Audiohobby.pl

system audio w mieszkaniu - poradźcie proszę

Molibden

• 1906 / 6108
  • Ekspert
07-11-2009, 01:58
Zabetonuj tam gdzie masz wejście z pokoju do kuchni a zrób wejście z przedpokoju. Ten kto Ci to projektował powinien najpierw poćwiczyć projektowanie na chlewikach i kurnikach. Kolumna nie może stać w przejściu.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Molibden

• 1906 / 6108
  • Ekspert
07-11-2009, 02:24
Przesuń głośnik 2  blisko prawego narożnika ekranu, na ścianę z drzwiami balkonowymi, w tym układzie to jedyne sensowne ustawienie bez przemeblowania pokoju. Tak jak stoi będzie zawadzał w przejściu.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
07-11-2009, 13:09
 No cóż mody są różne np żeby smrodki smażonej cebuli przenikały wprost do pokoju a smażony trudny do usunięcia olej osiadał się na ścianach, książkach płytach laserze. W sumie nie lepiej od razu kuchnię mieć w dużym pokoju a w małym zrobić sypialnię? Czasem człowiek przed każdą decyzją (tu akurat kupno mieszkania) nie przemyśli wszystkich konsekwencji które później mogą nastąpić-i dla tego źle pomyślane zabawki szybko nam się nudzą :)

Naiprostszy sposób bez przestawiania ścian to przestawienie kolumn na przeciwległą ścianę i co za tym idzie siedzisko także musi powędrować na przestrzał. Z mojej praktyki wynika że kolumny powinny być ze względu na dźwięk, panoramę przestrzeń ustawione w stosunku odległość osi między nimi w stosunku do odległości do głowy słuchacza 1:1,7  Kolejna konieczność to odsunięcie ich od tylniej ściany od 80cm wzwyż dla uzyskania wyrównanej charakterystyki przenoszenia.Przy małych kolumienkach skończy się pewnie na postawieniu ich na standach. Głośnik wysoko tonowy w kolumnie powinien być na poziomie głowy słuchacza. Rozstaw kolumn wyjdzie z proporcji a ustawienie ich przy bocznych ścianach szeroko po prostu psuje naturalność odbioru (bas także zostaje podbity). Piszę to żebyś wiedziała co Cię na początku musi ograniczyć żeby to z kolumn jakoś zagrało.

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
07-11-2009, 22:54
mieszkanie to kompromis cenowy. (O dziwo prawie wszytkie mieszkania jakie oglądałam miały ankes, taki klasyczny jako część pokoju! Dokładnie taka teraz moda (na minimalizację komfortu a maksymalizację kieszeni dewelopera \'sztuczką\' nałożenia salonu na kuchnię). Mieszkanko ma inne zalety, które na formum pozostaną tajemnicą :)). Lustrzane ustawienie całości nie wchodzi w rachubę (ze względu na stronyświata/światło, tudzież klaustrofobię głównych zasiadywaczy kanapowych, żądną widoku przez okna).  

Po zestawieniu głośników wedle Waszych sugestii, proporcje Rafaell\'owe zostają nawet zachowane, (i nawet bardziej, niż obecnie). Dlaczego głośnik w przejściu nie, to nie ma dyskutować - chociaż to przejście ma dwie szerokości drzwi i dla mnie jest \'do przejścia\' z kolumną, (tyle że na sama prz ścianie bokiem jednym lub kantem by stała). Myślałam, że w ten spośób zaimituę większe pomieszczenie (no nie  samą kubaturę (chociaż w rzeczy samej waśnie też) - ale rozstaw właśnie. Sądziłam że przy głośnikach \'dających radę\' to raczej 4 czy 5 m to nie jest czarna dziura w której muzyka się zgubi zanim dotrze do odbiorcy ...), a wręcz przeciwnie, hę?  

