ŚWIĘTE SŁOWA SŁUCHAWKOWCÓW dotyczące poprawnego wygrzania słuchawek
muszę zacytować bo zginą w codziennych tak że miłych pogaduchach
majkel
>Do zagęszczania dźwięku, przynajmniej na Grado, służy cichutkie granie z naturalnym, nisko schodzącym basem, czyli stopa, kontrabas lub kotły. Musiałbym mieć u siebie K701, żeby zobaczyć, czy ten trick zadziała. Głośność musi być ustawiona tak nisko, żeby dźwięk był przytłumiony, ale gęsty, bas ma wtedy słaby kontur, ale dużo powietrza u wypełnienia. Powyżej tej granicy robi się chudszy, wtedy trzeba ciut przyciszyć. Rezultaty warto sprawdzić po nocy grania w ten sposób. Na moich kilkumiesięcznych RS2 to zadziałało.
GRADO__Fan
>Powoli naciągając membrany, bo inaczej po przekroczeniu pewnej głośności zaczynają krzyczeć
ptx
>słucham teraz na zamianę denony,dźwięk także z większa ilością góry i wybrzmień(jakby trochę ożyły)
No i wiemy wszystko a raczej to co istotne
U mnie słuchawki sobie graja na okrągło jak przestaję na nich słuchać podkręcam głośność o 25% no i co się dzieje?
Dokładnie tak jak pisze kolega ptx "dżwięk robi się z większą ilością góry" a nastąpiło to już tylko po 16 godzinach. Co się u mnie dzieje dalej opiszę;
Wysokie zaczynają być coraz dokładniejsze żeby po dłuższym wygrzewaniu przekroczyć atomowa dokładność i tu zaczyna się ból ponieważ każde wybrzmienie instrumentów operujących w zakresie wysokich tonów zaczyna być tak ostre pokazane pod lupą że po prostu męczące. Moim zdaniem tak jednak nie należy wygrzewać słuchawek! ten błąd jak widzę zrobiłem przy wygrzewaniu AKG K701 i pewnie bym sobie obrzydził swoje Pioneer Monitor 10 Dobrze nazwał to zjawisko kolega GRADO__Fan, słuchawki zaczynają krzyczeć.
Zrobiłem sobie po wpisie majkela (dzięki Michale) zmianę mojego ciągłego wygrzewania a raczej nie wyłączania słuchawek :)
Trochę proces zmodyfikowałem i zamiast szukania nagrań z basem przepiąłem jeden wzmacniacz do equalizera 10 pozycyjnego korektory 31,5Hz dałem na +12dB korektor 63Hz na +8dB a 125dB dałem tylko na +4dB.chodziło mi o to żeby poziom basu był wyrównany co do mocy sygnału w poszczególnych oktawach. Pozostałe korektory 250,500Hz,1,2,4,8,16kHz dałem na -12dB
Jaki efekt po tak krótkim zmodyfikowanym wygrzewaniu?
Według mnie bardzo dobry: poprawa basu basoluby powinny być zadowolone basy poszły w stronę BD990edition 2005 josefa ;), większa przestrzeń słuchawki z zamkniętych zrobiły się otwarte :D normalnie zwątpiłem brakowało mi trochę w moich słuchawkach zamkniętych tej przestrzeni z Grado Gs-1000 czy AKG K1000 a tu taki majkelowy myk+moja kombinacja i jest. No i dla mnie najważniejsze talerze wracają na miejsce mniej krzyczą i to po tak niedużym czasie. Teraz sobie słucham mojej ulubionej płytki Suzane Vega nine objects of desire i jest klawo
Jakaś hipoteza? podejrzewam że materiał przetwornika nie powinien być niepotrzebnie katowany wysokimi a wiec bardziej niszczącymi częstotliwościami zawieszenie membrany ma być "wygimnastykowane"-niskimi częstotliwościami ale sama membrana nie powinna być "zmiękczana" wysokimi częstotliwościami które jak wiemy z wiedzy np. o głośnikach inaczej się rozchodzą dzieląc membranę.
Moim zdaniem także dla słuchawek powinien być stosowany następujący wzór dla głośników żeby sobie nie uszkadzać z czasem przetworników. Membrana podczas wygrzewania powinna pracować tylko jak sztywny tłok.
344m/s:średnica w metrach= maksymalna częstotliwość. Przykładowo przy membranie 5cm (0,05metra)
344m:0,05m=6880Hz.
Droga membrany jako sztywnego tłoka pokonana przy niskich częstotliwościach jest mniejsza a co za tym idzie zawieszenie się tak szybko nie zużywa mimo że jest świetnie naciągnięte jak po jodze i zagra wszystko-wybrzmi do końca :) i chyba nam o to chodzi, czy są jakieś inne koncepcje na dobre wygrzewanie słuchawek chętnie poczytam ?
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...
J L Borges