Ja tam wcale nie jestem pewny czy Cauer-Elliptic jest takim złotym środkiem na pionowe ścianki - żeby dostać strome zbocze, notch musi być dość blisko podziału. Jeżeli break-up jest tam gdzie notch, wtedy jego akustyczne oddziaływanie z harmonicznymi i IM zakresu przepustowego filtru woofera będzie dość istotne.
Wydaje mi się że C-E ma większy sens w przypadku czegoś takiego jak zrobił Mark K - niezbyt dopracowana membrana woofera, szczota break-up niemożliwa do odfiltrowania pojedynczym notch\'em więc robimy C-E z notch\'em wycelowanym oktawę poniżej break-ups, które jednak są filtrowane skutecznie bo nawet "odbicie" filtru C-E jest na tyle słabe że break-ups zostają 40 - 50dB poniżej SPL kolumny.
Co do North Creek i ich ideologi antypułapkowej - masz rację, jest to niczym nie uzasadniony bełkot. No chyba że ktoś nie umie wycelować takiej pułapki albo lubi "upiększanie" przez nieodfiltrowany break-up.
Papierzaki z zaznaczonym break-up - wydaje mi się że pochylenie opłaca się zawsze - można obniżyć podział zachowując moc, do tego break-up obniza się na drodze akustycznej. A czy zrobimy pułapkę czy nie to już oddzielna sprawa, ja tam nie widzę przeciwwskazań - zwłaszcza że rezystancja szeregowa pułapki (równoległej do głośnika) wcale nie musi być bardzo niska, pułapka pomaga odfiltrować to co trzeba i zmniejszyć przekręt fazy filtru w obszarze roll-off głosnika (mocno kręcącego rzeczoną fazę). Tak czy siak pomiary i symulacje jeszcze nikomu nie zaszkodziły i to pod ich kontrolą należy zdecydować czy robić pułapkę a jeżeli to jaką.