Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
23-06-2011, 20:55
pomysł z modernizacją 007II niezły, oprócz lamp to nie ma tam za bardzo co tam wymieniać, chyba żeby kondesatory i rezystory, ale czy jest sens takiej operacji?

escaflowne

• 190 / 5347
  • Aktywny użytkownik
23-06-2011, 21:26
Jeżeli wymiana w stylu rezystory millsa na vishaya czy kondensatory nichicona na rubycona to imho nie ma to wiekszego sensu. Ale mi chodziło by o zastąpienie rezystora anodowego źródłem prądowym i lampy innym typem o większej mocy admisyjnej i mniejszej impedancji. Czyli praktycznie zmianę topologii układu na bardziej zaawansowaną.  
gnuśny kocur

Gustaw

• Gość
24-06-2011, 08:09
Lepiej siedzieć cicho i być uważanym za ...... niż się odezwać i to potwierdzić.

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
24-06-2011, 08:50
Frackowiak, gdzie o tym przeczytałeś, daj linka

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
24-06-2011, 09:22
Spritzer i Kelivn Gilmore pracują nad tym od dawana.

Z tego co wiem (i nie tylko ja) mieli swego czasu SRM-T2, którego rozebrali na części by się przyglądnąć konstrukcji po czym złożyli i poszedł na sprzedaż. Ductus już tu kiedyś wrzucał chyba linka do projektów płytek T2, które powstały właśnie podczas tych prac.

Więc nie jest to jakieś wielkie odkrycie. DIY każdy może mieć a T2 Staxa jest po prostu tylko jeden (no może 50 :D wg informacji które Wiktor kiedyś tu umieszczał).

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
24-06-2011, 09:28
>> Robeeert1, 2011-06-24 08:50:47
Frackowiak, gdzie o tym przeczytałeś, daj linka

Wystarczy wejść na google i wpisać "SRM-T2 DIY", pierwszy link zwróci co trzeba z tego co pamiętam.

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
24-06-2011, 09:31
sim1,
Jesteś bardzo miły - dziękuje

Gustaw

• Gość
24-06-2011, 09:31
>> frackowiak, 2011-06-24 08:48:19
Gustaw-czekalem kiedy sie odezwiesz!na ciebie zawsze mozna liczyc!

Jeżeli jednak źle zrozumiałem posta to przepraszam za wtrącenie.

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
24-06-2011, 09:42
Sim,

Śledzę to forum i wiem kto co napisał na ten temat.
Frankowiak napisał, ze już za miesiąc będzie taka kopia, więc zapytałem gdzie o tym przeczytał.
Jak nie masz ochoty odpowiadać to nie odpowiadaj i nie zaśmiecaj forum głupimi wpisami typu, "poszukaj sobie w google"

Płytka drukowana to nie wszystko, o ile pamiętam to nie było schematu zasilania.

lancaster

• Gość
24-06-2011, 09:51
frackowiak, tylko z ciekawości. Co w takim wzmacniaczu kosztuje 5K$ ?

Koszty materiałowe DIY takiego wzmacniacza  nie przekraczają 3,5Kzł (z obudową i zapasem).
wzmacniacz do SR404 to dla porównania jakieś 2Kzł (poniżej).

Za 5K$ zrobię Tobie 2 takie wzmacniacze (T2) :-)
...no może żeby cena była bardziej audiofilska to za 7K$.
Jeden sprzedasz i jeszcze 3K$ zarobisz.

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
24-06-2011, 09:54
To nie brak ochoty ani głupi wpis tylko resztki zanikającej netykiety polegającej na tym, że unika się croslinkowania między forami, więc nie odbieraj tego jako niechęć. Nic na to nie poradzę, że wpisy frąckowiaka powodują tu tylko niezdrowe emocje.

lancaster

• Gość
24-06-2011, 10:00
Robeeert, wzmacniacz  nigdy nie będzie brzmiał 1:1 jak oryginalny (stawiam, ze i oryginalne nieco się różnią brzmieniowo). Moze brzmieć lepiej, gorzej lub inaczej. Rozmawiałem niedawno ze znanym i cenionym polskim konstruktorem,.
Przyznał bez ściemniania, ze każde jego urządzenie brzmi nieco inaczej choćby ze względu na tolerancje elmentów.
Sensownie.

