Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6104
  • Ekspert
17-10-2008, 16:49
Zenon K stwórca

może dajmy taką roboczą nazwę wzmacniaczowi, bo później inni mogą się podszyć pod niego i promować swoje produkty ;)

Tomek fajnie, że Ci fajnie było ale nam fajnie, jak nam fajnie a nie tylko Tobie; w związku z tym Twoje informacje są dla nas nie fajne

Rozumiesz ?

Rafaell
----------------------------------------------------------------

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-10-2008, 16:54
Oprócz tego, że nie na lampach - wszystko zgodne z moją konstrukcją: kosmiczne technologie, serce w środku, 1 na 2 miesiące, itp. :D

--------------------------------------
Chcesz edycji postów na forum? Skopiuj ten podpis. Forum to nie IPN.

lancaster

• Gość
17-10-2008, 16:56
Intuos, ja sie wogole nie dziwie ze ludzie produkujący w kraju dają sobie na dzien dobry spokój z lokalnym rynkiem. Jezeli tylko jest mozliwosć albo jej sie dobrze poszuka :) to....sam zreszta wiesz, nie czytujesz serwisów od wczoraj....amplifon, ancient, aps i wiele innych.

Twoje informacje sa dla mnie bardzo fajne:)))) Mnie to bardzo cieszy kiedy pojawia sie fajny sprzęcior.

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
17-10-2008, 17:00
Rafaell

mow moze za siebie bo chyba nie jestes glosem wiekszosci :)
szkoda ze radosc innych nie napawa tym samym dobrym samopoczuciem innych, przepraszam lancaster, ciebie widze jak najbardziej:)

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
17-10-2008, 17:02
>> majkel, 2008-10-17 16:54:38
Oprócz tego, że nie na lampach - wszystko zgodne z moją konstrukcją: kosmiczne technologie, serce w środku, 1 na 2 miesiące, itp. :D

dlatego Cie lubie Michal i promuje :)))

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-10-2008, 17:05
A jaka miałaby być orientacyjna cena?

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
17-10-2008, 18:25
Tajemnica :)

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
17-10-2008, 18:39
Mnie generalnie wiadomosci w stylu " slyszalem niezly wypas ktory bije wszystko co slyszalem do tej pory, moze kiedys tez uslyszycie - jak bedzie wam dane, ale nie moge Wam o nim nic powiedziec" daja sredni fun :)

Wole poczytac recke Piotra o Accuphasie - przynajmniej wiem jak sie nazywa i za ile moge go kupic np. I nie musze byc jednym "z wybranych" ktorzy dostapia mozliwosci kupienia sprzetu o ktorym nikt nic nie wie :)

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-10-2008, 19:02
Konstruktor powinien się umówić na odsłuch porównawczy z Piotrem Ryką, bo jeśli chodzi o ilość lamp to ta sama liga. Wiadomo, że na wyjściu będzie coś około 300B, 307A albo diabełek, bo bardziej wypaśnie się chyba nie da.

Rafaell

• 5033 / 6104
  • Ekspert
18-10-2008, 00:07
Bardzo się dziwię że coś nawet bardzo doskonałego technicznie nie może być sprzedane w kraju? Naprawdę u nas jest masa bogatych ludzi i nie wiedzą za bardzo co z pieniędzmi zrobić,teraz tym bardziej przy światowym kryzysie. Taki full wypas wzmacniacz robiony w Krakowie ma kolega z sąsiedniego forum i co gra u rodaka-czyli da się produkować na kraj. Co do ochrony przed skopiowaniem to wysyłając nawet taki wzmacniacz daleko na Aleuty nie uchronimy się przed taka możliwością. Jeśli produkt jest nowatorski warto najpierw zrobić patenty a dopiero później spokojnie sprzedawać. Jeśli produkt nie umożliwia blokady pomysłu patentem to nic przed jego skopiowaniem a raczej nieuczciwą jego produkcją nie zabezpieczy. Skoro konstruktor "puścił farbę" to teraz niech się nie dziwi że czujemy się puszczani w trąbę. Przypomniała mi się legenda o królu Midasie i jego uszach, ciężko się samemu z czymś ekscytującym nie podzielić-rozumiem konstruktora ale niech i on nas zrozumie

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
18-10-2008, 16:19
Ja w przelocie dodam kilka szczegolow odnosnie lamp dla Yamamoto. Po zabawach z Sylvania i Philipsami i w oczekiwaniu na Westinghouse wiem juz, ze:

1) Philips - najbardziej przejzyste, szzegolowe, najjasniejsze.
2) Wester Electric - najbardziej neutralne z 3jki ktora posiadam - blizej im jednak do Philipsow niz do Sylvanii.
3) Sylvania Gold - ciemniejsze niz Philips i ciemniejsze niz Western Electric. Nie tak szczegolowe. Wiecej ciepla i najspokojniej. Najprzyjemniejsza barwa. Graja juz dosc sporo ale wciaz maja np. gorsza kontrole basu niz swiezy Philips.

Z calej tej trojki jednak mimo wszystko najprzyjemniej slucha mi sie na lampach Sylvania.

Wkrotce dojda do mnie jeszcze kanadyjskie Westinghouse.

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
18-10-2008, 17:23
>> fallow
Gdy skończą się wszystkie modele lampek do Yamamoto spróbuj na wyjście wzmacniacza dac dodatkowe równoległe  obciążenie rezystorowe (kilkdziesiąt- kilkaset  omów ). Zmieniając w ten sposób punkt pracy lampy możesz je " stroic ". To tania zabawa a efekty powinny byc wyrażniejsze niż wymiana samych lamp.

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
18-10-2008, 17:28
Punkt pracy się na pewno nie przesunie, bo wyście jest przez transformator. Zmieni się impedancja widziana dla prądów zmiennych, czyli poza wzrostem THD niczego ten rezystor nie powinien spowodować. Pytanie - czy o to chodzi? Poza tym czy lampa się szybciej nie zużyje?

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
18-10-2008, 17:52
majkel
popatrz prosze:
http://www.westernelectric.com/spec_sheets/408A.pdf
oraz na zakres imdedancji w Yamamoto.
W lampach właśnie chodzi o THD - w  przypadu Yamamoto niekoniecznie o wzrost.
Ja słucham często słucham na 5 procentach ( nie PO 5 % )  i wtedy  mam w końcu odczucie, ze nie służe za stojak od perkusyjnego talerza :).
Nie "teoryzuj" - bierz sie za lutowanie jakiegoś lampiaka.
Gwarantuję jazdę o 100 razy ciekawszą niż budowanie krzemowców.

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
18-10-2008, 19:30
Dla Yamamoto optimum obciązenia wynosi 50 omów.
W sieci są gdzieś wykresy przebiegu impedancji wszystkich popularnijszych słuchaw.