Audiohobby.pl

OTL Marka Bożka wzmacniacz słuchawkowy-opinie

palton

• 422 / 5613
  • Zaawansowany użytkownik
14-07-2009, 01:14
Mam w planach zakup wzmacniacza słuchawkowego diy , najlepiej lampowego.Czytałem pozytywne opinie o wzmacniaczu jak w temacie , jednak bez porównań z innymi w tej cenie (np. forum 608 II , holdegron ). Proszę o poradę/recenzję z odsłuchów.Moje słuchawki to sennheiser hd600.

palton

• 422 / 5613
14-07-2009, 22:48
Panowie nikt się nie wypowie ? (mam czas do piątku na podjęcie decyzji o zakupie tego wzmacniacza a znalazłem tylko że ogólne stwierdzenia że jest dobry w tej cenie ).

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
14-07-2009, 23:05
Dam tylko znać, żeby nie było, że nikt nie czyta założonego przez Ciebie wątku (;>), że po prostu nie znam tego wzmaka, nawet z opowiadań.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-07-2009, 12:29
Porównanie Lampiaka z Tranzystorami raczej mija się z celem to trochę inne założenia.

Moża ww. przez Ciebie lampiak porównać z OTL HPA-03 od WBA 650-1000 pln w zależności od wypozażenia/lamp pod warunkiem, że ktoś go zna. Na audiostereo kiedyś o nim czytałem jednak bez konkretów.

palton

• 422 / 5613
15-07-2009, 18:48
Asmagus wzmacniacz ma miec dobry dżwięk ,technika jaka do tego prowadzi jest dla mnie mniej istotna , jednak wiem że tak lampa jak i tranzysto mają swoje charakterystyczne brzmienie.Różne drogi prowadzą do tego samego  jakże pożądanego przez nas celu, pytanie co jest bliżej.Dzięki za uwagi , wszystkie są cenne.Możesz coś więcej napisac o tym HPA-03.

palton

• 422 / 5613
15-07-2009, 18:53
Krzysztof (chrees) dzięki za chęc pomocy.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
15-07-2009, 19:02
Lampa i tranzystor grają swoiście do pewnego poziomu. Np. dziś słuchałem Cary SLI-80 na monitorkach Eposa, a znam go też ze słuchawek, bo to wzmacniacz, w którym się wybiera tryb pracy, a nie że ma dziurkę na doczepkę, no i szczególnie w temacie głośników powiem tyle, że gdyby stał za kotarą to bym w życiu nie wymyślił czy to tranzystor czy lampa. Podobnież ja mogę na krzemie zrobić bardziej lampowy dźwięk, niż ktoś na lampiaku wtykając odpowiednie lampy. Źle zaaplikowana lampa gra lampowo, a źle zaaplikowany tranzystor gra tranzystorowo. Tudzież budżetówka, gdzie prostota konstrukcji i oszczędności na częściach wyciągają pewne cechy na wierzch.

palton

• 422 / 5613
15-07-2009, 19:09
>> majkel                                                                                                                                                                              
Zgadzam się z tobą ,właśnie o to mi chodziło pisząc wyżej z tą różnicą że wzmacniacze jakie mnie interesują to jeszcze nie ten poziom.

p.f.pawlikowski

• 289 / 6094
15-07-2009, 19:27
>palton

miałem kilka wzmaków słuchawkowych, były to m.in;
- tranzystor se w kalsie A (AVT\'owski projekt ale w lepszym wykonaniu)
- OTL z Audiotonu na PCL86
- OTL na ECC88 + 6S19P
- i obecnie OTL wg Kamyka

jakość brzmienia mniej więcej w tej kolejności rosła ;)
choć każdy z nich grał kompletnie różnie...

palton

• 422 / 5613
15-07-2009, 19:50
>> p.f.pawlikowski                                                                                                                                                                  
Jeśli się nie mylę to OTL M.Brożka jest wg projektu Kamyka(nie wiem czy tego samego) ,możesz coś więcej na jego temat napisac ?

matman

• 22 / 5645
  • Użytkownik
16-07-2009, 00:21
Ciekawe czy tylko Pan Bożek realizuje projekt Kamyka. Może znacie kogoś jeszcze?

palton

• 422 / 5613
16-07-2009, 00:43
 >> matman                                                                                                                                                                                  
Na AS był wątek o budowie wzmacniaczy DIY  , wielu go robiło ale większośc chyba opracował człowiek o nicku Barszczyk.Poza tym że robili ,to nic nie dowiedziałem sie o dżwięku , brak porównań z innym sprzętem i ocen.

palton

• 422 / 5613
16-07-2009, 00:51
>>matman                                                                                                                                                                            
Jedną z osób które go wykonały(wg. projektu Kamyka) jest p p.f.Pawlikowski ,który już się w tym wątku wypowiedział .Mam nadzieję że coś jeszcze doda :-)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6094
16-07-2009, 01:18
>palton

a dodam coś jeszcze ;)

Nie znam nikogo innego kto wykonuje wzmaki na tej konstrukcji, ale nie widze sensu szukać innych producentów gdy u Pana Marka mamy świetnie wykonany wzmak w przystepnej cenie. Trudno jest samemu w takiej cenie wykonać tego OTL\'a, a tym bardziej zarobić na nim. Obudowa jest miodzo, super dopracowana, dokładna, ładna, przyjemna w dotyku i wyglądzie.

Samą konstrukcje wykonałem sam już dobre półtora roku temu w wersji P2P, miałem problemy z brumem i wzbudzaniem się to wykonałem go znów ale juz na PCB. I tutaj po chwili walki działał przyzwoicie (mi follower jest trudny do opanowania, tym bardziej z równolegle łączonymi połówkami triody), ale nigdy nie udało mi się zrobić ładnej obudowy. A tym bardziej takiej jaką oferuje właśnie Pan Marek.

Jeśli chodzi o brzmienie, to mój (były już) OTL na 6S19P lepiej zgrywał mi sie z moimi słuchawkami (SD524, brzmienie jasne, szybkie z przewaga górnego pasma), ale wolę jednak Kamyka. On ma to coś co powoduje, że non stop chce się podgłośnić i nigdy nie przestać słuchać. Jak zakładam słuchawki to mam kilka godzin z głowy - bardzo niebezpieczne ;)

Gdy pierwszy raz złożyłem tę konstrukcję, wiedziałem, że to jest to, od razu sprzedałem tranzystora i otl\'a (pcl86) które grały nieźle, ale było im daleko do tego co prezentuje ta konstrukcja. A ostatnio sprzedałem tego otl\'a na 6s19p i choć grał bardzo dobrze, to Kamyk go pokonał ;)

Dodam, że juz nie chce mi się szukać innych konstrukcji, ta daje mi wszystko co potrzebuję do szczęścia w tym temacie ;D

palton

• 422 / 5613
16-07-2009, 17:24
Dziękuje za wpis ,upewnił mnie Pan w słuszności decyzji o zakupie . Zastanawiam się nad wersją (starsza z jednym wyjściem z przedwzmacniacza ,nowa z trzema ).Starsza używana z ogłoszenia ale tańsza i plus dobre lampy gratis.  
Mam nadzieje że wersje nie różnią się dżwiękiem .