Audiohobby.pl

system audio w mieszkaniu - poradźcie proszę

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
30-07-2009, 23:29
HarpiaAcoustics moim marzeniem jest wybudować dom
myślę, że jakbym mogła sobie kupić, też bym chciała wybudować
i owszem mimo że pewnie nie będzie czynu wcielonego, owszem trochę o tym czytałam, na forach też. Nie raz i nie dwa się wiedza jakakolwiek szczątkowa przydawała
- chpciażby żeby odróżnić usugodawców bardziej uczciwych od pozostałych.

z tego samego z resztą powodu poznałam kulisy innych dziedzin, w tym wiele które mnie nie interesują, nie będę wymieniać
acz właśnie dochodzę do wniosku, że to całe męskie wyprofilowanie to z - przepraszam za bezpośredniość - nieudolności niektórych mężczyzn musi pochodzić

Do jakiego fachowca Ty byś mnie odesłał? - konkrety? Kocham fachowców, tylko jak ich rozpoznać..

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
  • Zaawansowany użytkownik
30-07-2009, 23:59
>>>>Do jakiego fachowca Ty byś mnie odesłał? - konkrety? <<<<

Dzieli nas........cała Polska.
Pytaj kolegów z 3-miasta.
Muszą mieć przegląd miejscowych magików.

To zabawne że, gramy w tę grę. Wiedząc w czym rzecz!!!

>>>Kocham fachowców, tylko jak ich rozpoznać..<<<
Głębokie spojrzenie w oczy z lekko pochyloną głową i przymrużonymi oczyma nie wystarcza???

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
31-07-2009, 00:19
ten wątek zszedł na manowce, ja mam nadzieję, że wróci
- może zamknięcie pewnych wątpliwości pozowli spuścić cienienia i wrócić do przyzwoitej kontunuacji

> Jeśli się na czymś nie znasz to zleć to fachowcom.
> Tak jest lepiej i taniej.

ja się nawet g o t o w a ć nauczyłam na forach, hę

wiele dziedzin wymaga \'bazy\' - czytając martwe przypisy można zawsze klepać świetne pyzy z marmoladą,
jak się ma smykłakę, to się wnet wyeksperymentuje swoje, acz wiele odkryć powstaje przypadkiem, samodzielnie trudno przetrzeć tyle szlaków co miliony i całkiem fajne rzeczy skutecznie pominąć

_szybciej i _taniej (nie koniecznie w skali mikro) jest przyswoić \'na forum\' wiedzy syntetyczej i rozumieć (a chociażby wiedzieć że) kiedy piec z mąki twardej i dlaczego zamiast puree znowu wyszedł klej.
nie musisz zostać kucharzem, żeby delektować się daniem mistrza, ale żeby wybrać dobrego mistrza czsami nie wystarczy kilka degustacji, bo można się nabrać na popisowe numery,
a kilka akcji za kulisami mogą znacznie szybciej pozwolić stwierdzić, czy zdać się na takiego

Jurek rozumiem przekaz o zdaniu się na facowców, ale nie odwiodłeś mnie od mojego \'omacku\' po tym forum i ja całkiem szczerze zachęcam do dalszych prób.
O ile jesteś właściwie przekonany, czemu to mi służy/nie służy i w jaki sposób jestm/nie jestem w stanie z tego skorzystać.  

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
31-07-2009, 00:24
>>>ten wątek zszedł na manowce, ja mam nadzieję, że wróci<<<
Zgadzam się!
To moja wina.
Już mnie tu niema i wszystko wraca do normy:)
Pozdrawiam
yapann
i
naiwniaków:)

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
31-07-2009, 00:29
> Głębokie spojrzenie w oczy z lekko pochyloną głową i przymrużonymi oczyma nie wystarcza???
nie próbowałam, szczególnie w kwestii audio.
czy będzie nietaktem spytać, czy u Ciebie działa?

nie należę do kobiet, które przewalają oczami
towar za tę monetę nie gra długo. i fałszuje.

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
31-07-2009, 00:33
Znam się na tym wystarczająco długo aby nie działało!!
Za każdy jednak razem polegam ponownie.
Cieszy mnie to nawet.

