Masz rację. Cary Audio SLI-80 obskoczy jedno i drugie znakomicie, w trybie SET 40W/kanał lub push-pull pentodowy 80W/kanał. Pytanie - jak w nim zrobili wyjście słuchawkowe? Cena około 10000zł. Leben CS300 za 6000zł, ale do Grado on się nie nadaje, co innego do AKG K 701. We wzmacniaczu za ułamek tej kwoty poziom zwłaszcza wyjścia słuchawkowego będzie sporo niższy. Wyjście słuchawkowe Accuphase brzmi na Grado GS1000 nieszczególnie.
Z równowagą tonalną tłumaczyłem, i się powtórzę - kształtowanie pasma następuje poprzez zaniżenie współczynnika tłumienia i dopuszczenia wpływu rezonansu (górka na impedancji) na podbicie danego pasma. Niestety, na Grado przynajmniej, sztuczne podbicie impedancji może podnosi nieco amplitudę basu i punktowość źródeł, ale oddanie powietrza i akustyki sali bierze w łeb, bo to siedzi w małych amplitudach i mikrodynamice, a to wymaga dobrej kontroli przetwornika. Przywoływanie HD 600 to jest nie na temat, bo jak one będą miały współczynnik tłumienia 5, to na Grado będzie poniżej 0,5. Jak ktoś chce pozostać przy słuchawkach wysokoomowych, i oferowanej przez nie jakości, to niech sobie słucha z integry. Poza HD800 nie ma obecnie hi-endowego modelu o wysokiej impedancji, bo Beyerdynamic T1 dopiero wkroczy na rynek. Natomiast modeli od Denona, Audio-Techniki, Grado, Ultrasone plus ostatnio ortodynamiczne Audeze i Hifiman, jest w sumie z kilkanaście, a ich poziom jakości zaczyna się tam, gdzie Sennheisery HD600, HD650, AKG K701, DT880 się kończy.
Beyerdynamic podaje dla DT48 impedancję wyjściową 120 omów i OK, natomiast dla innych modeli jej nie podaje, bo albo nie ma to większego znaczenia, albo to zwisa producentowi, albo też ma być ona jak najmniejsza. Odsłuchowo wychodzi mi na to ostatnie. Poza tym, jeśli wykres impedancji jest w miarę płaski, to się rezystorem pasma za wiele nie ukształtuje. Polecam wykresy HeadRoom, które znamy na wylot, do tego prawo Ohma, i liczymy. Sam ten trick wykorzystywałem do HD595. Rezystor 75 omów podbijał bas o jakieś 4dB i było fajnie. Potem słuchałem bez, bo wzmacniacz się poprawił w paru aspektach.
^
Słuchawki różne sprzedam - patrz Ogłoszenia.