Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

aallen

• 651 / 5533
  • Ekspert
27-06-2011, 17:43
za 600 stowek :D

almagra

• 11516 / 5737
  • Ekspert
27-06-2011, 20:37
Szemrana sprawa...

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
27-06-2011, 20:56
Ciężko stwierdzić czy warto 600 zł za nie dawać. Generalnie to bardzo ciekawe i rzadkie słuchawki vintage. Chyba nikt z tu obecnych nie miał okazji ich słuchać.

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
28-06-2011, 10:27
Panowie i Panie (jeśli takowe śledzą ten wątek :D), robiliśmy kiedyś ładne podsumowania omeg jeśli chodzi o wersje i numeracje a teraz intryguje mnie jeszcze bardziej zawiła kwestia padów do O2.

Czy ktoś dysponuje pełną wiedzą na temat wersji padów w następujących kategoriach:
- w całości naturalna skóra / w całości szutczna skóra / kombinacja powyższych
- rozmiary całych padów
- sposób instalacji siatki w padach względem sprzężyny
- jakieś zmiany oznaczenia przez Staxa (znalazłem do tej pory tylko wzmanki o EP-007)

I jak sie mają do tego wszystko obecnie dostepne pady?

wiktor

• 2503 / 6082
  • Moderator Działu Słuchawki
28-06-2011, 11:12
>> Sim1, 2011-06-28 10:27:26

Według mojej wiedzy były tylko dwa rodzaje padów. Te, które Ty masz, czyli MKI i obecnie produkowane MK2 (czarno-czarne). Nowsze są wykonane z grubszej skóry. Jedne i drugie, to połączenie naturalnej skóry i jej imitacji. Różnią się sposobem mocowania metalowego elementu. Zdjęcie w załączniku.

asmagus

• 4439 / 5632
  • Ekspert
28-06-2011, 11:17
Może to głupie ale czy ten metalowy kawałek drutu, który znajduje się między przetwornikiem a uchem nie powoduje dyfrakcji?

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
28-06-2011, 11:41
Wiktorze, czyli nie było padów wykonanych w całości z ze skóry? Jakoś byłem przekonany, że właśnie takie mam na omegach... jak je kiedyś zdejmowałem to nie widziałem różnicy na lewej stronie między fragmentami materiałów z którego pady są uszyte. Jest w całości delikatny zamsz wszędzie.
Z tego co piszą w ofertach sprzedaży "współczesnych" padów to albo stoi, że są ze sztucznej skóry albo że mają skórę na elementach stykających się z uszami.

@Asmagus
Wg mnie wpływ tej sprężyny jest całkowicie zaniedbywalny w stosunku do metalowej "kratki" oddzielającej ucho od przetwornika. Jest montowana w amortyzowany sposób w gumowych gnieździe w środku kratki oraz w miękkim materiale padów więc potencjalne rezonanse od drgań obudowy (też chyba nie występują przy tak znikomej masie membrany) nie wchodzą w grę.

wiktor

• 2503 / 6082
28-06-2011, 12:03
Stax SR-Sigma PRO

Wpadły mi sieć rzadkie na rynku, panoramiczne elektrostaty SR-Sigma. Po krótkim odsłuchu mogę potwierdzić ich wyjątkową scenę muzyczną i oryginalny sposób grania. To taka elektrostatyczna wersja AKG K1000. Drivery umieszczone są kilka centymetrów od ucha. Całość w kategoriach estetycznych robi wrażenie. Moja rodzina raczej dobrze się bawiła, jak mnie widziała z tymi słuchawkami na głowie. Aktualne, oryginalne wytłumienie słuchawek sprawia, że grają one ciemno, podobnie jak Omega II MK2. Tu konieczna jest mała ingerencja, aby zdjąć ten staksowy "koc" i pomóc im lżej oddychać.

To tak, jako zapowiedź dalszych komentarzy.

