Audiohobby.pl

Rehdeko pomiary

cir

• 360 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
26-03-2008, 10:59
O darkul !

vector

• 321 / 6108
26-03-2008, 11:55
Zagra,

Mysle, ze Spendory sa calkiem OK...ale zeby zaraz 90pkt.......????.....:))))
Nawet ten facet ich uzywa : http://diyparadiso.com/teksten/issue1-2/Babbarupdated1.htm
Co prawda nie w glownym systemie ale zawsze......:)
....a takie Lowthery Audivectory mam w domu ale Rehdeko sa niestety troche lepsze......:)))

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

• Gość
26-03-2008, 12:01
SP-100 zasługują moim zdaniem na pochwałę.
Są bardzo wyrównane i przezroczyste , nie narzucają tzw.charakteru.
Niestety są do dużych pomieszczeń , moja kawalerka 37m2 była na styk.
Natomiast innym Spendorom bardzo dziękuję ale nie.

Owe 90% a 100% jest owszem wysokim wynikiem.
Ale aby przeskoczyć owe pozostałe 10% trzeba szukać już w bardzo dużych kolumnach.
Ja w małe popierdziawki nie wierzę.
Praw fizyki się nie przeskoczy.

• Gość
26-03-2008, 14:43
Ano.

• Gość
26-03-2008, 14:44
Forever... is back!

konto_usuniete

• 0 / 5625
  • Nowy użytkownik
06-04-2008, 09:26
Wklejam 3 obrazki

1.Pomiary Rehdeko
2.Krzywe izofoniczne
3.Nalozone na siebie krzywe izofoniczne i lustrzane odbicie pomiarow Rehdeko

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam

Waldek

PS . przepraszam za slaba jakosc ostatniego obrazka ale obrobka grafiki nie jest moja mocna strona.....

lancaster

• Gość
06-04-2008, 10:25
Waldek, pomiar Rehdeko był na osi....one sobie bardzo dobrze radza równiaz poza nią....co nie jest udzialem większosci klasycznych kolumn niestety....być moze byly tez w tym wszystkim brane pod uwagę krzywe czulości/wrażliwosci słuchu....tego nie wiem....wiem natomiast ze z odpowiednim piecem(niestety 2A3 wydaje sie dla nich ze wzgledu na megasztywne zaiewsznie za slaby...) jedne z lepszych jakie słyszalem. I zdecydowanie w wąskiej grupie kolumn grajacych wybitnie.

konto_usuniete

• 0 / 5625
  • Nowy użytkownik
06-04-2008, 12:19
>> lancaster, 2008-04-06 10:25:19

Na temat brzmienia Rehdeko sie nie wypowiadam bo nie mialem okazji ich sluchac

>>Graaf
że charakterystyka Rehdeko poniżej ok. 1000 Hz odpowiada odwróconej krzywej izofonicznej ok. 35 fonów, a powyżej 40-50 fonów :-) myślę, że to jak "piramidologia" - "fun", ale absolutnie nic z tego nie wynika

Po obejrzeniu pomiarow -pierwsze wrazenie -TRAGEDIA  Po jakims jednak czasie  czasie refleksja .
P.Rehde jest pasjonatem , maniakiem owladniety swoja idea,a przy okazji doswiadczonym konstruktorem  Tacy ludzie nie zostawiaja nic przypadkowi
Przeciez nawet ledwo co doswiadczony projektant bylby w stanie z takich glosnikow uzyskac bardziej liniowa charakterystyke

Stale powtarzajacy sie schemat opinii osob , ktore je slyszaly ,wygladajacy mniej wiecej tak-¨inne niz wszystkie , na poczatku dziwnie , podkolorowania itp a po adaptacji sluchu -po prostu naturalnie itp ¨- daje do myslenia

IMO ta charakterystyka  nie jest kwestia przypadku a efektem celowego dzialania a tak duza zbieznosc z  
¨ odwocona krzywa izofoniczna ¨przynajmiej mi daje sporo do myslenia

Co do grania poza osia- IMO jest to kwestia odpowiedniego WYMODELOWANIA  charakterystyk kierunkowych

Zreszta mam zamiar w niedalekiej przyszlosci sprawdzic te wnioski w praktyce - sklece skrzynke i wymodeluje charakterystyke wlasnie w taki sposob Zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam

