Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Kuba_622

• 312 / 5133
  • Zaawansowany użytkownik
30-03-2011, 12:45
>> jeycam, 2011-03-29 23:59:13
Panowie, mam pytanie. Czy możliwym jest, że w Lambdach drga sama membrana? Mam wrażenie, że zdarza się w momentach kiedy nic nie gra, a mam je na głowie i są podłączone do wzmacniacza, że lewa membrana sama drga, jakby bucząc. Jest to prawdopodobne, czy mam omamy? :)

Miałem podobny problem przez pierwszy miesiąc ze wzmacniaczem SRM-252. U mnie na buczenie miały wpływ następujące rzeczy: kiepski zasilacz, który dostałem ze wzmacniaczem, źle zrobione gniazdko, do którego miałem wpięty komputer, zakłócenia powodowane przez monitor ctr. Do tego rady podane przez Wiktora (zwłaszcza z tą jedną listwą).
Sprawdź jeszcze czy ten przydźwięk występuje, kiedy odłączysz od wzmacniacza wszystkie interkonekty (żeby nie miał żadnego kontaktu z DACem czy komputerem, również przez obudowę) i podłączysz zasilanie.

jeycam

• 150 / 5734
  • Aktywny użytkownik
30-03-2011, 13:29
>> Kuba_622, 2011-03-30 12:45:27
Miałem podobny problem przez pierwszy miesiąc ze wzmacniaczem SRM-252. U mnie na buczenie miały wpływ następujące rzeczy: kiepski zasilacz, który dostałem ze wzmacniaczem, źle zrobione gniazdko, do którego miałem wpięty komputer, zakłócenia powodowane przez monitor ctr. Do tego rady podane przez Wiktora (zwłaszcza z tą jedną listwą).
Sprawdź jeszcze czy ten przydźwięk występuje, kiedy odłączysz od wzmacniacza wszystkie interkonekty (żeby nie miał żadnego kontaktu z DACem czy komputerem, również przez obudowę) i podłączysz zasilanie.

Razem ze wzmacniaczem mam oryginalny zasilacz Staxa. Wszystko mam podpięte do jednej listwy, próbowałem przepinać, dotykać bolców - efekt ciągle ten sam. Nie występuje on natomiast kiedy komputer (notebooka) odłączę od zasilania. Do wzmacniacza wystarczy podłączyć tylko IC, żeby buczało - ba, tylko lewy kanał, w którym buczy. Zasilanie może być odłączone. Domyślam się więc, że to sprawka DACa.

Kuba_622

• 312 / 5133
  • Zaawansowany użytkownik
30-03-2011, 13:40
U mnie słychać buczenie, kiedy wzmacniacz jest podłączony do źródła bez uziemienia (Deck, MP3), natomiast przy podłączeniu do komputera (stacjonarnego) buczenia nie ma.

ductus

• 1247 / 5052
  • Ekspert
30-03-2011, 15:13
>> jeycam, 2011-03-30 13:29:56:
Nie piszę koniecznie o Twoim przypadku, ale PC czy notebook jest często przyczyną buczenia - nie tylko są to różnice potencjału, ale brak podstawowych zabezpieczeń przed posiewem transformatorów albo wiatraków chłodzenia w komputerach. Przenosi się to skutecznie na sprzęt audio przez np taki kabel USB. Lepiej jest stosować połączenia opto (Toslink jak masz w laptopie?) i odsuwać komp. źródło zakłóceń jak najdalej od audio. U Ciebie może być przyczyną też i DAC.

A teraz na przykry temat: Prefektura Saitama, gdzie produkuje Stax, leży na północnym obrzeżu Tokyo i do Fukushimy (też północ) jest pociągiem ok. 2 godzin... Nie wykluczając prawdopodobieństwa kontaminacji nie możemy wykluczyć, że produkty japońskie w bliskiej przyszłości będą w Europie zakazane. To wpłynie z pewnością na cenę. Nie tylko Staxów. Tu kolega escaflowne czeka na swojego staxa, który mimo że wysłany chyba na początku katastrofy, utknął na dobre na cle. (?)
Ceny staxów na europejskich ebayach idą w górę. Na niemieckim jest parę ciekawych wzmacniaczy i nawet 507...

