Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
03-11-2012, 00:32
Z tego co słyszałem niespecjalnie mogłem liczyć na rewanż i było co nieco na mój temat choć tradycyjnie byłem nieobecny.
Tak ze myślę nieobecny nie ma za złe. Tym bardziej ze w przeciwieństwie do nieobecnego nikogo nie obrażam podczas jego nieobecności.

Kwestię usuniecia wpisów pozostawiam modertorowi (są nie na temat).

mirek10

• 1226 / 4753
  • Ekspert
03-11-2012, 09:24
http://www.head-fi.org/t/634201/battle-of-the-flagships-50-headphones-compared#user_50headphones
Widze ze Wiktor to jak junior na boisku przy tym gosciu!!!!jego juz chyba nikt na swiecie nie przebije z ta kolekcja,niesamowite ze ktos taki jest!!!jeszcze nie czytalem co pisze,bedzie co poczytac,wiadomo kazdy ma swoje preferencje odsluchowe i nie kazdy musi sie z nim zgadzac.

Rafaell

• 5033 / 6250
  • Ekspert
03-11-2012, 10:03
=>mirek10

Może popatrz w którym miejscu Ty jesteś i gdzie byś był gdyby nie chęć dzielenia się informacją przez Wiktora i innych kolegów!

Tak ogólnie to mnie to nie wzrusza! Naprawdę ciężko codziennie zjeść więcej niż jeden obiad. W zeszłym roku przesłuchałem ponad 1500płyt w tym może 30% tego! No to który rok był lepszy? i czy aby na pewno!

Oczywiście miło mieć w garażu lambo, ferrari czy maserati ale czy nie zaczynamy być ich własnością i nie rozmieniamy się na drobne?

Radical

• 721 / 5556
  • Ekspert
03-11-2012, 12:02
Dzisiaj spora kumulacja w lotto. Wysłałem 3 zakłady, jak trafie to sprawdze poprawność tej listy i Was poinformuje o błędach ;)))

majkel

• 7477 / 6253
  • Ekspert
03-11-2012, 12:25
W sumie to nie chce mi się czytać, bo to tak, jakby mi ktoś kazał przeczytać encyklopedię od deski do deski. :) Przeczytałem o W5000 i cóż... facet musi sobie porządny wzmacniacz słuchawkowy albo interkonekty kupić. :) DACe MSB to akurat pierwsza klasa. Słuchałem starszego Platinum i jest tak, jak gość napisał.

mirek10

• 1226 / 4753
  • Ekspert
03-11-2012, 13:44
Rafaell-jestem w tym samym miejscu co kiedys,jak wiesz jeszcze nie odpalilem swojego toru ,z przyczyn obiektywnych(nowe mieszkanie,brak dobrego laptopa,fatalny paluszkowy internet itd).Czy jestem napalencem?jak widzisz nie!kupowalem swoj tor 2.5roku,czy odpale go w ciagu dwoch czy trzech miesiecy to dla mnie bez znaczenia,muzyka w moim domu gra caly dzien z innych sprzetow,jezeli ma byc audiofilsko to uwazam ze wszystko musi byc zapiete do konca.Wiktor jest super kolega i mam dla niego wiele szacunku,ze gosc akurat bije go na glowe pod wzgledem posiadanego sprzetu to nie podlega dyskusji,zawsze znajdzie sie lepszy.Oczywiscie chetnie sluchalem uwag kolegow wlacznie z Wiktorem,ale jak zauwazyles po odsluchaniu samemu roznych sluchawek nie wybralem elektrostatow! bo uwazam ze nie sa akurat dla mnie najlepsze,tak ze rad i podpowiedzi posluchalem, ale wnioski wyciagnelem inne!wybierajac dynamiki,wzm lampowy i DAC, chyba zaskoczylem wszystkich takim zestawem,czy okaze sie trafny?zaraz bede wiedzial.

szwagiero

• 2240 / 6255
  • Ekspert
04-11-2012, 12:28
>> Rafaell, 2012-11-02 23:15:07
>No i wychodzi na moje;

jak zawsze ;)

Rafaell ja tam znam jednak kogoś, komu te Soniacze tak fantastycznie nie zagrały, jak widać Wiktorowi również... ponownie kwestia gustu i preferencji.