Waldek

lancaster

• Gość
06-04-2008, 12:27
Waldek, weber był dodatkowo dyrygentem i sam muzykowal :) W tych kolumnach serio jest duzo muzyki w muzyce....to nie techniczne brzdąkanie(choc doskonale rozumiem/poznalem idacych tym tropem)....dla kogoś szukajacego w domu czegos innego niż muzyka jest wiele konstrukcji mogących go zadowolic....nawet powiem większosc :)

lancaster

• Gość
06-04-2008, 12:30
...zdaje sobie sprawę z tego ze to co pisze moze sie wydawać deko nawiedzone....no ale....byc moze ktos np. nie słyszy tej warstwy za którą R sa przez niektorych uważane za najwybitniejsze konstrukcje....jak dla mnie osobiscie do tej pory chybajednak postawiłbym na odgrodę ...ale bez określania co lepsze.

konto_usuniete

• 0 / 5625
  • Nowy użytkownik
06-04-2008, 13:14
Lan

Zeby nie bylo niedomowien Ja wcale nie kwestionuje wlasnosci sonicznych tych kolumn -ich muzykalnosci itp itd
Zreszta byloby to co najmniej bez sensu  - bym kwestionowal brzmienie czegos czego nie slyszalem
Swoja droga chetnie bym sie na jakis odsluch wprosil :-)

Ja tylko probuje dociec co jest przyczyna tego faktu . A w mojej naturze lezy uznac wytlumaczenie majace jakiekolwiek prawdopodobienstwo niz zadowolic sie ¨magia i wiedza tajemna¨
Rehdeko sa jakby nie patrzec urzadzeniami a w takich nie ma miejsca na magie . Powstaly wg jakis regul powodujacych taki a nie inny skutek Mnie ciekawi co to za reguly

I tyle

Waldek

lancaster

• Gość
06-04-2008, 13:37
Waldek, spoko. Ja tam sie wiedza tajemna nie zadawalam, a co do R to być moze budowa wysokotonówku(z jakmś ustrojstwem rozpraszajacym na boki a zasłaniajacym środkowa czesc głosnika na osi)sprawia ze te góry mi defacto nie brakuje....zreszta wole nieco cichszą ale kiedy "widze " np. talerze perki niz głosnijsze tssss :)
Będziesz mia oakzje to posluchaj.....spodoba się / nie spodoba..dla mnie fajne paczki i posluchac warto uważam.

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
06-04-2008, 14:37
>> lancaster, 2008-04-06 12:30:06
>jak dla mnie osobiscie do tej pory chybajednak postawiłbym na odgrodę ...ale bez określania co lepsze

to ciekawe niezmiernie ... :)

a jakieś konkretne odgrody, czy każde?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

vector

• 321 / 6108
06-04-2008, 18:00
Jasne, ze konkretne....!!!...:)
Napiszemy jak juz bedziemy gotowi, ale musze przyznac, ze wyniki, ktore juz mamy w odgrodach sa naprawde znakomite.
Moze uda sie zrobic jeszcze "lepsze Rehdeko". Kto wie...???...:)
Generalnie dziwiek z naszych odgrod i Rehdeko jest baaaaardzo podobny. Jak bedziemy juz gotowi to zrobimy test - odgrody kontra R175 i zobaczymy co wyjdzie....

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
06-04-2008, 18:32
>> vector, 2008-04-06 18:00:18
>Jasne, ze konkretne....!!!...:)
>Napiszemy jak juz bedziemy gotowi, ale musze przyznac, ze wyniki, ktore juz mamy w odgrodach sa naprawde >znakomite.
>Moze uda sie zrobic jeszcze "lepsze Rehdeko". Kto wie...???...:)
>Generalnie dziwiek z naszych odgrod i Rehdeko jest baaaaardzo podobny. Jak bedziemy juz gotowi to zrobimy >test - odgrody kontra R175 i zobaczymy co wyjdzie....

to czekam bardzo, bardzo niecierpliwie ... :) mam nadzieję, że wyjdą trochę taniej niż Rh175 :))

a co do podobieństw - czy do ich budowy używaliście pomiarów Rh, czy też działacie na ucho?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.