Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6385
  • Ekspert
27-10-2009, 09:57
-Pawel-, fallow dobrze zrobił, że kupił sobie Lampucerę. To jest świetna platforma do osłuchania się z różnymi prezentacjami dźwięku dzięki przejrzystemu układowi i łatwej podmianie wzmacniaczy operacyjnych. Jest to szybkie i proste, dzięki czemu można się przy okazji nauczyć jakie błędy potrafi wprowadzać do prezentacji dany układ i gdzie w jakim aspekcie może być lepiej. Poza tym można ją modyfikować i podnosić poziom jakości na różne sposoby, który wydaje mi się już bez grzebania wyższy niż z E-MU 1212m. Standardowy zakres przeróbek przenosi tego DACa w obszar urządzeń komercyjnych za kilka kzł.

asmagus

• 4439 / 5934
  • Ekspert
27-10-2009, 10:10
Oftopowo lecz nie chcę zakładać nowego wątku:
Czy istnieje urządzenie, które łączy funkcje SqueezeBox (odtwarzające pliki bezstratne) i odtwarzacza CD?

-Pawel-

• 4816 / 5990
  • Ekspert
27-10-2009, 10:43
Majkel, to ciekawe co piszesz, kiedyś pewnie zainteresuję się tą konstrukcją ;) Może uda mi się jeszcze kiedyś posłuchać GS1000 w lepszej amplifikacji i wówczas przydałby się taki DAC bo tak jak Ci pisałem z tym co miałem wówczas u siebie to była porażka :/ Póki co czekam na Sensaurisa i poluję na używane DT 880 Pro, a właśnie może ma ktoś do sprzedania? ;)

majkel

• 7477 / 6385
  • Ekspert
27-10-2009, 10:43
Laptop. :)

fallow

• 6463 / 6355
  • Ekspert
27-10-2009, 10:49
Jestem bardzo zadowolony z zakupu Lampucery Maxi.

Co do samego sposobu prezentacji wzgledem EMU 1212m, za pomoca posiadanych przeze mnie op-ampow nie udalo mi sie nawet zblizyc do sposobu w jaki EMU serwuje muzyke. Czego by nie wlozyc jest wyraznie daleko. EMU gra zdecydowanie bardziej bezposrednio i ostro, blizej, bardziej syntetycznie - a trzeba przy tym pamietac - ze EMU 1212m samo w sobie na tle innych kart segmentu pol-pro i pro takich jak Lynx, RME jest zdecydowanie mniej analityczne a bardziej muzykalne.

O ile sposob grania EMU1212m swietnie wrecz pasowal do AKG K701, Senkow HD650 o tyle przy HD800 po prostu sie nie sprawdza. HD800 sa juz na tyle wrazliwe na zrodlo i przezroczyste, ze zbyt bardzo przesiakaja sposobem prezentacji serwowanym przez EMU 1212m, wliczajac do sklonnosc do sybilantow.

Wszystko wolniejsze sluchawki sa na to niewrazliwe (K701, DT 880 Pro, HD600, HD650, Denony, JVC DX1000 i cala masa innych) ale przy szybszych to juz wychodzi (Grado GS1000, HD800).

Mnie z czasem coraz bardziej zaczynalo ciagnac w strone prezentacji oddalonej, powsciagliwej stad np. moj wybor North Star M192 jako swojego DACa kiedys. Jednak North Starowi brakowalo ciala, masy i wypelnienia.

Po przesiadce z GS1000 na K701, zlotym srodkiem by dodac troche werwy do tych drugich bylo wlasnie EMU.

Lampucera Maxi gra na dystansie podobnym do North Stara a byc moze jeszcze ciut dalej. Po Wylaczeniu upsamplera jest troche blizej i bardziej bezposrednio, blizej juz standardowej lampucery ale i tak nie tak bezposrednio jak tamta.

Dla mnie jest to plus bo czegos takiego wlasnie chcialem, jednak wiem ze wielu osobom taka forma prezentacji nie przypadnie do gustu.