Przy okazji, gość nie ma w kolekcji YH-1000, zaś Audeze i Hifimany ocenił dość wysoko, ciekawe, jakby ocenił stare Yammie :)

mirek10

• 1226 / 4753
  • Ekspert
04-11-2012, 15:40
http://www.head-fi.org/t/634201/battle-of-the-flagships-50-headphones-compared#user_50headphones
Trzeba przyznac temu audiofilowi ze zna sie na sluchawkach,jego obycie w tym temacie jest bezdyskusyjne,ciekawie  i wyraziscie przedstawil swoje poglady o wszystkich odsluchanych sluchawkach.Wydaje mi sie ze nikt mu nic nie ma do zarzucenia co napisal,przeczytalem recenzje oczywiscie o tych co mnie najbardziej interesowaly sluchawkach, czyli tych najbardziej znanych dawniej i dzis.Pierwsze wnioski jakie mi sie nasonely to to ze nie ma nie ma sensu kupowac starych nie produkowanych sluchawek(brak orginalnych zamiennikow),lepiej kupowac teraz produkowane ,bo sa swietne i cenowo tansze niz te stare dawne drogie rodzynki,ktore tylko o wlos sa czasami lepsze i to tylko w wybranym gatunku muzyki,chyba ze ktos jest kolekcjonerem to wtedy inna zabawa moze wstawiac na polki.Pisalem kiedys ze trzymanie sie wzm Staxa do elektrostatow to tylko proteza !w USA nikt ich nie podlacza do swoich elektrostatow, tam sa lepsze produkowane wzm elektrostatyczne.Stax 009 bardzo mu sie podoba i jest w scislej czolowce tez tak mysle,K-1000 ja odczytalem jako fenomenalne i jedyne w swoim rodaju"bialy kruk" tylko ta jakas "grzechotka"nie moge zrozumiec o co mu chodzi ,w Polsce nikt z sluchaczy z P.Ryka na czele takiej przypadlosci nie slyszal?amerykanski wilgotny klimat ,czy co????moze grzechotniki maja w ogrodzie lub u sasiadow!!ha ha.Napisal ze jak komus K-1000 nie" grzechocza" to sa na pierwszych miejscach w jego klasyfikacji ,co trzeba przyznac P.Ryce ze wstrzelil sie bez dwoch zdan z posiadaniem ich i do dzis twierdzi ze sa najlepsze na swiecie i za ta cene, za ktora je mozna kupic to rewelacja(czesci orginalne dostepne).PS 1000 Grado bardzo dobre sluchawki uzywane na codzien przez niego, to bardzo dobrze swiadczy o tych sluchawkach,bo na codzien do kazdej muzy pasujace, to rewelacja.Sony Qualia 010 calkowita klapa!!! to bylo dla mnie calkowite zaskoczenie ,bo jak co ale te sluchawki bardzo mnie interesowaly,juz za to Sony MDR R-10 to najlepsze sluchawki na swiecie z najmniejszymi wadami,bardzo chwalone sa LCD3 !!! przeciez tak zachwalane w recenzji przez M.Dude,nastepne HiFiMan EF-6 ze sa swietne,te widze dwie pary sluchawek wybijaja sie na czolo(jakosc-cena) i widze ze z odpowiednim wzm najlepszy wybor dla audiofili.Ultrasone E10 mimo zlych opini sa dla niego swietnymi sluchawkami o fantastycznym wykonaniu,maja pare wad ale zalety w nich sa wieksze, chyba najbardziej niedoceniane sluchawki przez audiofili(cena eksremalnie zawyzona)dodaje!Zaskoczenie moje to to ze Orfeusze posiada bez dedykowanego wzm(musi zwrocic sie do Wiktora o pomoc)miec taka kolekcje i nie miec najlepszego zestawu to troche dla mnie dziwne,oczywiscie ma inny wzm swietny elektrostatyczny !ale to nie to,Orfeusz wszystkim pasuje jemu tez, ale twierdzi ze nie wart tej ceny,chyba tylko dla kolecjonerow(brak czesci zamiennych bedzie zaraz odczuwalny).Szkoda ze Orfeusz i Sony MDR R10 nie sa produkowane i ryzyko kupna jest olbrzymie(brak orginalnych czesi zamiennych).Na czolo wysowaja sie do kupna z tego co zrozumialem posrednie sluchawki, cenowo nie drogie z wzm sluchawkowymi tez nie drogimi,takie zas 009 potrzebuja  drogiego super wzm razem ok(12000$ )w europie jeszcze drozej wyniesie, sa za drogie relatywnie do innych swietnych sluchawek np.Audeze LCD3, czy swietnego cenowo HiFiMan EF-6,zaskoczeniem jest tez dla mnie Sennheiser HD800 ,ktory dla niego jest swietny! czysta czolowka,mysle ze klania tu sie odpowiedni wzmacniacz,czyli caly tor do tych sluchawek.