Co ciekawe wczoraj znajomy który jest właśnie w trakcie czytania biografii Glenna Goulda dokopał się, ze np. każdy Stainway brzmi inaczej. Charakterystycznie, bo budowa bliźniacza, ale nie tak samo.
Filc z marynosów brany tylko z grzbietu, kiedy trzeba ubijany, kiedy trzeba spulchniany (bo i grzbiety marynosów nie sa identyczne). Kopyta na elementy drewniane fortepianów takie same to różnice sa ponoć nawet w tym jak drzewo było nasłonecznione. Nie znam się na tym, ale wierzę na słowo, jeśli Stainway tak uważa.

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
24-06-2011, 10:15
Kevin Gilmore ma szansę zrobić coś z sensem pod warunkiem, że ten handlarzyna Spritzer nie będzie mu w tym przeszkadzał i wciskał swoje amatorskie uwagi. Poczytałem gościa parę razy i elektronikę to on dla mnie zna z internetu i broszurek, ale parcie na lutownicę i klawiaturę ma duże. Samemu niczego nie wymyślił, tylko się przyczepił do Kevina jak rzep do psiego ogona, a przy okazji wykrzykuje bzdury na różne tematy. Olać gościa i ten cały szum. Jak chcecie mieć porządny wzmacniacz, to samemu się trzeba zakręcić wokół sklonowania SRM-T2, i broń Boże z jakimiś "ulepszeniami" mega-speców z head-fi.

ductus

• 1247 / 5028
  • Ekspert
24-06-2011, 12:31
>> lancaster, 2011-06-24 10:00:08:
I słusznie. Dodam: Nie trzeba czytać (ciekawej skądinąd) biografii Goulda, żeby to wiedzieć. Wybierałem steinwaya trzy razy w Hamburgu, więc też coś na ten temat mogę powiedzieć. Podobnie jak skrzypce czy wiolonczela,  pudło i rezonans fortepianu (nie tylko) wykonane jest z (południowoamerykańskiego) drewna, które zawsze jest inne (i wpływa to na dźwięk), mimo że poddawane tym samym procesom suszenia i obróbki. W każdym instrumencie wymiary są minimalnie różne (tolerancja), napięcie płyty rezonansu różni się (tu prawie paralele do membran staxa), m. in. specjalne drewno używane do podproży w sopranie, odpowiadające częściowo za wynalazek steinwaya - słynna skala duplex - też ma różne struktury. I tak dostajesz w fabryce np. 10 instrumentów z tego samego modelu koncertowego "D" o długości 274 cm do wyboru i każdy nieco inaczej, ale zdecydowanie różnie brzmi pod palcami. Mechanika młotkowa Rennera to osobny rozdział, a najciekawsza sprawa, to ta, jak po wyprodukowaniu zostanie instrument ręcznie przez stroiciela-technika (to więcej artysta) zintonowany... Tego uczą się ci ludzie b. długo na podst. tajemnych instrukcji steinwaya. Już nie mówiąc o możliwości zmiany barwy poprzez samo strojenie. Dopiero wypadkowa masy tych różnych spraw daje przypadkowy dobry czy gorszy rezultat. W o wiele mniejszym stopniu, ale też, jest to tak z elementami wpławającymi na dźwięk w słuchawkach.

Majkel, znasz temat - podpisuję się pod Twoimi uwagami, mimo że ostro. Chociaż: Spritzer, przynajmniej w pierwszych latach, poprzez swoje eksperymenty miał parę sensownych uwag do elektrostatów i dużo ludzi skorzystało z jego wiedzy. Teraz próbuje to know-how zdyskontować.
Czekamy w Polsce na odważnych - T2 z ulepszonym zasilaczem i lepszym odprowadzaniem ciepła mógłby powstać i sprzedawać się potem wszędzie. 5k USD za materiał, uważam to mocno przesadzone.

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
24-06-2011, 20:56
SR-009

Otrzymałem informację od Pana Kienitza, że Stax uporał się z "problemem" dziewiątek i wznowi dystrybucję do swojej sieci w połowie przyszłego tygodnia.

:)