Podobnie bylo z polecanym tutaj przez wielu kolegow Philipsowym TDA, ktory jak sie okazalo kompletni mi nie przypasowal - i postanowilem, ze wroce do dobrego Cirrusa 439x. Sluchawki sa moich jedynym sposobmem na sluchanie wiec nie jestem gotow poswiecic holografii, glebokiego kreowania przestrzeni, powietrza etc.
To dla mnie i w muzyce jakiej slucham ma wieksza wage niz szerokopojeta i uogolniona "muzykalnosc", "fun".
Oczywiscie nie chodzi mi o ta analityczna strone muzyki, bo z tego wlasnie ucieklem sprzedajac kiedys Lynxa Two.

Co do poziomu - juz niegrzebana Lampucera Maxi (ja mam wersje 2009.1 V8) gra klasowo wyzej niz EMU 1212m. Przede wszystkim slychac to w spojnosci, rozdzielczosci, braku wyostrzen.

Pewnie nie bez znaczenia jest tez to, ze EMU jak by nie bylo jest zasilane z zasilacza plyty glownej a w Lampucerze mam dwa toroidalne trafa.

Ogolnie w zaden sposob nie zaluje i jestem wiecej niz bardzo zadowolony.

Dodatkowo ma dobrze zrealizowane USB za pomoca PCM2902 z wlasnym 12MHz z ktorego sygnal trafia od razu do CS4398 a nie tak jak wiele dacow z konwersja USB->SPDIF->I2S, dodatkowo najczesciej oparta o slaby uklad C-Media.

Na dodatek, jest cala gama roznie grajacych op-ampow do wyboru - przy czym moim zdaniem roznice sa wyraznie wieksze niz przy zmianie lamp oraz mozna pogrzebac dodatkowo podnaszac jej poziom, jezeli oczywiscie wie sie co grzebnac, bo obnizyc latwo :))

Dlatego tez poki co wcale nie ciagnie mnie by ja lampizowac, stwierdzilem juz doswiadczalnie, ze sa op-ampy ktore graja rzeczywiscie dobrze lub nawet bardzo dobrze. Dodatkowo tutaj kiedy uzywane sa 2 mozna laczyc w pewien sposob cechy 2 kostek jednoczesnie a lampy w koncu w torze sygnalowym juz mam :)

Dopiero jak czlowiek sa sie przekona to jest w stanie uwierzyc. Zawsze myslalem, ze op-ampy musza byc be i inaczej byc nie moze.

gagacek

• 189 / 6303
  • Aktywny użytkownik
27-10-2009, 11:23
fallow
>EMU gra zdecydowanie bardziej bezposrednio i ostro, blizej, bardziej syntetycznie - a trzeba przy tym pamietac - ze >EMU 1212m samo w sobie na tle innych kart segmentu pol-pro i pro takich jak Lynx, RME jest zdecydowanie mniej >analityczne a bardziej muzykalne.

Co za niesamowita ilość bzdur w jednym zdaniu!!! Wystarczy posłuchać w jednym systemie EMU121 obok np. starszą RME98 aby totalnie zaprzeczyć temu co powyżej. Przykłady można mnożyć, zwłaszcza ze doskonale znam karty Lynx i RME. Ale tak to właśnie jest, gdy na w sumie zamkniętym forum mała liczba osób serwuje sobie prawdy objawione w kółko.

• Gość
27-10-2009, 11:42

fallow

• 6463 / 6355
  • Ekspert
27-10-2009, 11:48
Gagacek, ja nie pisze o antykach a aktualnie produkowanych kartach RME i Lynx. Chodzi mi oczywiscie o serie HDSP. Sa dla mnie zdecydowanie jasniejsze, ostrzejsze i bardziej analityczne niz EMU 1212m.
Takze mialem obie w jednym systemie.

fallow

• 6463 / 6355
  • Ekspert
27-10-2009, 11:50
>> John, 2009-10-27 11:42:16
http://allegro.pl/item796802776_sennheiser_hd_800_hd800_kredyt_0_odsluch.html

W końcu europejska cena!:)

pozdr

---

Faktycznie prawie wszystkie sklepy zmienily cene na 3.999 PLN. O co chodzi ??

