Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

wiktor

• 2503 / 6082
  • Moderator Działu Słuchawki
19-07-2011, 18:34
Koledzy, pochwalcie się co tam nowego u Was.

:)

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
19-07-2011, 20:05
No właśnie Wiktor, to samo chciałem napisać, tylko, że na PW :)
Gdzie te nowe Staxy co miały być już dawno temu u Pana Sebastiana ?
Piotr się nie odzywa, więc jak rozumiem też ich jeszcze nie słuchał. Bardzo jestem ciekaw jego porównania z AKG K-1000.
Postanowiłem sobie, że jeśli będzie w Polsce egzemplarz demo to pożyczę go na tydzień za kaucją aby miał u mnie większe szanse. Poprzednim razem Omegi przegrały z Grado GS/PS-1000. Ale bardzo prawdopodobne, że nie dałem im czasu na pokazanie wszystkich możliwości :)

Wiktor, czy mógłbyś pokrótce napisać dlaczego nie masz żadnych dynamików (poza CAL, jeśli dobrze pamiętam) ? Kiedyś napisałeś, że Sony grały za każdym razem inaczej. Miałeś też K-1000. Mówię wyłącznie o aspektach dźwiękowych, a nie finansowych czy kolekcjonerskich.
Bardzo mnie kusi to rozwiązania Staxa - all in one - nie trzeba żadnych dodatkowych wzmacniaczy, przedwzmacniaczy, końcówek mocy, kosmicznych kabli aby to dobrze grało.
Pozdrawiam
Włodek

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
19-07-2011, 22:14
Wiktor, pytasz co słychać, ciągle upgrady systemu, przynajmniej u mnie, dostałem pasujące do siebie 4 nieużywane lampy raytheon 6cg7 do srm-007tII, zbiasowałem ponownie wzmacniacz, jestem bardzo zadowolony z uzyskanej poprawy, głębokość sceny naprawdę imponująca, na niektórych nagraniach aż za głębokoko, barwa i separacja znakomita,  jest wrażenie że niektóre instrumenty są oddalone o kilkanaście metrów, namawiam Wiktor do  zmiany lamp, naprawde warto, nie poznasz wzmacniacza.

testowałem wiele lamp różnych firm, jednak raytheon okazał się zwycięzcą, ocena celująca, jest dużo ciemniejszy od ruskich, ale całościowy przekaz "szczeka wypada"

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
19-07-2011, 22:39
Ja się mogę nieśmiało pochwalić, że tak rósł we mnie żal po sprzedanych kiedyś SR-001, że własnie czekam aż znowu do mnie przyjdą ;).
Zestaw już wycofany z produkcji przez Staxa, dobrze mieć ;) bo to może być jedyny w historii w pełni przenośny zestaw.
Jak przyjdzie to na własne uszy w końcu usłyszę na raz je i omegi i będę wiedział na 100% jak to naprawdę jest z tą sygnaturą omegi. No i druga sprawa -  jak te maleństwa zagrają napędzone z SRM-007t.
Czekam i zdam relację.

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
20-07-2011, 10:21
Które z omeg są "lepsze" albo inaczej  jeśli jedne słuchawki to które :
007  II  Mk1
007  II  Mk2

wiktor

• 2503 / 6082
21-07-2011, 14:01
>> w.luczynski, 2011-07-19 20:05:02

Włodku,

zdecydowałem się używać tylko słuchawek elektrostatycznych, ponieważ to jest właśnie taka forma reprodukcji muzyki, jaka mi odpowiada najbardziej. Mam w tych słuchawkach wszystko to, czego potrzebuję.  OK, można przyczepić się, że do Led Zeppelin,  AC/DC lub czegoś takiego, elektrostaty nie są najlepsze. Ja takiej muzyki nie słucham zbyt często, a jak już, to rokowe ballady Deep Purple, Led Zeppelin, etc., które brzmią wyśmienicie na moich ulubionych elektrostatach.  

Ten wybór poprzedziłem doświadczeniami niemal ze wszystkimi dynamicznymi słuchawkami i kilkoma wzmacniaczami do nich. W porównaniu  "łeb w łeb" nie miałem cienia wątpliwości co mnie najbardziej pasuje. Takie porównanie, w którym brałem pod uwagę moje preferencje (np. całe pasmo + dobry bas, holografia, scena) zawsze wypadało na korzyść elektrostatów. Nie chodzi o to, że coś jest droższe lub tańsze. W ogólne nie brałem tego pod uwagę w takim snobistyczno-szpanerskim ujęciu.