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
31-07-2009, 13:02
padła jednak taka propozycja, aby zestaw monitorów APS AEON zaadoptować jako stereo w domu
w zasadzie coraz bardziej skłaniam się ku ideologii, że żadna teoria tylko i wyłącznie własne ucho, ale chyba  tego rodzaju konstelacji do odsłuchania nie znajdę ... (?), więc może poznałabym tu jakąś opinię \'kupuj/nie kupuj\' od kogoś kto miał okazję się osłuchać na takich rozwiązaniach,
Na wszelki wypadek, coby pytanie nie uszło w zamieszaniu, wyczytałam niektóre \'przeciw\' minitorom aktywnym do takiego zastosowania, cytując:
- bardzo przezroczyste i akuratne ale niestety ze stereofonia jest gorzej. Sa zoptymalizowane do odsluchu z bardzo malej odleglosci i po rozstawieniu w duzym pokoju sceny prawdopodobnie nie ma.
- "brak sceny" lub inaczej "brak stereofonii\'
- idealne zrównoważenie częstotliwości, pozbawia cały zestaw  muzykalności i homogeniczności dźwięku ( vide Monitory A.D.A.M)
- Basy są świetne, średnica też , wysokie cudne - tytlko to wszystko słychać osobno - jak mąż i żona po rozwodzie ;-)
- większość płyt jest optymalizowana dla wież. A taka optymalizacja oznacza pogorszenie jakości odtwarzania przy sprzęcie wysokiej klasy.
- jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi to wyda bez sensu na monitory fortunę choć i tak nie wykorzysta ich możliwości. Ale będzie miał przekonanie że dają lepszy dźwięk. Nie tyle lepszy co zgodny z oryginałem nad którym pracujemy

interesują mnie na tym tle głównie subiektywne opinie nauszne, jeśli takie miałby ktoś takie do ujawnienia

rezasurmar

• 61 / 5661
  • Użytkownik
31-07-2009, 13:25
w/g mnie, najważniejsze by tobie się podobało. Najlepiej wypożyczyć jak jest taka możliwość i posłuchać. Mimo wszystkich opinii pochlebnych czy też nie, najważniejsze są twoje preferencje.Trzeba by porównywać dokładnie na takim torze jaki będzie docelowy. Jedni np, wolą szkołę Grado inni senki,
Najważniejsze w sprzęcie by zadowalała nas ulubiona muzyka z niego płynąca. Cena czy parametry są sprawami pobocznymi.

PS. gdzie ty byłaś jak ja żony szukałem ;).

GRADO GS1000i

Gustaw

• Gość
31-07-2009, 13:48
Trochę o kolumnach APS AEON

http://audiohobby.pl/topic/4/1731/3

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
31-07-2009, 14:18

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
31-07-2009, 14:51
>- bardzo przezroczyste i akuratne ale niestety ze stereofonia jest gorzej. Sa zoptymalizowane do odsluchu z bardzo malej >odleglosci i po rozstawieniu w duzym pokoju sceny prawdopodobnie nie ma.
>- "brak sceny" lub inaczej "brak stereofonii\'

Słuchałem nausznie dwa razy  APS AEON, drugim razem w tym pomieszczeniu z linku Gustawa. Powierzchnia coś w granicach 30 m2 może więcej, słuchane z odległości ok 3 m (czyli raczej nie warunki odsłuchu przy konsolecie). Mógł bym wiele o nich napisać ale nie to żebrak sceny. Wręcz przeciwnie scena była duża i holograficzna zarówno na boki jak i w głąb.

Może AudioShow niej et zbyt dobrym miejscem na prezentacje sprzętu bo akustyka pomieszczeń tam to horror, ale w całym hotelu Sobieskim były to jedne z 5-6 zestawów których słuchałem z przyjemnością. Dźwięk z nich miał jakąś dynamikę bo w większości pokoi czy piano czy forte grało z takim samym natężeniem dźwięku.Tak jak by ktoś Loudness War przeniósł z poziomu nagrań na sprzęt.

Nie wiem o co chodzi z tym graniem osobno ale tego też nie zaobserwowałem

Jedyne o czym trzeba pamiętać to że do AEON\'ów przydał by się jakiś CD z wbudowaną regulacją głośności lub preamp, bo pogłaśnianie każdego głośnika z osobna ręcznie może być z deka uciążliwe.

