Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

aasat

• 2265 / 6091
  • Ekspert
18-12-2008, 12:10
Ciekawe czy Foster odpisze na takiego maila, chętnych na OEM\'owe Denony znalazło by się wielu, problem jest pewnie takie, że sprzedać mogą, ale minimalna ilość sztuk to pewnie powyżej 1000

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
18-12-2008, 12:18
a co jak sie okaze ze jednak graja inaczej od Denonow 5000?
Denony 1001 to tez nie dokladnie to samo.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
18-12-2008, 12:37
To tylko lepiej, bo można powiedzieć, że Denony grają gorzej. :) Na head-fi pojawiają się głosy, że dźwięk Creative Aurvana Live! jest lepszy od Denonów AH-D1001, więc może to prawda, że Foster zrobił jakiegoś tweaka w przetwornikach dla Creative?

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
18-12-2008, 13:35
No tak Majkel ale nie ma pewnosci ze ten tweak dla Denonow 5000 bylby bardziej korzystny niz OEMow Fostera.
Tak samo jak z dokami - Ep630 , CX300 i AKG K324 brzmia roznie mimo ze wydawalo sie beda tym samym (jeszcze na poczatku jakis Sharpy).

ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
18-12-2008, 14:07
W momencie uruchomienia produkcji CAL Denon D1000/D1001 był na rynku już parę lat, więc Creative prawdopodobnie postanowił wejść na rynek z czymś wiecej niż budżetowe słuchawki hifi, i koniec końców dogadał się z Fosterem. Z drugiej strony byłoby głupotą ze strony Denona sprzedawać model dźwiękowo nie odstający w dół od D2000/D5000, bo jak wiadomo, im wyżej na drabince, tym większe narzuty.

aasat

• 2265 / 6091
  • Ekspert
18-12-2008, 14:17
Myślę, że z tymi OEM\'a od Fostera nie ma co się podniecać, nikt z nas ich nie zobaczy (chciałbym się mylić)
Zastanawiam się po co je wystawili na stronę skoro to i tak oferta skierowana do wiekszych firm. Mogliby to ukryć przed zwykłym Kowalskim i nie robić zamieszania niepotrzebnego

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
18-12-2008, 15:19
Dla czego ? handel jest handel i lepiej codziennie niż raz od święta
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
23-12-2008, 16:24
Dziekuje i rowniez kolegom ktorzy obchodza swieta zycze - wesolych i zdrowych a wszystkim - szczesliwego nowego roku, pelnego zdrowia, szczescia i pieniedzy na coraz to nowe cudenka :)

O ATH A2000 i A1000 wspominalismy juz pod koniec pazdziernika. Te pierwsze mozna kupic za ~800 USD a drugie za ~600 USD. Na 114 stronie sa zdjecia :)

W1000 dane mi bylo ostatnio sluchac i to najprawdopodobnie bedzie moj kolejny zakup - jezeli nie wyrobie sie budzetowo na np. JVC HP DX1000. W1000 daja wiecej "przyjemnosci" niz W5000, takze mniej szczegolow i smaczkow - ale od tego mam GS1000. W1000 mozna nabyc za jakies 1200 PLN zza wielkiej wody. Ja sprzedalem ostatnio W5000 za 1.600 PLN. Na headfi takze chodza mniej wiecej w takiej cenie.

Ciekawe jest, ze Niemcy zaklasyfikowali D7000 nizej niz SR325i.

Ta seria AudioTechniki o ktorej mowa czyli Art Monitor, to dazenie do "artystycznej" prezentacji studyjnej - mysle, ze moze to byc ciekawe z barwnie i kulturalnie grajacym sprzetem. Warto by bylo kiedys sprawdzic :)

Gratulacje dla Wiktora ;)

wiktor

• 2503 / 6108
  • Moderator Działu Słuchawki
23-12-2008, 21:04
Wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia  składam Wam, Waszym Rodzinom, a przede wszystkim Żonom, bo dla naszego hobby, ich wyrozumiałość jest nieoceniona.

