Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

MS3

• 38 / 5832
  • Użytkownik
09-01-2009, 15:17
@lancaster

Dzięki...

@ptx

"d5000 niewygrzane to basowy muł , który wchodzi na resztę pasma."

To przynajmniej daje mi jakąś nadzieję na lepsze brzmienie. D5000 miałem na próbę, D7000 już na własność.
Generalnie skusiłbym się na jakiś model otwarty ze względu na ilość powietrza, ale potrzebuję słuchawek zamkniętych.

@ZAGRA

"Bo AT są jasne."

Generalnie tak można by to ująć. Z obecnie produkowanych modeli wyższych, chyba tylko przenośne ESW9 są ciemniejsze (ESW10JPN mają już więcej góry, kosztem dołu). To samo nowe zamknięte 2000X które grają ponoć podobnie do W5000 z tą samą przestrzenią i szczegółowością, ale bardziej naturalnym brzmieniem.
Jak to ładnie opisał jeden z użytkowników Head-Fi:

"In the beginning, there was the W10VTG. And it was good. And God said, Let there be light", and there was the W10LTD. It was light (a lighter shade of wood). And it was different. Its sound was thinner. And for more than a few, it wasn\'t so good.

Then God said, "Let me return to the goodness of the W10VTG, but make it better." And then there was the W11JPN. And it was good. Very good. God was pleased.

And God said, "Let there be a rounder shape of wood", and there was the W100. And for many who liked the thinner sound of the W10LTD, but didn\'t like it, the W100 was good (though for some, only the ones later in the production run sounded good.)

But God got forgetful and said again, "Let there be Light" (while looking at his earlier W11JPN), and there was the W11R. And it was not so good. God had created the "red-headed stepsister of the family".

Then God said, "Let there be beautiful", and there was the W2002. But God is a merciless God. At least to those without HA2002 or Sugden HeadMasters.

Then God said, "Let there be beautiful for the masses", and there was the W1000. I\'ll stop saying anything about this W1000, because the original poster owns one.

Then God said looked at his past creations and curried up his knowledge and his skill and said, "Let there be my ultimate", and there was the L3000. And it was good. It had everything that was good in all of prior creation and was good.

Then God said, "Let me finally get the W10LTD, W100, W2002, W1000 done right", and there was the W5000. And finally, it was good.

And so God rested, until the 50th anniversary of his creation.

All in my honest opinion.

Best regards,

-Jason"

...tylko W11JPN i L3000 grały z mniejszym wyeksponowaniem góry. Z tym, że obie bardzo ciężko dostępne...pierwsze 10 letnie, drugie ostatnio widziałem na ebayu za ponad 3k $
Niestety na 50-lecie AT nie wypuściła kolejnego modelu z serii W.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-01-2009, 15:23
ESW10JPN odebralem chyba nawet jako jasniejsze niz W5000 i prawda jest, ze obecnie w zasadzie tylko ESW9 maja wyrazna tendencje w strone parcia w ciemnosc. Tak czy siak - jestem z nich bardzo zadowolony, wrocilem do nich z ESW10JPN.

Kupic W11JPN wcale nie jest takie niemozliwe, dosc czesto ludziom udaje sie je nabyc na headfi - ale czy jest sens ? :) Tez kiedys chcialem je kupic i kiedy wystawilem ogloszenie, ze chce je nabyc dostalem okolo 3 ofert - ostatecznie kupilem jednak W5000.

A jak jest z basem w D7000 vs D5000 ? :) Dla mnie i D5000 i MD5000 byly pod tym katem ciezkie do zaakceptowania.

• Gość
09-01-2009, 15:30
Denony hm.... dla mnie też trochę za bardzo dumpingują bas.... może dlatego model 2000 jak dla mnie jest o\'k.

ptx

• 651 / 6111
  • Ekspert
09-01-2009, 16:17
moje k701 znowu się przeobraziły tym razem w stronę dosadnych  grado,tak tną góra ze ich normalnie nie poznaje,jakby ktoś zrzucił koc -dziwna sprawa-mam nadzieje ze sie to trochę utemperuje :).