>- większość płyt jest optymalizowana dla wież. A taka optymalizacja oznacza pogorszenie jakości odtwarzania przy sprzęcie >wysokiej klasy.
Z takim argumentem ciężko polemizować, ale to by oznaczało że wydanie na sprzęt ponad 600 pln mija się z celem. Wystarczy bombox i masz nirwanę. To nie jest tak że dobry sprzęt nie odtworzy słabo nagranej, jak najbardziej odtworzy, ale mając taki sprzęt wiesz jak potrafi on zagrać i to drażni. A boomboxie perkusja czy z dobrze czy ze źle nagranej płyty wypadnie blado, a na dobrym sprzęcie tą różnicę będzie słychać

Z drugiej strony zależy jakiej muzyki słuchasz, jeżeli tylko/głównie pop to porywanie się od razu na drogi system może okazać się niewypałem. Na 95% płyt z pop\'em które słyszałem przez ostatnie 3 lata była nagrana fatalnie (nie wiem czy to optymalizacja na boomboxy czy po prostu niechlujstwo i loudness war).

To co proponował Ci ktoś na początku z Pianocraftem nie jest aż takie bez sensu. Jeżeli nie miałaś większej styczności z "lepszym" sprzętem to nie masz jeszcze wyrobionych własnych upodobań. Yamaha gra całkiem przyzwoicie i na jakiś czas powinna wystarczyć. A żeby móc świadomie coś wybrać trzeba jednak trochę sprzętu przerzucić. Jak już będziesz miała własny typ to na yamahę chętnegona pweno znajdziesz.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

L3VY

• 224 / 5846
  • Aktywny użytkownik
31-07-2009, 15:01
Na ostatnim AS2008 posiedziałem z godzinę w pokoju APS. Dostałem pilot od Gamuta i żonglowałem srebrnymi krążkami prosząc co raz to o zmianę między IO a AEONami.
Bardzo się spodobają komuś kto lubi jak gra realistycznie, bo grały raczej dźwięki niż muzykę. Ja wolę lampowe, analogowe brzmienie więc APS to "not my cup of tea".

Zgadzam się z Backiem, na AS2008 był to jeden z nie licznych pokoi w których zagrało jak należy.

Recka W.P. z dobrymi zdjęciami od tyłu.
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0703/aps.html

L3VY

• 224 / 5846
  • Aktywny użytkownik
01-08-2009, 12:01
yapann 2009-07-27 / 23:36
Umówię się na kilka odsłuchów a jakże (być może dopiero w przyszłym tygodniu), że mnie ze sklepu pewnie wieczorem wyrzucą :)

No to czekamy na wrażenia z odsłuchów.

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
07-11-2009, 00:58
Witajcie

z przyjemnością powracam do wątku
teraz kiedy w końcu mogę rozporządzić prawdziwymi ścianami (mieszkanko się ziściło), w których stanąć mają prawdziwe grajki - temat przybierze bardziej namacalnych kształtów. I kolorów.

Wstępnie na rozruch miałabym takie dwa pytania:
-  jak dalece kolumny powinnam odsunąć od przeszkody za kolumną (ściana/mebel)? wiem pewnie im dalej tym lepiej - ale nie ma lekko. jedna z kolumn ma wylądować we czymś w rodzalu wnęki w zabudowie  - pewnie to okrećlicie jako zabójstwo dla dźwięku... Nieststy rozwazyć muszę takie ograniczenie.
(Muszę też to przewidzieć \'na papierze\' (i wykonać) zanim stanie się możliwy odsłuch w środowisku docelowym).
-  czy otwarta przestrzeń (niezamknięte wyjście z salonu na pozostałe pomieszczenia) z pokoju sprzyja dżwiękowi czy przeciwnie? Nie wiem, czy zaplanować drzwi - wolałabym nie

yapann

• 163 / 5945
  • Aktywny użytkownik
07-11-2009, 01:13
(a, na rysunku niebieskie to ekran pd rzutnik. Swoja drogą nie wiem jak podejść do okablowania całoścoi - czy kableki (może prócz kolumnowych) wmurować w ścianę to dobry pomysł?. Planowałam to zaorać zanim przyjdą inne prace, wykończeniowe.
Głosniki chciałam jaknabardziej rozstawić, stąd dziwne uzytuowanie (na rzucie wygląda może dziwnie, w rogu \'w przejciu\').
Słuchałam dziś muzy z ProAc Response (na lampie oraz Krellu), ale głośniki były za blisko siebie. Lampka jednak mnie kupiła realizacją wysokiego pasma, i były to przeciwne wrażenia do innych suchaczy (eksperymentów ciąg dalszy nastąpi)