Koledzy
Po trosze rozumiem obie strony ale napiszę od siebie kilka zdań.
Można być audiofilem , melomanem , a zarazem kolekcjonerem i nic ze sobą się nie pogryzie.
Z punktu widzenia
Audiofila
Tak miałem ten okres w swoim życiu że wszystko bardzo poprawiało w dźwięku wszystko kable podstawki tajemnicze filce czy korki nawet inne jeszcze bardziej wymyślne woodoo ale to było 20 lat temu.Na szczęście przestałem się okłamywać.
Nawet te doświadczenia dały mi sporą lekcję i żeby w przyszłości nazywać rzeczy po imieniu np:
Kolega wpina wspaniałe kable i mówi SŁYSZYSZ !!!! WSŁUCHAJ SIĘ NO ..........ja na to że nie słyszę hmmno co poradzę nie i już.
Melomana
Kiedyś jeszcze przed tym jak mnie zaczęła cieszyć muzyka w czasie skrajnego woodoo słuchaliśmy ciągle płyt testowych i podobnie nudnych dźwięków ponownie się nawróciłem i muzyka cieszy mnie każdego dnia.
Kolekcjonera
Ktoś kiedyś zadał mi pytanie po co zbierasz magnetofony masz już ich kilkadziesiąt !!!
Tak kolekcjonuje magnetofony szpulowe i kasetowe pewnie powinienem napisać zbierałem je a teraz dopiero kolekcjonuje tak będzie po prawdzie.
Kiedyś to było moje marzenie aby choć zobaczyć z bliska dany model.
Teraz gdy je mam i poznaje ich budowę oraz historię powstawania danego projektu , kiedy osobiście poznaję ludzi którzy te wspaniałe maszyny budowali odczuwam ogromną satysfakcję nawet nie z tego że POSIADAM ale z tej całej innej wspaniałej reszty>
poznawania ludzi , spotykania się przy kawie i ciastku , poznałem wspaniałego człowieka który wiele mi pomógł a wszystko przez audio hobby , dla mnie jest to najwspanialsze że rozmawiamy ze sobą , spotykamy się , wymieniamy poglądy.
Posiadanie rzadkich modeli czy to słuchawek czy innych naszych audio zabawek , przez niektórych jest piętnowane .
Jakie są powody takich komentarzy nie wiem .
Mnie zawsze cieszy informacja że ktoś zdobył model o jakim marzył to jest informacja pozytywna i takimi odczuciami się kieruję od zawsze .
Zderzyłem się z awersją jeśli chodzi o kolekcjonowanie .
Ale czy ktoś kto nie jest kolekcjonerem powinien w tej kwestii zabierać zdanie ?
Zapewne i będzie miał swoje zdanie ale zanim zacznie grzebać w plecaku kogoś kto maszeruje przed nim powinien zajrzeć do swojego.
d(-_-)b MAG