:-)

Cieszmy się tym co mamy !

Pozdrawiam
Wiktor

piter z

• 375 / 6111
  • Zaawansowany użytkownik
23-12-2008, 22:39
W5000 sa wedlug mnie na topie jezeli chodzi o szczegoly, szybkosc, naturalnosc barwy, bas !!! ( jest niesamowity - zadne sluchawki dla mnie niesa tak dobre ) - ale zawsze byl ten jeden problem z tym krzyczeniem, przelomem gory i wyzszej srednicy - otoz ostatnio uslyszalem jak na dloni co i jak dzieki bardzo pozno nocnym odsluchom ( w moim systemie niemusze miec zadnych miernikow znieksztalcen pradu to slychac jak na dloni - objawia sie to zwiekszonym poziomem szumu oraz drobnymi traszkami - ostatnio pare razy trafilem w nocy tak ze moj sprzet gral calkowita "czernia" i brakiem jakichkolwiek artefaktow - a bylo to okolo 3 w nocy : D ) - otoz okazuje sie tak jak dobrze wiedzialem ale potrzebowalem dowodu ( co dal mi prad "absolutny " :D ) ze jest to zwykly rezonans ktory powoduje dzwonienie i rozjasnianie dzwieku, przy okazji rozniez gdy system niema glebokiego czarnego tla i niejest bardzo rozdzielczy powoduje to zludzenie lepszej sceny ( pozorna zwiekszona ilosc poglosow ) - wiem tez teraz ze niejest to wada ktora da sie do konca wyprostowac sprzetem - teraz jest pytanie - czy jest to wada przetwornika czy konstrukcji ??? - skoro przetwornika to niezbyt fajnie i jedynym ratunkiem w takim przypadku bylby waskopasmowy notch filter  ( latwe do zrobienia - tyle ze trzeba zmiezyc najpierw przebieg impedancji w miejscu dzwonienia ) ktory mozna nastroic na sluch - a jak konstrukcji ( w co chyba watpie - moje sluchawki sa dotlumione dynamatem i kawalkiem starego recznika frote :D ) to chyba jedyny ratunek to zmiana muszli - to chyba zbyt hardcore :(

pasmo mam teraz tak rowne i czyste ( jedynie niewydaje sie takie czasem przez kiepski prad - wiem juz dawno mowilem ze musze cos kupic :D ) ze rezonans da sie zlokalizowac za pomoca byle generatora z super dokladnoscia na sluch - ale przekablowanie z filtrami - tego jeszcze niegrali :D - poza tym niewiem czy wzm. sluchawkowy jakos dziwnie na takie cos niezareaguje ??

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
24-12-2008, 11:00
Dołączam się do życzeń udanych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, radosnej rodzinnej atmosfery, smakowitych wiktuałów wigilijnych, przyjemnego kolędowania i innych uciech świątecznych!

@piter z, ciekawi mnie ten bas W5000... Czyżby był lepszy od tego z Edition 9, K1000 lub Omeg II? Ja na przykład lubię bas z nowych RS1. Jest go w pełnym dostatku, ale dzięki swej neutralności nie daje znać o sobie i nie wybija się przed szereg, a gra tam, gdzie jego miejsce w orkiestrze. Natomiast, jak trzeba łupnąć to łupnie. W Omegach II podoba mi się szybkość i zejście basu. Tak, tak, te słuchawki schodzą z basem na sam dół, a że nie jest taki "kulisty" jak z przetworników dynamicznych, to nie ma znaczenia.

W kwestii nowych Audio Technik mam obawę, żeby to nie grało jak ATH-AD2000. Tych ostatnich nie znoszę, głównie ze względu na sztucznie podkolorowaną wyższą średnicę. Porównywałem je kiedyś łeb w łeb z Grado SR325i i nie miałem wątpliwości, które wolę. Grado grały mi po prostu naturalniej. Może W5000 korzystają z tego samego przetwornika co AD2000?

