Zapomniałam dodać, że najlepiej, gdyby gramofon miał już wszystko, co niezbędne.
Zacząć trzeba od tego że Twój aktualny gramofon to zabawka. W zasadzie jest jak Chuck Norris, nie potrzebuje rowków w płytach, w trakcie grania robi swoje.
Co do tego co gramofon powinien mieć to jest zazwyczaj tak że przyzwoite gramofony nie posiadają wbudowanych przedwzmacniaczy gramofonowych. Dla tego zakup jest wymagany no chyba że przedwcmacniacz gramofonowy już znajduje się w pisadanym przez Ciebie wzmacniaczu (takie wejścia opisywane są Phono). Pytanie jaki wzmacniacz masz i co on posiada?
Jeżeli przedwzmacniacz za w nim brak to może nie trzeb a iść aż tak drogo jak koledzy tu radzili. Budżetowo wystarczy coś takiego jak ART DJ PRE II
http://www.ceneo.pl/17357159Co do gramofonu w tym temacie jest tak że najlepsze efekty można osiągnąć tylko gdy wejdzie się w temat, opanuje trochę teorii i samemu dokładnie poustawia się wkładki i ramienia.
Z tego co piszesz nie wygląda mi na to że jesteś osobą która miała by ambicje cokolwiek takiego robić.
W związku z tym polecał bym Ci szukać gramofonów z wkładkami w standardzie T4P. Wada tych wkładek jest taka że ich wybór jest ograniczony, zaleta taka że w gramofonach z nimi nic albo prawnie nic nie trzeba ustawiać (dale mnie to w zasadzie wada ale ja jestem masochistą).
Ogólnie są pogardzane przez audiofilów i innych filów więc gramofony z nimi są zazwyczaj tańsze.
Kolejna sprawa to źródło zakupu nowe kontra używane. Jak byś trochę poczytała to byś wiedziała że większość tego co dobre w temacie gramofonów już było. Także w cenie nowego gramofonu (mówię o gramofonach a nie tego typu zabawkach którą masz aktualnie) da się kupić dużo lepszej klasy gramofon używany.
Przykład z dołu stawki Thorens 170 który ceniony jest za nowy coś koło 1,7K PLN to tak naprawdę włożony w inną obudowę a może i nawet nie Dual 435 który na aukcjach można wyrwać pewnie za coś koło 500 PLN albo mniej.
Z drugiej strony kupno używki (szczególnie wysyłkowo) to ryzyko mo można dostać sprzęt uszkodzony i albo walczyć ze sprzedawcą albo samemu doprowadzić go do stanu używalności (do czego trzeba posiadać oczywiście rozległą wiedzę w temacie).
Jeżeli chciała byś kupować na alegro to w miarę mogę polecić sprzedawce esdarek
http://allegro.pl/show_user.php?uid=1467673znanego szerzej na froum winyle.net , remontuje gruntownie gramofony i sprzedaje z jakąś chyba gwarancją.
Z tego co aktualnie ma sugerował bym
Technics SL-Q5
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl-q5-po-renowacji-gwaran-n-igla-i5525625590.htmlGramofon o napędzie bezpośrednim (nie trzeba bawić się z paskami) z wkładkami T4P czyli brak potrzeby jakich kolwiek ustawień oraz ramieniem tangencjalnym (co ma zarówno zalety jak i wady). Gramofon jest automatyczny wiec po jednym wciśnięciu przycisku wszystko wystartuje, bez potrzeby jakiejkolwiek manualnej obsługi.
Także z gramofonem i pre zmieścisz się poniżej 1000 PLN. Nawet w tym budżecie pewnie dało by się znaleźć lepsze propozycje (chociaż ta jest całkiem przyzwoita) ale nawet najlepszy gramofon źle ustawiony zagra gorzej od tego.