Leszek

• 256 / 6386
  • Zaawansowany użytkownik
27-10-2009, 11:54
Fallow promocja się skończyła! :O) Kryzys,HD800 to dobro luksusowe i takie dobre recenzje na tem forum też :O)
--------------------------------------------------
Korzystaj lecz nigdy nie wykorzystuj :O)

Rafaell

• 5033 / 6382
  • Ekspert
27-10-2009, 12:08
 A ja dalej twierdzę że HD800 mają takie wady że przekreślają je całościowo. To jak szrama na twarzy pięknej kobiety. No cóż niektórzy pudrują twarz, używają photoshopa są nawet wielbicielami silikonu tu i tam. Ja wolę jak to jednak od początku jest że tak powiem piękne naturalnie albo przynajmniej sympatyczne przy wpięciu do byle czego jak np. Ultrasone E8;tylko ta cena ech.

gagacek

• 189 / 6303
  • Aktywny użytkownik
27-10-2009, 12:13
____________fallow
>Gagacek, ja nie pisze o antykach a aktualnie produkowanych kartach RME i Lynx.

Gdybyś znał "tego antyka", wiedział co zawiera na pokładzie i jak wyglada jego bezpośrednie porównanie do np. 96 to nie pisałbyś tego co piszesz. Ja podałem ten przykład, ponieważ urządzaliśmy odsłuch bezpośrednio porównujący te 2 karty, trzeba było widzieć minę właściciela EMU, skądinąd tu na forum b. dobrze znanego:)))
W przeciwieństwie do ciebie nie pisze bajek, sam  posiadam hdsp i często gośi Lynx B, na stałe Aurora i powtarzam - nie pisz bzdur.

gagacek

• 189 / 6303
  • Aktywny użytkownik
27-10-2009, 12:16
>A ja dalej twierdzę że HD800 mają takie wady że przekreślają je całościowo.

Przykre jest to, że jeden znany koncern robi przedstawienie pt. "zaraz wypuszczę coś nowego i drogiego" i w ten bardzo prymitywny sposób tyle osób daje się wypuścić w maliny, przy okazji dorabiając do tego ideologię.

asmagus

• 4439 / 5934
  • Ekspert
27-10-2009, 12:19
>> gagacek, 2009-10-27 12:13:09
>>Gdybyś znał "tego antyka", wiedział co zawiera na pokładzie i jak wyglada jego bezpośrednie porównanie do np. 96 to nie pisałbyś tego co piszesz. Ja podałem ten przykład, ponieważ urządzaliśmy odsłuch bezpośrednio porównujący te 2 karty, trzeba było widzieć minę właściciela EMU, skądinąd tu na forum b. dobrze znanego:)))
W przeciwieństwie do ciebie nie pisze bajek, sam posiadam hdsp i często gośi Lynx B, na stałe Aurora i powtarzam - nie pisz bzdur.

Może zatem analiza zamiast zarzutów? Twoja opinia o brzmieniu emu ?

fallow

• 6463 / 6355
  • Ekspert
27-10-2009, 12:23
Piekno rzecz wzgledna Rafaell, tak samo jak Kobiety :))
---
Gagacek: Pisze to co slysze, przestan usilnie probowac oswiecic mnie, ze pisze bzdury. Mialem u siebie dokladnie RME HDSP i nic Ci na to nie poradze ze tak jak wlasnie odebralem. Ja moge powiedziec, ze to Ty piszesz bzdury i tez wskazac zaraz 10 kolegow mniej lub wiecej znanych na forum, ktorzy opowiedza o swoich wrazeniach z porownania.

Wez pod uwage to, ze rozne karty moga roznie wypasc na roznych systemach oraz przede wszystkim moje uszy to nie Twoje a Twoje to nie moje.

Napisze ostatni raz - Uwazam RME HDSP 9632 za karte grajaca ostrzej niz EMU 1212m.