Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
14-01-2009, 19:58
Swoją drogą byłoby świetnie gdyby Sennheiser zaczął produkować do HD800 jakiś własny superwypaśny wzmak słuchawkowy. Ale powtórka z duetu Orpheusa jest mało prawdopodobna, prawda? ;-)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

violett

• 786 / 6100
  • Ekspert
14-01-2009, 20:34
Czy nie lepiej założyć nowy wątek dotyczący HD800?
Tak będzie znacznie przejżyściej, a później łatwiej będzie można odszukać informacje archiwalne. V-tt

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
14-01-2009, 20:45
To ja dla odmiany wyskocze z czyms o Denonach D7000 ;) -> http://www.lawtonaudio.com/page20.html

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
14-01-2009, 20:49
Warto zwrocic uwage na oferowany mody oraz customowe cupy dla D2000 i D7000 jezeli ktos nie chce modowac samemu -> http://www.lawtonaudio.com/page20.html

MS3

• 38 / 5832
  • Użytkownik
14-01-2009, 23:43
Odnośnie artykułu z lawtonaudio, to markl na head-fi już napisał, że będzie robił sprostowanie do niego, bo ludzie wyciągają błędne wnioski odnośnie porównania D7000 do niższych modeli;)
Ja dzisiaj właśnie odebrałem swoje Denony i może parę spostrzeżeń tak na szybko...kapitalny wygląd na żywo zarówno samych słuchawek, jak i opakowania. Lakierowany mahoń prezentuje się w moim odczuciu dużo lepiej niż ten na D5000, w pewnym sensie jest to jak zestawienie ESW9 z ESW10JPN. Oczywiście to sprawa indywidualna co się komu podoba. Odnośnie dźwięku...już po paru minutach odsłuchu dało się zauważyć, że bas jest mniej przysadzisty niż w D5000, słuchawki brzmią też bardziej czysto i otwarcie, w żaden sposób nie są mułowate/zduszone. Przez to i szczegółowość wydaje się być na wyższym poziomie.
Ale...łyżka dziegciu, ja rozumiem, że to jest produkt wykonywany w Chinach...ale przy słuchawkach tej klasy i ceny można by oczekiwać lepszego wykonania. Dokładnie chodzi mi o pady...w moim egzemplarzu ten z prawej strony jest cieńszy o około 1/3 na grubości w stosunku do lewego. Jest to wyraźnie widoczne (też na zdjęciu poniżej) i irytujące...psuje niestety pierwsze bardzo pozytywne wrażenie. Skontaktowałem się już ze sklepem w celu wymiany produktu.

MS3

• 38 / 5832
  • Użytkownik
15-01-2009, 00:08
Niestety moje źródło dźwięku nie jest z pewnością tak zacne jak u większości zaawansowanych bywalców tego wątku ;)
Karta dźwiękowa (X-Fi) w stacjonarnym PC podłączona poprzez optyk van Den Hul\'a Optocoupler MKII do skromnego wzmacniacza AT-HA25D. Jako źródło do napędzania słuchawek Audio-Technica ATH-A900 sprawdzało się zadowalająco...jednakże do Denonów już zamówiłem Xonar\'a Essence STX, który mam nadzieję będzie pod paroma względami lepszy.

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
15-01-2009, 00:19
MS3 ---> fallow pędzi swoje słuchaweczki z kompa zaawansowanym przetwornikiem, a ja skromnie z HD2, więc nie ma powodów do niepokoju. Wszak ograniczają nas tylko pieniądze, wiadomo, rzecz ulotna ;>

.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
15-01-2009, 00:32
No, nalezy jeszcze dodac, ze bardzo solidnie wybieralem transport z wielu mniej i bardziej zaawansowanych kart na PCI ostatecznie takich jak Lynx Two B, RME HDSP, EMU 1212M, M-Audio Delta i kilka innych np. Marian.

Odpowiednia karta w roli transportu najlepiej z rodzielona czescia cyfrowa od analogowej - 2 karty jak w wypadku EMU to dopiero czesc sukcesu.

Wazny jest jeszcze np. pozadny zasilacz generujacy male fluktuacje czy tez odpowiednio dobra plyta glowna z np. wielofazowym zasilaniem.

Niektorzy stosuja takze wymyslne ekranowanie samej karty.

Z reszta, na temat PC Audio takze mozna napisac ksiazke :)

Jedne karty lepiej sprawdzaja sie przy polaczeniu coaxialnym inne przy swiatlowodowym - odpowiedni swiatlowod takze byl wybrany sposrod kilku.

