@ Majkel
W moim torze Twój Moon V6 zdaje się być neutralny, a HD595 są również płaskie, ale bez inklinacji do wyostrzeń, jak to ma miejsce z innymi słuchawkami, więc słucha się naprawdę bardzo przyjemnie większości płyt. Żadnego "garnka", żadnego mulenia, bas jest jak walnięcie w dębowy stół, więc nie wiem jak grało wtedy Twoje źródło i ówczensa wersja Moona, że tak wszyscy narzekali na ten bas. U mnie ów garnek, owszem występował, ale przez pierwsze 2-3 dni (słuchawki jak niemal każde się jednak wygrzewają), teraz jest bardzo dobrze, przestrzeń rozchodzi się na boki i nic nie sprawia wrażenia zamknięcia akustyki w beczce. HD595 grają wprawdzie z bliska z czarnym tłem wokół, ale ja tę cechę nauszników bardzo lubię.
Natomiast biorąc pod uwagę Twój punkt słyszenia (Twój karmelowy DAC z solidnie dopaloną średnicą i ogólną intensywną gęstością, co wyszło w porównaniu u mnie na głośnikach), to V6 wydaje się być niemal kremowy, więc jeśli go targetujesz do osób grających głównie z koreańskich plejerów (z iPodami możę być już różnie), wówczas jest w sam raz, ale dla ostrych, przejrzystych słuchawek (wysokie Grado, AKG) to góry jest w nim nawet za dużo, zaś średnica mogłaby być nie aż tak precyzyjna (wydaje mi się lekko chudawa i szklista), lekki kremik lub dobarwienie mógłoby jej nawet pomóc, również na HD595 (na moim torze).
Odnosząc to wszystko do sygnatury V7, którego miałem jakiś czas, to jest on propozycją raczej dla posiadaczy mocno przesłodzonych/ciemnych źródeł z bardzo mocnym basem. Osobiście uważam, że więcej będzie zadowolonych klientów z V6 lub V8, który jest ponoć znacznie słodszy, ale moja znajomość z nim jest nad wyraz przelotna.
Oczywiście powyższe opinie są ściśle subiektywne, jednak biorąc pod uwagę, że większosć obecnie produkowanych, tanich cedeków gra wrzaskliwie, cyfrowo z rykliwą góra i górną średnicą, z basem jak na lekarstwo, to produkowanie przezroczystych, studyjno-klinicznych wzmaków słuchawkowych ma sens średni, o ile jakikolwiek, a dochodzi do tego jeszcze moda na topowe Grado itp. żyletko-słuchawki...