gdzie by sie uplasowału między 303-404 ?Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
12-08-2011, 12:58
MAG:
>mają wyjścia sygnałowe pro???<  Tak, mają gniazda PRO (580V).
>...Lambde Signature czy te słuchawki mogą działać z wyższymi to znaczy nowszymi wzmacniaczami ?< Wszystkie PRO lambdy chodzą na każdym PRO wzmacniaczu czy energiserze. Signature jest PRO.
>I jesli miałbys je zestawić z nowszymi to gdzie by sie uplasowału między 303-404 ?<  Z pewnością ponad 404, chociaż zależnie od wzm., chodzi o ilość basu.

Obecnie używam LRT z accu 406V jako pre-amp(!), a właściwa jazda jest z końcówką accu P-500. Signature mają głęboki, pięknie schodzący w dół i wystarczający bas... Nie mówiąc o b. wiernej średnicy i przyjemnych wysokich. W tej kombinacji.

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
12-08-2011, 13:20
Nie wiem do końca jak to jest realizowane (już raz dyskutowalismy o V r.m.s. :D) ale z tego co rozumiem elektrostaty z definicji muszą dostać zbalansowany sygnał bo nie ma zamkniętego obwodu i oba statory muszą (powinny) mieć identyczne i przeciwne w fazie napięcie. Tak więc na mój gust wszystkie wzmacniacze przynajmniej stopień wyjściowy muszą mieć zbalansowany.
Wiem że ludzie na f-h przerabiali SRM-323 i ten nowszy dokładając wejścia XLR więc jeśli to wszystko co mi się wydaje nie mija się bardzo z prawdą T1 też powinien być "balanced-ready" ;) i przerabialny na zbalansowaną konstrukcję z XLR-ami.