Molibden

• 1906 / 6108
  • Ekspert
07-11-2009, 23:20
Trudno powiedzieć czy to będzie grało na kuchnię czy też nie będzie takiego wpływu, jednak taka asymetria warunków akustycznych nie jest dobra i najlepiej ją minimalizować. Odbicia i pogłosy z tamtej części mogą być szkodliwe, kuchnia nie jest przecież zaadaptowana akustycznie.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
07-11-2009, 23:45
>> yapann, 2009-11-07 22:54:35
Mieszkanko ma inne zalety, które na formum pozostaną tajemnicą :))      

No tak; 9 piętro z widokiem na otwarte morze                    

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
07-11-2009, 23:49
oczywiście gwoli ścisłości, nie chodzi o nagłośnienie półpomieszczenia zwanego kuchnią, użytkownik uszu będzie z założenia wkomponowany na stałe w kanapę i jej okolicę.
A czy głośnik nie zniesie źle bliskości otwartego okna balkonowego? Zmiany temperatury są dla jakieś jego elemetów nieprzyjazne?  

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
08-11-2009, 02:38
Los kolumn już od samego początku został przesądzony , można pominąć tę kwestię - pozostaje tylko zagadnienie kabli .
Wmurować , czy nie wmurować  ? - oto jest pytanie .

Tego od słuchawek , lepiej nie :)

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
08-11-2009, 12:03
Wcześniej źródło przewidywałam po drugiej stronie, stąd głównie rozważania nad kablem głośnikowym w ścianie. W tej opcji- zestawiając oba głośniki na jedną scianę - mogę kable albo za mebel zameblować albo na wszystko położyć - w zależności od zmiennego, jednokierunkowego stopnia zaudiofilenia.

Co do wmurowania przewodów to pytanie miało uwzględniać ewentualne inne kable (rzutnik <-> komp <-> amp ..) J jak czegoś nie przewidzę - a szansa jest przeogromna :) ) - to potem będzie za późno. Więc co ja w ogóle potrzenuję przewidziec?

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
08-11-2009, 12:12
będą u mnie ryć w ścianie w ramach niezgodności z projektem instalacji rtv  - więc możeprzy jednej oakcji bym zrobiła podstawowe podkablowanie. Np kable od kompa dookoła pod źródło
Pomóżcie proszę wyrysować, jaki kabel którędy (i jaki kabel zakupić)

- zaczyna mi się instalacja grzać - ta w głowie - żeby już cos zacząć psuć :) a nie tylko wirtualizować na forum

Molibden

• 1906 / 6108
  • Ekspert
09-11-2009, 01:10
Do głośników to niekoniecznie - można peszelem w ścianie ale do projektora najprościej pod podłogą puścić kable  w rynience tak żeby był do nich łatwy dostęp.

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
09-11-2009, 09:20
a jakie kable potrzebuję?

Molibden

• 1906 / 6108
  • Ekspert
09-11-2009, 15:19
2x1.5mm2 głośnikowe a do projektora to raczej kabel HDMI i ew. VGA do drugiego wejścia. Laptopa i PC można podłączyć wtedy przez przejściówkę DVI/HDMI lub przez VGA (D-Sub 15 pin) jeśli karta gfx ma tylko wyjście starszego typu.

Gustaw

• Gość
09-11-2009, 15:26
>> yapann, 2009-11-07 23:49:46
A czy głośnik nie zniesie źle bliskości otwartego okna balkonowego?

Bez obaw. Przy oknie głośnik przeziębi się, dostanie kataru co w rezultacie bardzo pozytywnie wpłynie na soczystość dźwięku.

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
27-11-2009, 09:25
pan w sklepie kątem się uśmiechał, a na pytanie do czego zamierzam podłaczyć głośniczek łązienkowy, usmiechał się bardziej :p (i zaraz chciał mi sprzedać odrebne źródło do wanny :]).
Niejawnie zakładałam, że mogę kawałek muzyki z salonu jakoś puścić na dodatkowy gośniczek (na którym specjalnie jakosci sie nie spodziewam, i tak dźwięk zwykle będzie akompaniowany szumem wody) najlepiej żeby się załączał po włączeniu światła :_)

No i tak oto w sumie nie wiem, jak mam to (dźwięk w łazience) zrealizować. W sensie co - z czym - jak - czym połączyć. Podpowie ktoś?