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
09-01-2009, 16:23
A mnie się wydaje, że właśnie doprowadziłeś K701 do tego stanu co Roland, bo on się z nimi nie pieści, obojętnie czy są w kojcu, czy na jego głowie, łomot leci cały czas, więc te godziny liczyłbym u niego podwójnie.

MS3

• 38 / 5832
  • Użytkownik
09-01-2009, 16:48
@fallow

Jeżeli wierzyć temu co mówi Nate Lanxon na cnet.uk...bas jest mniej "boomy and overwhelming", czyli mniej przytłaczający, dominujący niż było to w D5000, również góra ma więcej czystości i szczegółowości.
http://reviews.cnet.co.uk/accessories/0,39100117,49299396-1,00.htm?autoplay=yes
W angielskim magazynie Hi-Fi Choice podkreślili także, że bas jest b.dobry, precyzyjny i kontrolowany
http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/headphones/denon-ah-d7000-478417/review
Co do W11JPN widziałem na Head-Fi paru chętnych co do zakupu tych słuchawek, podbijających nieustannie swoje wątki ;)
Cena plasuje się po podliczeniu kosztów przesyłki, cła na poziomie tej z D7000...jednak jest to produkt używany i bez jakiejkolwiek gwarancji. Czy warto?...hmm. W pewnym sensie na pewno, jeżeli chodzi o unikatowość i klasę samych słuchawek...ale racjonalnie pewniej wybrać nowy produkt ze sklepu z 2 letnią gwarancją. Charakterystyka dźwięku obu powinna być podobna.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-01-2009, 16:56
Dzieki :)

To juz czytalem i mam przerobiony, Ja sluchalem np. W10VTG i w ogole jak to odbieram Audio-Technike i Denona, to moge isc o zaklad, ze ogolnie Denona mozna charakteryzowac jako mniej wciagajacy sluchacza, bardziej wycofany / na wiekszej przestrzeni dzwiek niz Audio-Technike.

Juz blizej tutaj kojarza mi sie JVC HP DX1000, ktorych tez mialem okazje sluchac.

No chyba, ze D7000 tak rozni sie od D5000 ale wydaje mi sie to watpliwe :)

Tak czy siak - gratuluje zakupu i czekam na wrazenia, D7000 to na pewno sluchawki ciekawe a przy obecnych ich cenach - warte rozwazenia. Dla przypomnienia mozna kupic je w USA za 599 - 699 USD.

Z reszta JVC HP DX1000 tez jest coraz tansze, niz wyjsciowa cena 1.000 USD - w Niemczech mozna je juz czesto kupic za 599 lub 499 EURO.

Podobnie nowe AudioTechniki A200X mozna kupic juz za 650 USD. Zamiast blisko 1.000 USD.

Co do CLA i VATu - zalezy jak sie to robi, ja generalnie kupuje spoza UE prawie wszystko i nie czesto ta cena podnosi sie o te wlasnie oplaty.

Ciekawe za ile bedzie mozna w rzeczywistosci kupic HD 800 bo wiadomo, ze wszystko kupuje sie taniej niz cena MSRP. Przykladowo HD 380 ktore jeszcze nie sa w sklepach maja MSRP 299 USD a wszedzie sa juz do zamowienia za 199 USD. Podobnie w zasadzie ze wszystkimi produktami Audio. Najnizej chyba jest sprzedawana AudioTechnika W5000 ktora ma przeciez MSRP poand 1.000 USD :))

ptx

• 651 / 6111
  • Ekspert
09-01-2009, 17:17
>> majkel, 2009-01-09 16:23:21
A mnie się wydaje, że właśnie doprowadziłeś K701 do tego stanu co Roland, bo on się z nimi nie pieści, obojętnie czy są w kojcu, czy na jego głowie, łomot leci cały czas, więc te godziny liczyłbym u niego podwójnie.

