Audiohobby.pl

Pierwszy gramofon.

Gustaw

• Gość
27-03-2010, 23:43
>> Jarek, 2010-03-26 08:46:20
Jak bardzo ? Na AS fan vinylu akceptuje 20 % zniekształceń.

Jak bardzo ? Odpowiem w taki sposób.

Kiedy siedzisz w knajpie z 25 letnią śliczną brunetką (95/60/90) to nie zastanawiasz się jaką miała ocenę z z fizyki, w 5-tej klasie szkoły podstawowej.

JeckyllAndHyde

• 109 / 5708
  • Aktywny użytkownik
15-04-2010, 21:52
tak luzno nawiazujac do tematu watku: moim pierwszym gramiakiem byl Technics SL-5. Jest to mlodszy brat SL-10. Dla kogos przyzwyczajonego do wygody CeDekow sprzet niemalze idealny. Wklada sie plyte, zamyka gramiak, naciska play i tyle. Nawet predkosc potrafi dopasowac sam.

Pancerna budowa, prostota obslugi i wcale przyjemny dzwiek. Dla poczatkujacego winylowca opcja z pewnoscia godna rozpatrzenia  - mam na mysli cala serie, tzn: SL-5, SL-7, SL-10, SL-15. W tym ostatnim mozna nawet zaprogramowac kolejnosc odtwarzania utworow:)

http://www.thevintageknob.org/TECHNICS/SL15/SL15.html

Dudeck

• 5101 / 6072
  • Ekspert
15-04-2010, 23:43
Zobaczcie w specyfikacjacji tego urządzenia jak się kiedyś podawało dokładnie parametry :  +/- 0.5 dB w paśmie przenoszenia , jak we współczesnych CD-kach .

Dudeck

• 5101 / 6072
  • Ekspert
16-04-2010, 16:49
A tak przy okazji : kiedy ogląda się obecnie strony producentów , to przy gramofonach opisy zawężają się głównie do podania tylko wymiarów zewnętrznych , wagi i czasami jeszcze typu wkładki . A co z resztą parametrów ?

Są wystarczające - odpowiadają w salonach RR , gdy klienci pytają o osiagi silników tych luksusowych maszyn :)

Gustaw

• Gość
20-04-2010, 22:42
A  takie gramofony widzieli ? :-)

http://www.audiowood.com/turntables.html

Renia239

• 214 / 6062
  • Aktywny użytkownik
21-04-2010, 20:06
Zdolne te ludzie są.

Dudeck

• 5101 / 6072
  • Ekspert
29-04-2010, 01:42
Może nie pierwszy , ale na pewno będzie powrót do niego w tym roku . Wszystko zapięte na ostatni guzik tylko ... pralka się prawie spierxxxxxx :)

Gustaw

• Gość
09-05-2010, 22:00
Ciekawy link do artykułu o gramofonach (dla początkujących) wklejony na AS przez usera "bumar1"

http://vsa.internetdsl.pl/technique/Gramofony-ref1.pdf

Gustaw

• Gość
18-05-2010, 22:00
Mój Thorens TD 320 stoi sobie na półce, która jest przykręcona bezpośrednio do ściany. Nie ma więc kontaktu z podłogą.
Dzisiaj postanowiłem jednak zaeksperymetować w ramach gonienia audiofilskiego króliczka i postanowiłem dodać Thorensowi cienkie, przyklejane podkładki pod jego firmowe nogi.

Jaki był tego efekt ? Otóż tak goniony audiofilski króliczek najpierw poślizgnął się na mydle, potem dostał zawału a na końcu przyładował główką w ścianę, zakrwawiając obficie swoje śnieżno-białe i zarazem króliczo-audiofilskie futerko.

Dźwięk zmienił się dramatycznie tzn ........ zacznie się pogorszył - buła na basie, brak szczegółów, jednym słowem tragedia. No nie sądziłem, że głupimi podkładkami można tak zmienić tzn spieprzyć dźwięk ... a jednak.

Mała, i mało odkrywcza, konkluzja - Lepsze wrogiem dobrego albo ... nie ulepszajcie na siłę firmowych konstrukcji.

Howgh ! Powiedziałem.

karbidoczaszka

• 153 / 6100
  • Aktywny użytkownik
18-05-2010, 22:14
Gustawie - jaka jest konstrukcja tej półki? Gotowy produkt czy DIY?
Chciałem kupić półkę ścienną Pro-Jecta ale interesujący mnie model nie był niestety dostępny.

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -
"When you hear music,
after it's over,
it's gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -

Gustaw

• Gość
18-05-2010, 22:24
>> karbidoczaszka, 2010-05-18 22:14:52
Gustawie - jaka jest konstrukcja tej półki? Gotowy produkt czy DIY?
Chciałem kupić półkę ścienną Pro-Jecta ale interesujący mnie model nie był niestety dostępny.

To konstrukcja DIY.
Jakaś decha + bejca + lakier + dwie podpórki z Castoramy + 2 godziny roboty.

Gustaw

• Gość
18-05-2010, 22:38
Jak będę miał dostęp do aparatu to strzelę fotkę ale konstrukcja jest najprostsza z możliwych.
Pewnym problemem było jedynie odpowiednie zamocowanie - zachowanie poziomu, bo sama połka regulacji żadnych nie ma i koniecznym było kombinowanie z poziomicą oraz z podkładkami pomiędzy ścianą a podpórkami.
Tak czy inaczej połka działa, tzn, po postawieniu na niej czegoś w rodzaju komputerowego sejsmografu i podkręceniu głośności drgania były ale bardzo minimalne, na granicy czułości urządzenia.

ahaja

• 513 / 6107
  • Ekspert
18-05-2010, 22:53
Poczytaj wątek na AS gdzie opisałem co zrobić z Thorensem 318 zeby zagrał dużo lepiej.
K

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
19-05-2010, 08:47
a po zapodaniu podstawek gramofon trzymał poziom?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
13-09-2010, 21:43
Chciałbym poinformować że pod wpływem tego wątku (jeszcze jakieś 3 tygodnie temu gramofony latały mi koło dupy- z nudów przeczytałem ten wątek :) wygrałem w końcu aukcję z thorensem td318. Podziękowania dla Ahaii za pomoc(mam nadzieję że nick dobrze odmieniłem).