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
24-12-2008, 11:13
Dla mnie bas W5000 byl wysokich lotow. Jezeli mialbym wybierac ten z W5000 a np. z D5000 nie mialbym watpliwosci, ze wole ten z W5000. Bylo go dokladnie tyle ile trzeba - nie za wiele, nie za duzo, dobrze wypelniona faktura i zroznicowanie. Impakt tez byl w sam raz, przykladowo ten z E9 jest dla mnie nienaturalny - za wielki.

W5000 maja jednak czesto "wade fabryczna" - wiele egzemplarzy nie gra po prostu basu w okolicy 20-25Hz. Niektore graja, niektore nie - jest to czesty problem zglaszany przez uzytkownikow W5000. Z drugiej strony - tak niski bas prawie nie wystepuje lub tez ma znaczenie poboczne. Naturalnie 40-45Hz to juz bardzo nisko. No chyba, ze ktos slucha czysto elektroniczno-syntetycznej muzyki a\'la drum\'n\'bass.

Ja nie slyszalem jeszcze sluchawek z naprawde dobrym basem. Zawsze jest jaka wada. Nie chodzi mi tutaj o wyczuwanie basu cialem - zostawiam to zupelnie w spokoju, chodzi mi jedynie o odwzorowanie. Jestem troche wyczulony na tym punkcie. Ilosciowo lubie poziom na tyle minimalny zeby byl akceptowalny, jednak samo odwzorowanie jest dla mnie b.istotne. Tutaj GS1000 prezentuje jak dla mnie bas na poziomie akceptowalnym - ale szalu nie ma ;) Moze kiedys dostatecznie sie wygrzeje bedzie lepiej.

W obecnej chwili wygrzania GS1000 - prawdopodobnie postawilbym wyzej bas W5000. (W5000 mialem bardzo dobrze wygrzane). A juz opinii o braku ich basu zupelnie nie rozumiem :) Moze po prostu zgraly sie z moim torem.

K1000 tez z tego co pamietam, mialy bas na poziomie akcpetowalnym ale bez szalu. Sluchalem ich jednak za malo i nalezaloby to zweryfikowac na spokojnie i prawdziwie swoim materiale - moze kiedys bedzie okazja :))

E9 imponowaly niektorymi cechami ale ogolnie naturalny jest w nich przede wszystkim troszke przerysowany impakt. Wybaczcie - ale w naturze bas nie pcha sie na sile w tak niskie rejestry, przynajmniej dla mnie :)

Do muzyki syntetyczno-elektronicznej -- rulez :) Bas MD5000 i D5000 w porownaniu do E9 brzmi jak ociezala krowa ktora nie nadaza za tempem muzyki.

Ja to bym kiedys chcial na spokojnie posluchac tych AD2000. Podkolorowana gorna srednica jest w zasadzie w prawie kazdym produkcie AudioTechniki wiec ciekawi mnie czemu akurat w tym modele tak daje sie we znaki ?
W Grado tez przeciez czesto wyzsza srednica jest podbita.

Dawindyk

• 140 / 6097
  • Aktywny użytkownik
24-12-2008, 12:08
>>fallow
>Do muzyki syntetyczno-elektronicznej -- rulez :) Bas MD5000 i D5000 w porownaniu do E9 brzmi jak ociezala krowa >ktora nie nadaza za tempem muzyki.

Mam wrazenie ze Ty zdecydowanie nie slyszales wygrzanych MD5000/D5000 :)
Zdrowych i Wesolych Swiat dla wszystkich

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-12-2008, 13:20
>> Dawindyk, 2008-12-24 12:08:03

Mam wrażenie że Ty nigdy nie słyszałeś wygrzanych Ultrasone E9 one zabijają basem :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

piter z

• 375 / 6111
  • Zaawansowany użytkownik
24-12-2008, 13:33
co do basu W5000 to niejest to bas jak w innych sluchawkach - tam poprostu jest wszystko tak szybkie, czyste i rozseparowane ze niemozna mowic o basie tylko o muzyce niskich rejestrow - wydaje mi sie ze czasem niektorzy "rozumieja" bas jako ilosc glosnego buczenia - nie o to chodzi