Audiohobby.pl

Shigaraki clone :)

Peter Daniel

• 118 / 6094
  • Aktywny użytkownik
21-11-2008, 20:40
no przeciez podawalem link, gdzie 47Labs wyraznie zaznacza ze elementy byly dotaczane z oski:

3. Platter

The platter is machined out of acrylic. Only the inner clamping area and the outer edge touches the disc. The disc would be clamped down at the center by an acrylic clamper. This makes the disc flattened out except the unevenness of the thickness of the disc itself. You can see the effect of this system by looking at the reflecting image on the rotating disc surface with which you won\'t be able to tell whether it\'s moving or not.
The reason I made the platter and the locking clamper by acrylic is to minimize the unnecessary inertia, to eliminate magnetic effect on the actuator coil, and most importantly, after the motor is fixed to the platform and the acrylic platter is pressured in, we can re-machine each platter one by one while it\'s rotating to ensure the flat plane of the surface. By this method, the aforementioned flickering of an image on the rotating disc is further minimized.

lancaster

• Gość
21-11-2008, 20:48
Peter, spoko. 47 Labs przy calym szacunku dla dokonan w temacie obrobka detali nie sprawiaja wrazenia firmy posiadajacej jakas nadzwyczajną technologie.....ale pomysowe chlopaki sa :)

antos

• 104 / 6065
  • Aktywny użytkownik
06-12-2008, 12:00
 Załapałem się na jedną sztukę MultiCap RTX 10n  potwierdzam że z testowanych kondków w miejsce 0,1 ten wypada najlepiej, najbardziej zywiołowy i ma najlepszy niski bas.
 :-)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 13:56
Parę uwag co do tych osiek;

Rysunek nie zawiera narzuconych tolerancji-dokładnosci wymiarowej, równoległości, prostopadłości bicia osiowego, bicia promieniowego,owalnosci,chropowatości kierunku i rodzaju obróbki ect.Tak oddany doobróbki gwarantuje na 100% że bedzie kiepsko-robota wyjdzie jak od kowala.

Co do obróbki akrylu to pamietam że po paru dniach po obróbce potrafił "puchnąć" czyli wymiar zmieniał się na + czyli otwór robił się za ciasny a średnica zewnętrzna za duża.Dobrze detalrobić na dwa razy,pierwszy zgrubnie a po tygodniu super ostrymi narzedziami z dużym kontem natarcia na gotowo.

To że coś jest robione na CNC nie gwarantuje że bedzie dobrze zrobione.Dalej przy produkcji jest najważniejszy człowiek.W czasach kiedy trzeba robić dużo i tanio używa się zamiast automatycznych drogich ładowarek człowieka, któremu się mało płaci, czyli ciężko coś więcej od niego wymagać-to też nie reguła że jak mu zapłacimy...
Z praktyki wiem że wykonanie czegoś z dokładnością rzędu 0,01 mm jest już niezłym wynikiem u nas w kraju ale jakbyście chcieli taki talerzyk (zresztą z błędnie narysowana za duża fazą-gwint nie służy do centrowania mocowania-tylko pozostała za mała powierzchnia walcowa powierzchnia przy nim będącą bazą ustalajacą) O tolerancjach położenia poszczególnych powierzchni rzedu 0,002mm zapomnijcie moze pare zakładów w kraju tak potrafi a ceny  za taki narysowany jeden detal robią się rzędu 500-3000 zł i więcej. Mechanika precyzyjna jest nie do zastąpienia  elektronicznymi korektorami błędu jak w   w laserze CD :). Po prostu trzeba się napracować i stracić dużo więcej czasu niż np dla dokładnych elementów obrabianych na wysoko wydajnych obrabiarkach  dla przemysłu samochodowego.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

• Gość
06-12-2008, 17:42
wiem ze nie prosty temat dałem sobie spokuj po 5 sztukach bije strasznie

lancaster

• Gość
09-12-2008, 15:19
Panowie, prosba o info.

Potrzebuję namiarow na firmę majacą w ofercie tasmy laczace w napędzie z JVC plytke transportu z wyświetlaczem.
Potrzebuę po prostu nieco dluzsza niż oryginalna.
Orientujecie sie gdzie mozna czegos takiego szukac ?

rodzyn

• 112 / 6081
  • Aktywny użytkownik
09-12-2008, 17:14
Rodzyn

rodzyn

• 112 / 6081
  • Aktywny użytkownik
09-12-2008, 17:16
Rodzyn

lancaster

• Gość
09-12-2008, 18:40
Dzieki rodzyn, amietam ze ostro walczyleś z shigaclonem(akumulatory)
Masz juz koncowe wnioski ?