świadczy to o tym,ze pomimo tych 1000h lub 2000h nadal się zmieniają :).mam nadzieje ze to etap przejściowy,gorsze nagrania tną po uszach góra a wcześniej słuchało się ich przyjemnie.pozostaje mi dalej je wygrzewać :).

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
09-01-2009, 17:29
Do zagęszczania dźwięku, przynajmniej na Grado, służy cichutkie granie z naturalnym, nisko schodzącym basem, czyli stopa, kontrabas lub kotły. Musiałbym mieć u siebie K701, żeby zobaczyć, czy ten trick zadziała. Głośność musi być ustawiona tak nisko, żeby dźwięk był przytłumiony, ale gęsty, bas ma wtedy słaby kontur, ale dużo powietrza u wypełnienia. Powyżej tej granicy robi się chudszy, wtedy trzeba ciut przyciszyć. Rezultaty warto sprawdzić po nocy grania w ten sposób. Na moich kilkumiesięcznych RS2 to zadziałało.

GRADO__Fan

• 299 / 6081
  • Zaawansowany użytkownik
09-01-2009, 17:51
Powinno się i tu sprawdzić. Próbowałem różnych metod z samplerami włącznie i tą wypracowałem jako najlepszą.

Co do poprzedniej dyskusji. Roland słucha na koncertowym poziomie głośności i głównie słabej jakości muzy, więc w takich warunkach sprzęt musi mocno upiększać i tak też gra jego system.
Może orthodynamiki spróbuj?

Głośność sama w sobie jest też problemem na początku, bo Grado trzeba to tego przygotować przy wygrzewaniu. Powoli naciągając membrany, bo inaczej po przekroczeniu pewnej głośności zaczynają krzyczeć dokładnie tak jak to Roland opisuje. Żałuję, że na ostanie spotkanie nie wziąłem SR325i, bo te grają jeszcze gęściej niż RS2 i mogły by się nawet spodobać.
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

ptx

• 651 / 6111
  • Ekspert
09-01-2009, 17:55
>> majkel, 2009-01-09 17:29:01

słucham teraz na zamianę denony,dźwięk także z większa ilością góry i wybrzmień(jakby trochę ożyły).czy powodem tego może być leben?przed wczoraj przypadkiem zapomniałem go wyłączyć i stal tak przez 16h.nie zauważyłem tego gdyż przykrywam go płótnem aby się nie kurzył,dosyć mocno się zagrzał ale czy to miało jakiś wpływ na wygrzanie lub tym podobne zjawisko?

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
09-01-2009, 18:18
Jeśli na obudowie są kratki, to nie powinno się go przykrywać, przynajmniej gdy jest włączony, ale nie mam pojęcia jak to mogło wpłynąć na obecne w środku komponenty. Takie wygrzewanie elektroniki ma sens, ale w warunkach przewidzianych w instrukcji - minimalne odległości od ścian i innych sprzętów, przewiew, odległość od kaloryfera, itp.

ptx

• 651 / 6111
  • Ekspert
09-01-2009, 18:37
>> majkel, 2009-01-09 18:18:16

przykrywam tylko gdy jest nieużywany-przed słuchaniem najpierw ściągam przykrycie :).
to okrycie służy  oprócz ochrony przed kurzem(lampy tego nie lubią) także  pewnego rodzaju zabezpieczeniu przed dzieckiem,którego nie kusi tam grzebać :).

piter z

• 375 / 6112
09-01-2009, 19:56
przygladalem sie dokladniej HD800 - myslalem na poczatku ze srebrny material to plastik - ale to jest siatka !!!!!!!!! - czyli ze hd800 to open baffle !!! - to musi grac dobrze ale.... - to praktycznie te same problemy co z akg k1000 :((((((((((

piter z

• 375 / 6112