Rafaell

• 5033 / 6250
  • Ekspert
04-11-2012, 15:47
 >> szwagiero, 2012-11-04 12:28:18
Rafaell ja tam znam jednak kogoś, komu te Soniacze tak fantastycznie nie zagrały

Te słuchawki maja niesamowity potencjał o super luksusowej ergonomii nie wspominając.Sony R-10 są moim zdaniem łatwiejsze w skomponowaniu z resztą systemu od K1000 ale np. nie na każdych kablach. Popytaj Piotra Rykę na innym forum to ci wytłumaczy że także przy doborze słuchawek nie jest wskazany pospiech!

Pewnie to także dotyczy Hifimanów? których słuchałem; jak dla mnie wydawały się zbyt metaliczne! Audeze podobno są lepsze? może kiedyś posłucham.

Co do YH1000 to jakoś mnie nie kręcą już bardziej żałuję pozbycia się niby "gorszych" Sansui SS-100. Może Wojtek w końcu zrobi to co mu sugerowałem czyli dwa komplety przetworników w układzie compound ?

Jak zauważyłeś każdy trochę inaczej odbiera dźwięk na słuchawkach i dla tego opinie mogą być rozbieżne.

Rafaell

• 5033 / 6250
  • Ekspert
04-11-2012, 16:04
  >> mirek10, 2012-11-04 15:40:18

O HD800 nie zmienię zdania, moim zdaniem te słuchawki mają za dużą własną sygnaturę która narzuca się każdemu rodzajowi muzyki a to już nie jest pożądane. Poza tym są dosyć wolne i mimo fajnie i nisko schodzącego basu są o jakieś 50% przewartościowane. Również E-10 są przewartościowane ale zawierają tyle fajnych kompromisów które zgrabnie spajają muzykę że może jednak warto przepłacić :) (ostatnio były okazyjnie do kupienia od naszego forumowicza i tamta cena była już adekwatna do oferowanego dźwięku)  K-1000 to bardzo drogie słuchawki w konfiguracji i może dla tego tak tanie :) Takie Hifimany dźwiękowo przy nich wysiadają dużo innych też :)                        

majkel

• 7477 / 6253
  • Ekspert
04-11-2012, 16:08
HD800 przyspieszają po wyjęciu sprzed przetworników czarnych szmatek z logo firmy. Niemniej posiadają one sygnaturę, która jest nieusuwalne i w dostatecznie przejrzystym systemie na tyle obecna, że czasami to wkurza i nie chce się słuchać, żeby znowu usłyszeć to samo. Ja na razie jestem happy, bo wymieniłem jacka przy Grado PS1000. Bas się zrobił mniej buczący, a góra się otwarła aż po najwyższe rejestry. Realność i rozdzielczość poszły do przodu.

Rafaell

• 5033 / 6250
  • Ekspert
04-11-2012, 16:35
  Tego podrabianego Furutecha?                              

kuben

• 488 / 5664
  • Zaawansowany użytkownik
04-11-2012, 17:08
Mirek10>>
Panu Piotrowi też grzechocą K1000, niedawno czytałem na head-fi.

mirek10

• 1226 / 4753
  • Ekspert
04-11-2012, 17:18
kuben-cos podobnego,pisal kiedys ze nic w nich nie ma zlego,ciekawe co beda mialy moje K-1000! ktore maja wysoki numer no i te kable orginalne,zobaczymy?

Rafaell

• 5033 / 6250
  • Ekspert
04-11-2012, 17:35
 Te z wysokimi numerami były już mirek10 poprawione. Tak w ogóle to używasz grillów czy po prostu je zdjąłeś bo bez grilli grają po prostu fajniej ale może stąd to ryzyko ze coś tam się przyklei np. włos.