No i stało się tak, że posiadam jedynie te elektrostaty. Za każdym razem jak mam okazję posłuchać słuchawek dynamicznych, nawet tych K1000,  to nie odkładam ich z poczuciem wątpliwości, czy aby dobrze wybrałem.

Nie chcę być nudny, ale koniecznie posłuchaj Włodku przed zakupem combo Staxa z SR-009,  słuchawek  Omega II MK1 lub SR-Omega. Nie byłbym taki skory do skreślenia tych modeli na rzecz nowego flagowca. To jest moje zdanie i wyrażam je na podstawie bezpośredniego porównania. Wystarczająco długo słuchałem w/w modeli aby odpowiedzialnie to napisać.

Powodzenia,
Wiktor

wiktor

• 2503 / 6082
21-07-2011, 14:05
>> Robeeert1, 2011-07-19 22:14:00

Ostatnio najczęściej słucham na 717 i 727.  Za Twoją radą spróbuję pobawić się tymi lampami.

wiktor

• 2503 / 6082
21-07-2011, 14:10
>> Sim1, 2011-07-19 22:39:04

Napisz koniecznie. Szymonie, możesz opracować porównanie z SR-Omegą do kompletu. Daj znać jeśli będzie Ci się chciało.

Gustaw

• Gość
21-07-2011, 14:11
>> w.luczynski, 2011-07-19 20:05:02
czy mógłbyś pokrótce napisać dlaczego nie masz żadnych dynamików (poza CAL, jeśli dobrze pamiętam) ?

Echh...... jakież to proste. CAL-e, po prostu, były jedynymi dynamikami potrafiącymi zawstydzić Orfeusz-e :)

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
21-07-2011, 20:01
>> wiktor, 2011-07-21 14:05:28
Ostatnio najczęściej słucham na 717 i 727. Za Twoją radą spróbuję pobawić się tymi lampami.

Wiktor,

jak będziesz miał okazje to kup te raytheony, są bardzo rzadkie, barwa i głębokość sceny powala, ruskie 6FQ7 wyrzucisz do śmietnika !

na pierwszym zdjęciu: raytheon 6cg7 (black plate - first in quality) z końca lat pięćdziesiątych (są w moim wzmaku)

na drugim zdjęciu: pudła od nich,

na trzecim zdjęciu: sylvania branded raytheon z połowy lat piećdziesiątych (shiny black plates, uważane przez wielu za najlepsze 6cg7), udało mi się ich kupić dopiero jedną pasującą nową parę , nie wiem jak brzmią (potrzebuje 4szt  aby sprawdzić - polowanie trwa ;))

resztę 6cg7/6fq7 możesz sobie darować !!

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
21-07-2011, 20:05
koniecznie raytheon made in USA, raytheon Japan sa do dupy

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
21-07-2011, 21:07
>> wiktor, 2011-07-21 14:10:33
>Napisz koniecznie. Szymonie, możesz opracować porównanie z SR-Omegą do kompletu. Daj znać jeśli będzie Ci się chciało.

Zrozumiałem przesłanie :). Jak będę gotowy to zapukam i zrobię minę jak na załączonym obrazku.
Najpierw jednak muszą staxiątka dotrzeć do mnie i trzeba wykonać przelotkę ze złącza krawędziowego jakie ma energizerek na normalny wtyk staxa by je można było z normalnych wzmacniaczy zasilać... ale budulec już mam.

Radical

• 721 / 5385
  • Ekspert
26-07-2011, 22:28
Panowie co tu taka cisza jak makiem zasiał? Chwile mnie na forum nie było bo skupiłem się na dogadzaniu moim staxikom dobrą muzyką. Jakoś tak dziwnie wyszło że się zasłuchałem i wypadło mi z głowy że myślałem wcześniej o zakupie wyższego modelu oraz wzmacniacza ;) Piszcie o Waszych rozterkach bo fajnie się czyta.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
27-07-2011, 13:53
W elektrostatach raczej rozterek nie ma, bo albo się ciężko pracuje, albo spędza urlop na jachcie, będąc na Seszelach. Kupiłem właśnie na aukcji w Japonii starszą ale jarą lambdę signature. Moja już trzecia w życiorysie, a będzie druga w kolekcji, bo jedną sprzedałem potrzebującemu. I znowu muszę zanurkować - niestety w pracy.

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
27-07-2011, 21:42
Jeszcze nie mam gotowej przejściówki dla słuchawek S-001 z zestawu SR-001 ... choć już się witam z gąską :).
Na razie wrzucam zdjęcia dużego brata i maleństwa. Dopiero teraz widzę smaczki których poprzednio nie widziałem nie posiadając omegi. Można się rozczulić pewnymi detalami które uległy zmniejszeniu, pozostając jednocześnie tak typowo staxowe.