Mam wrażenie ze Sanyo i jego transport jest takw ykonany ze w wielu konfiguracjach tunerskich potrafi zagrać świetnie, pomimo ze w kazdej nieco inaczej.

Sam stosuje raczej proste rozwiazanie. Zbudowałem jedynie nowy zasilacz(wielkie sowo w tym przypadku:)) - CLC, zamontowałem kwarc i w zasadzie wszystko(zabawy slynnym 0,1uF skonczyly się pozostawieniem oryginalnego)

• Gość
09-12-2008, 20:06
ja zrobiłem według przepisu Petera tzn cytuje

Odnosnie dzwieku, nie robilem zadnych modyfikacji na plytce napedu, z wyjatkiem demontazu 470uF i
>220uf i zamontowaniu 47/50 BG N w miejsce drugiego, nie ruszalem nawet oscylatora.

W miejsce 470 na plytce nie ma nic, natomiast zasilacz sklada sie z 2 x MSR860, BG STD 1000/25, LM7808, BG STD 1000/25. Ten ostatni kondensator zastepuje wlasnie 470uF ktory wymontowalem z plytki. Transformator Hammond, 48VA, 12-0-12.

rodzyn

• 112 / 6081
  • Aktywny użytkownik
09-12-2008, 20:53
>
lancaster > mogę  Tobie podarować jednego Multicapa -naprawdę warto - adres podaj na priva  a ja nie bardzo mam czas dużo pisać ale z nowości :mam rozdzielone zasilanie choć ciągle z jednego aku to osobno silniki a osobno reszta.
Dużo wnosi też ciężka obudowa ale warstwowa - dolna płyta marmurowa ustawiona na absorbujących nóżkach,  na to warstywa trwale elastycznego silikonu na to płyta z glinki np. dachówk itp.(jak w oryginale) i na tym ustawiony napęd .
Muszę powiedzieć , że miałem i słuchałem transporty z najwyższych półek (Krell, najwyższy transport ML (miałem parę tygodni- zresztą ML przegrał z Mefisto) , A- Mefisto w najbogatszej wersji miałem dwa lata i parę innych) napewno klon nie jest gorszy ( moim zdaniem o smaczki lepszy) co  ciekawe mam  półtora roku przerobionego Sonego ES 229 z lampowym wyjściem cyfrowym  i też dorównywał Mefisto i ML ale nie miał tych smaczków .
DAC własny na CS4390 i dużym 8412 (Bardziej muzykalny od małej wersji ) zasilany też aku litowym  .

Może  w weekend uda mi się więcej napisać i dodać parę fot.
Rodzyn

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
20-12-2008, 17:04
moje cc z AS
Mam gwiazdkowy prezent dla rozpoczynających przygodę z klonem, oraz tych którym nie chce się robić obudowy. Aspekt ekonomiczny też jest nie bez znaczenia:).
Otóż żeby mieć bardzo dobrze grający transport, a jednocześnie plumkające radyjko i magnetofon, w pięknej firmowej i bezpiecznej obudowie, będziemy potrzebowali: boombox JVC, gniazdko RCA, kawałek drutu, stabilizator 5V TO220, rezystor 300 Ohm, rezystor 100 Ohm, sześć baterii R20.
Nie wyjmując transportu z plastiku rozdzielamy zasilanie 8/5V, wlutowujemy staba prosto na płytkę, zasilamy go z 8V które wchodzą na płytkę, RCA montujemy w odłączalnym tyle obudowy, łączymy z dzielnikiem 300/100, rezystory lutujemy również nie wyjmując transportu - jest dobre dojście. Gramy z baterii lub z akumulatora. W ostateczności z sieci.

utopia

• 209 / 5821
  • Aktywny użytkownik
20-12-2008, 17:17
życze powodzenie granie na plastiku

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
20-12-2008, 17:24
utopia,
już próbowałeś, podobało się?

utopia

• 209 / 5821
  • Aktywny użytkownik
20-12-2008, 17:27
próbowałem tylko jak kupiłem z ciekawość i byłem zniesmaczony nawet przez kilka tygodni dałem sobie spokój z clonem myślałem ze tak będzie cały czas ale zarobiłem klona według ostatniego przepisu Petera gra na sztywno na miedzianej 0,5 cm blasze i gra super wywaliłem AN 3.1 jako dac używam lampucery