Witam,
myślę że powodów odwiedzenia AS będzie więcej przynajmniej dla mnie. Kilka słów poniżej o tym co usłyszałem o najbliższym AS i czym mogę się podzielić. Wkleiłem te informacje już na jednym forum, więc wklejam także i na Audiohobby, aby nie być posądzony o stronniczość. Czytam z równą chęcią oba.
I tak na początek Hotel Kyriad sala Kantata i Hi-end Studio.
Polska i zdaje się europejska premiera Art Loudspeakers Deco 20 Signature (dźwięk Ces 2009) 92- 93 db skuteczności i minimum 7,8 Ohm, 3 drożna konstrukcja, napędzane monoblokami Art Audio Charlize na lampie 211 (także premierowe) sterowanymi z pre lampowego Conductor. Za źródło cyfrowe będzie służył świetny krakowski Lektor Prime Ancient Audio. Kolejną premierą i to światową będzie nowy model gramofonu Systemdeka model III D – nie wiadomo tylko czy będzie to wersja ostateczna czy zaawansowany prototyp. Synowie Petera Dunlopa i właściciele Art Loudspeakers w hołdzie ojcu postanowili powrócić z nową wersją tego kultowego gramofonu (poprzednia została sprzedana AN GB i produkowana jest do dziś jako ANTT1) a i pewnie też ma na to wpływ odrodzenie się tego formatu. Najprawdopodobniej panowie Dunlop będą na AS. Za phono-stage bedzie służył Art Audio Phono - Conductor kolejna nowość. Ponadto będzie można obejrzeć wzmacniacze Jota i Diavolo:), może dystrybutor da się namówić i któryś z nich także zagra... Wszędzie gorące lampy (nawet na wyjściu CD), tor analogowy, celulozowe głośniki. Będzie ciekawie:)))
Hotel Sobieski:
Pokój 507 - Albedo / Audio Connect / HiEnd Studio, czyli połączone siły. I tak już od lat. W tym roku będą tam grały zupełnie nieznane na naszym rynku duńskie Horning Eufrodite Mk3 i być może będzie można obejrzeć model Aristoteles (mniejsza konstrukcja). To 3 drożna, ale nietypowa ( konstrukcja o wysokiej skuteczności. Napędzana będzie kolejną nowością w Polsce monoblokami ADAGIO firmy Art Audio na EML 520 lub lampami z rodziny 300BXLS. Jest to konstrukcja w układzie PSE dająca w zależności od amplifikacji 40 – 50 watów mocy (tak wyczytałem na stronie producenta). Wysterowaniem zajmie się Pre Line Conductor ART AUDIO pewnie w trybie CF:) jak i w Kyriadzie. Ci, którzy tej konstrukcji słuchali wiedzą o co chodzi (w tym pre mamy 2 tryby do wyboru i w zasadzie dwa przedwzmacniacze). Dźwięk z płyt będzie podawał dzielony Horning SATI DAC + Transport (też podobno z zasilaniem lampowym na napędzie Philipsa). System będzie okablowany przez ALBEDO nową topowym głośnikowym kablem METAMORPHOSIS o budowie ze srebrnych żył różnych przekrojów z dodatkiem taśmy srebrnej. Umarł król Versus, niech żyje nowy:). Cena to też chyba rekord wśród polskich konstrukcji ponad 20 000 PLN. Być może będzie także system analogowy, ale to jeszcze nic pewnego.
W pokoju 707 - Avcon / Hi End Studio będzie można posłuchać głośników (żebym tylko nie przekręcił nazw) AVALANCHE + TIVANO + SUESTADO.
Pierwsza konstrukcja to zupełnie nowy głośnik. Potężny 3 drożny monitor z dołem i średncą pasma opartą na celulozowych głośnikach Seasa i wstęgą na wysokich tonach. Słuchałem ich w 15 m2 więc są strojone pod pomieszczenia kilkanaście metrów. Miałem przyjemność posłuchać ich w trakcie wygrzewania z amplifkacją TRI. Robią wrażenie tak dźwiękiem jak i jakością wykonania stolarki. Podstawkowe mniejsze Tivano podobały się bardzo mojemu znajomemu. Głośnikom będizie towarzyszyła elektoronika TRI Japan. CD TRV-CD4SE + premierowy wzmacniacz TRV-845SE na lampach 845 20 Watów pięknego nasyconego brzmienia I słusznej postury -38 kg wagi + TRV-88SE maluszek (18 kg) na Kt 88 z wielkim sercem do grania. O tym, że elektronika TRI gra (o wyglądzie nie wspomnę) naprawdę dobrze może świadczyć choćby fakt że grać będą na niej prawdopodobnie także Panowie z Ansae pokój 501. Tam dzwięk zawsze na wystawie był b.dobry – bedzie porównanie jak grają Acony I Spendory na podobnej elektronice.
Pokój 315. Jedna z moich ulubionych marek głośnikowych Harpia Acosustics (głosowałem portfelem) gościnnie razem z Moje Audio. Będzie można posłuchać Harpii 300B Grand w nowej wersji z elektorniką Neo Manley300B PSE, źródłem Blacknote DSS 30 Tube. Znając marki w tego dystrybutora stawiam na okablowanie Harmonixa (sam będę go chciał posłuchać). Znam starszą wersję tych głośników na Seasach. Klasa.
Hotel Bristol
Sala Curie I Ancient Audio I nowe monitory na Etonach. Powiem, że Pan Jarek Waszczyszyn jest bardzo zadowolony z tych nowych głośników. Zagrają z CD Prime i monoblokami Single Six na 6C33S. Okablowanie w założeniu w całości Acrolink 7N. W tamtym roku grało fajnie na większych 2 drożnych konstrukcjach. Jeszcze lepiej zaś u Pana Jarka w Krakowie.
Velum. Mam nadzieje, że spotkamy się na holu jak co roku Panie Mariuszu. Wiem, że coś tam ciekawego się szykuje. Znajomy u którego testowano prototyp nowego IC pozytywnie się wypowiadał o tej konstrukcji. Meczowali go z Tarą 0,8 i szło łeb w łeb z pewnymi przewagami to jednego to drugiego przewodu.
Mam wielką nadzieję że w tym roku usłyszymy głośniki Sound&Line. Dosyć absencji na wystawie Panie Marcinie:). Może się uda wystawić? Chciałoby się posłuchać Enigm Medius. Nie miałem możliwości ich posłuchać osobiście, ale opieram się na opiniach dwóch niezależnych słuchaczy. Opinie jak najbardziej na tak, a trochę Panowie już posłuchali w życiu sprzętu i wiedzą co mówią.
No i to na tyle. Przepraszam jeżeli coś przekręciłem albo pomyliłem.
pozdrawiam