jeycam

• 150 / 5734
  • Aktywny użytkownik
30-03-2011, 15:30
>> ductus, 2011-03-30 15:13:01
Nie piszę koniecznie o Twoim przypadku, ale PC czy notebook jest często przyczyną buczenia - nie tylko są to różnice potencjału, ale brak podstawowych zabezpieczeń przed posiewem transformatorów albo wiatraków chłodzenia w komputerach. Przenosi się to skutecznie na sprzęt audio przez np taki kabel USB. Lepiej jest stosować połączenia opto (Toslink jak masz w laptopie?) i odsuwać komp. źródło zakłóceń jak najdalej od audio. U Ciebie może być przyczyną też i DAC.

Stosuję właśnie połączenie Toslinkiem, natomiast buczenie występuje nawet kiedy kabel ten odłączony jest od komputera. Ogólnie cały zestaw wygląda tak: listwa Profigold podłączona do zwykłego gniazdka, do listwy wszystko co mam w pokoju: komputer, DAC, wzmacniacz, głośniki, lampka, drukarka, z komputera Toslinkiem sygnał do DACa, w DACu z wyjścia pre wcześniej wymieniony tutaj IC Techlinka do SRM-252II.

ductus

• 1247 / 5052
  • Ekspert
30-03-2011, 17:52
Napisałeś, że podejrzewasz DAC. Gdyby zacząć przy wolnej listwie od podłączenia tylko IC z SRM a potem kolejno wpięcia DACa do IC i w listwę i tak dalej, to może metodą wykluczania dojdziesz do błędu.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
31-03-2011, 13:47
Po 2 tygodniach używania interkonektów na bazie kabla staxa muszę powiedzieć, że są bardzo dobre. Piszę to jako wskazówka dla poszukujących ;) gdyż zakup przedłużacza i przerobienie go na 3 lub 4 pary interkonektów to pozornie licząc per para kabli bardzo mały wydatek.
W torze słuchawkowym zauważalna różnica jest w czystości, sprężystości dźwięku i bardzo dobrej kontroli basu. Te same zmiany ale w jeszcze większym stopniu zauważyłem w torze głośnikowym. Z zamulonego dźwięku z miałkim i słabym basem zrobił się kolorowy, żywy z dużą ilością szybkiego głębokiego basu.
Jedyne przeciwwskazania to jeśli tor już tak gra, wtedy może być za dużo dobrego :).
Wrażenia powyższe powstały w wyniku porównania z kablami na bazie Klotz MY206, Conducfil 8030 i wczesnych kabli Rafaella (zakup ok 2 lata temu). Wymieniłem je w kolejności od różnicy ogromnej, dużej po wyraźną.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
31-03-2011, 14:00
A tak swoją drogą, jak ktoś chce spróbować jak to mniej więcej wygląda (zapomniałem o tym wspomnieć powyżej) to dosyć podobn brzmienie, acz mniej kulturalne (dla mnie ciut za ostra góra pasma i dół też nie aż tak równo i głęboko oddany) daje interkonekt na bazie Koltza TP-414. To mój ulubiony kabel ze względów praktycznych (2 cienkie żyły) do stosowania w słuchawkach (nie elektrostatów, tych normalnych, czyli ortho :D ).

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
31-03-2011, 23:22
a oto i piekny zestaw, napewno gra co najmniej tak dobrze jak orfeo

Ged

• 1723 / 6109
  • Ekspert
01-04-2011, 09:40
Frackowiak
Dobrze, że są napisy bo nie wszystko bym zrozumiał, tak szybko mówią :)

Ahmed

• Gość
01-04-2011, 09:44
Ten człowiek na filmie ma drobną wadę wymowy. Ja dowiedziałem się sporo. Dzięki za ciekawego linka.

Ahmed

• Gość
01-04-2011, 09:48
Dowiedziałem się m.in, że Stax zakupił do swojego parku maszynowego bawarskiego kucyka oraz wyciąg narciarski.

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
01-04-2011, 11:38
No to kupujemy :)

Robeeert1

• 722 / 5742
  • Ekspert
01-04-2011, 16:01
za $3900- wchodzę :))

cocor2007

• Gość
03-04-2011, 10:15
Do ceny japońskiej musisz doliczyć ok. 30% - wysyłka, cło, VAT.