Obecnie zakupilem do testow jeszcze coaxial Analysis Plus - Digital Oval. http://www.analysis-plus.com/index.html

Osobiscie radzilbym zakupic karte, ktora po prostu dobrze sprawuje sie w roli transportu i zewnetrzny DAC.

Z wlasnych doswiadczen moge powiedziec, ze chocby nie wiem jaka to byla karta - a przerabialem juz wiele roznych - zawsze bedzie lepiej lub gorzej ale zawsze sucho technicznie wrecz analityczno-studyjnie w zaleznosci od karty z malo iloscia samej muzyki jako takiej.

Lynxa Two czy RME HDSP nie jest trudno pobic na tym polu znacznie tanszym niz one same DACiem :)

No chyba, ze oczywiscie komus wyjaskrawiona prezentacja studyjna po prostu odpowiada.

MS3

• 38 / 5832
  • Użytkownik
15-01-2009, 01:03
Ten wzmacniacz AT-HA25D podobno posiada przyzwoitej jakości DAC jak na całokształt ceny ;)
Wprawdzie to nie wątek o PC Audio, ale dopiszę...że kartę mam na dobrej płycie Asus\'a P5B Deluxe a zasilaczem jest jeden z lepszych w swojej klasie - Corsair CMPSU-620HX. Podobno Xonar Essence STX ma zadatki na kartę audiofilską, zresztą jako taka będzie w sprzedaży. Póki co w różnych recenzjach, czy też na head-fi  zbiera bardzo pochlebne opinie.
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/12451-asus-xonar-essence-stx-sneak-peak-part-ii.html
Fakt, że dźwięk z PC jest "chłodny"....zwłaszcza odczuwałem to na moich ATH-A900 (wcześniej miałem typowo studyjne MDR-7509 i ATH-PRO5) które są zimne, grają górą, mają szeroką scenę, ale brak im barwy....Denony mają już tego wypełnienia więcej :)
Przy komputerze spędzam znaczną część dnia (prowadzę hotelik)...więc do źródło wybrałem świadomie...nierzadko w słuchawkach oglądam też filmy.

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
15-01-2009, 01:39
Skroro dla Ciebie MDR-7509 były ostre i chłodne to znaczy, że ta Twoja karta to żyleta, sztylet z lodu, bo w "normalnych warunkach" Sony MDR7509 to zamulacze bez góry.

Estetyka jest kwestią gustu
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

MS3

• 38 / 5832
  • Użytkownik
15-01-2009, 01:53
Napisałem to o A900...dodając w nawiasie jakie modele miałem wcześniej.
Zgadzam się z Tobą, że MDR-7509 to słuchawki zdecydowanie bez góry. Gdzie całość dźwięku mocno zamulonego, dudniącego poprawiała się nieznacznie dopiero przy bardzo głośnym odsłuchu.

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
15-01-2009, 02:05
A przepraszam, nie zrozumiałem intencji Twojego zdania, bo nie dodałeś "a te ostatnie".

Estetyka jest kwestią gustu
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Conto Usuniente

• 755 / 5786
  • Ekspert
15-01-2009, 11:12
>> MS3, 2009-01-14 23:43:19
>Skontaktowałem się już ze sklepem w celu wymiany produktu.

bardzo słusznie - to ewidentna wada, która na pewno nie pozostaje bez wpływu na dźwięk

-------------------------------------------------
hmmm...

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
15-01-2009, 11:14
Nawet GDYBY pozostawała bez wpływu na dźwięk (wątpliwe) to w słuchawkach za takie pieniądze wszystko powinno być na tip-top i kropka ;>

.

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
15-01-2009, 12:30
>> Rolandsinger, 2009-01-15 01:39:17
Skroro dla Ciebie MDR-7509 były ostre i chłodne to znaczy, że ta Twoja karta to żyleta, sztylet z lodu, bo w "normalnych warunkach" Sony MDR7509 to zamulacze bez góry.

No taaaak patrząc w drugą stronę to AKG K701 to na górze żylety bez dołu :)

A tak serio MDR7509HD mają faktycznie wycofaną górę ale czystą, nie gubiącą informacji.

A tak wogóle to w normalnych warunkach mało wzmacniaczy słuchawkowych radzi sobie z 22 Ohmowymi 3Watowymi przetwornikami i stąd takie różne dziwne opinie

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges