>> lancaster, 2008-04-06 10:25:19
Na temat brzmienia Rehdeko sie nie wypowiadam bo nie mialem okazji ich sluchac
>>Graaf
że charakterystyka Rehdeko poniżej ok. 1000 Hz odpowiada odwróconej krzywej izofonicznej ok. 35 fonów, a powyżej 40-50 fonów :-) myślę, że to jak "piramidologia" - "fun", ale absolutnie nic z tego nie wynika
Po obejrzeniu pomiarow -pierwsze wrazenie -TRAGEDIA Po jakims jednak czasie czasie refleksja .
P.Rehde jest pasjonatem , maniakiem owladniety swoja idea,a przy okazji doswiadczonym konstruktorem Tacy ludzie nie zostawiaja nic przypadkowi
Przeciez nawet ledwo co doswiadczony projektant bylby w stanie z takich glosnikow uzyskac bardziej liniowa charakterystyke
Stale powtarzajacy sie schemat opinii osob , ktore je slyszaly ,wygladajacy mniej wiecej tak-¨inne niz wszystkie , na poczatku dziwnie , podkolorowania itp a po adaptacji sluchu -po prostu naturalnie itp ¨- daje do myslenia
IMO ta charakterystyka nie jest kwestia przypadku a efektem celowego dzialania a tak duza zbieznosc z
¨ odwocona krzywa izofoniczna ¨przynajmiej mi daje sporo do myslenia
Co do grania poza osia- IMO jest to kwestia odpowiedniego WYMODELOWANIA charakterystyk kierunkowych
Zreszta mam zamiar w niedalekiej przyszlosci sprawdzic te wnioski w praktyce - sklece skrzynke i wymodeluje charakterystyke wlasnie w taki sposob Zobaczymy co z tego wyjdzie
Pozdrawiam
Waldek