Kilka zdjęć poniżej.

wiktor

• 2503 / 6082
28-06-2011, 12:05

.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
28-06-2011, 12:05
Sim, nie wiem, czy ktokolwiek dysponuje pełną wiedzą na ten temat. Mogę od siebie dodać:
Pierwsze SR-Omegi miały całkowicie sztuczną skórę, która była wypełniona dość prężną gąbką. Pady zawsze w kolorze ciemnobrązowym, były o wiele niższe i cieńsze, raczej nie miały asymetrycznych zgrubień, otwór w środku był o wiele szerszy jak w obecnych 007, siatka posiadała inną strukturę i była zintegrowana. Podobnie jak w Lambdach pady były klejone (czy tylko?). Wymiana była możliwa na nowe jedynie w autoryzowanych punktach.
Tu może więcej informacja dla wszystkich, którzy nie mieli omegi w ręku. Seria 007 Mk1 posiada obecną formę, grubość, asymetrię i stosunkowo mały otwór, jest z brązowej sztucznej skóry, ale o wiele miększej jak w starych omegach. Możliwość zamiany na pady skórzane czarne stosowane w obecnych Mk2, bo wymiary takie same. Poduszki ze skóry, najbardziej miękkie i komfortowe, zostały wprowadzone na żądanie klientów i były/są zasadniczo  stosowane we wszystkich Mk2. Obecnie są firmy, które sprzedają pady do lambd i omeg, te do omeg to koszt ok. 150 USD.
Stax w modelach 007 zmienił sposób montowania tych poduszek, wprowadzając pod siatkę (zintegrowaną z poduszką) sprężynę, ślimakowo rozszerzającą się od centralnego punktu mocowania na ramie przykręconej do muszli. To m.in. umożliwia obracanie padami nawet o 360 stopni, jednakże sensowne jest plus minus do 30 stopni w zależności od kształtu/wielkości głowy i z powodu kształtu otworu w padach. Ten kolisty otwór posiada extra ok. 3 centymetrową powierzchnię płaską, która normalnie powinna znajdować się z tyłu za małżowiną ucha. Po to, żeby się to kręciło, poduszki zostały nasunięte na ruchomą obręcz z wgłębieniem, do której mocowane jest wejście kabla. Właśnie z powodu dalszej drogi kabla w muszli nie należy zbytnio bawić się kręcąc muszlą jak karuzelą...
Właściwie pady siedzą na sprężynie i ich obrąb został zatknięty w obręcz, chyba tak można to określić. Zdjęcie jest dość łatwe poprzez wysunięcie skóry z obręczy. Wtedy mamy w ręku osobno pad i sprężynę jedynie zatkniętą małym wygięciem do osi w plastikowe łożysko (też do wyjęcia) w otworze ramy. Gorzej jest z zakładaniem, bo nie wolno zbytnio rozszerzać skóry wchodzącej w obręcz, a ta lubi się z wgłębienia wysuwać. Najlepiej przy tym kręcić padem, przytrzymując jednocześnie część już wciśniętą. Nie polecam pady zdejmować i zakładać często, bo można tą miękką elastyczną skórę rozkalibrować.
Z h-f znany jest tzw. spritzer-mod polegający na stałym odkształceniu /spłaszczeniu sprężyny. Ma to zmniejszyć odległość między uchem i przetwornikiem, co przekłada się na lekką poprawę jasności w sopranie.

wiktor

• 2503 / 6082
28-06-2011, 12:06

.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
28-06-2011, 12:07
Wiktor, gratulacje! Nowy nabytek - Sigma Pro w bardzo dobrej kondycji!

wiktor

• 2503 / 6082
28-06-2011, 12:08

.

wiktor

• 2503 / 6082
28-06-2011, 12:09

.

Gustaw

• Gość
28-06-2011, 12:09
>> wiktor, 2011-06-28 12:05:00

Czy to kolumny głośnikowe z możliwością ich zamontowania na głowie ?