Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
10-01-2012, 16:53
BTW, Fallow, dlaczego myśmy tych K550 nie wtykali w Soniacza u mnie w sobotę, tylko w jakieś Black Pearle i po interkonekcie w cenie samego Sony X, jeden Bóg raczy wiedzieć!

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
10-01-2012, 16:56
Nie wiem. Mnie tam X za bardzo nie pasuje. Dosc wypchnieta srednica tego Xa i dosc wypchnieta srednica K550 to dla mnie teoretycznie oczywiscie - nie za dobre polaczenie, ale Ty jestes srednicowiec :) Musialbym posluchac na wlasnych uszach bo tak to tylko se gdybam. Jak juz sie nimi nacieszysz, to mozemy sie zamienic na jakis czas SRH940 <-> K550 wtedy bym obadal na spokojnie u siebie.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
10-01-2012, 16:58
Daję głowę, że Ci się spodoba, jak chcesz to mogę nawet dziś z tym setem podjechać.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
10-01-2012, 18:54
Roland, ten Twój znajomy to musi mieć niezłe rupiecie stacjonarne, bez urazy. Nie wiem którego Sony X teraz masz, ale od 1060 wolę nawet E445. Jakoś tak konkretniej gra. Poza tym do HD800... to już Fallow mówił parę razy, i nie on jeden. Jest jeszcze opcja, że te K550 są takie świetne.

Tak na marginesie - najdroższy zestaw stereo głośnikowy, który według mnie, i nie tylko, kompletnie nie grał, kosztował grubo powyżej 200 tys. zł, a głośniki były dwudrożne podstawkowe.

Inna ciekawostka - jeden z najlepszych DACów, jakie słyszałem (chińszczyzna po drobnej modyfikacji), daje się cały upchnąć do kieszeni koszuli, a wspomniany poziom grania osiąga po dokupieniu do niego zasilacza za niewiele ponad 100zł.

O tym co można zrobić z taniego DVD, a z klocków na granitowych płytach się nie udaje, to już nie będę wspominał nawet. ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
10-01-2012, 19:59
Majkel, na pocieszenie powiem, że K701 nigdy tak dobrze nie grały jak z Black Pearl i przyznał to również autor wypowiedzi o Sony X i K550. W tym zestawieniu mobilnym jest po prostu jakaś wyjątkowa synergia, a nie żadne czary mary. X potrafi zagrać jak Sansa Clip z niektórymi słuchawkami, zwłaszcza ciepłymi z niższej półki, ale co z tego wynika? Dokładnie nic.

Facet ma natomiast do tych HD800 MBLa 1521 +  DACa 1611, wzmacniacz Lehmann Linear SE, kabel MIT nie pamiętam jaki , ale za 15kzł i twierdzi, że z HD800 to nic więcej raczej nie da się wycisnąć. A zestaw Sony X + K550 ocenił wyżej, zwłaszcza jeśli chodzi o wokal, spójność prezentacji i sposób kreowania sceny słuchając na nim przez prawie godzinę różnych płyt, które zresztą znał, bo miał je ode mnie.

z.B.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-01-2012, 09:21
Pierwsze przeslanki o cenach nowych otwartych Shure\'w 1440 i 1840:
 1440 ~600 USD
 1840 ~900 USD

Ciekawe ile bedzie wiec kosztowac odpowiednik obecnego flagowca 940 - 1940.

Audiofilia na calego :) Widac firmy sluchawkowe wyciagaja wnioski i Shure idzie za ciosem Beyera.

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
12-01-2012, 10:07
@fallow - 940 -> 1000 PLN; 1940 > 1000 USD

Do tego USD po 3.5 min (a rok temu kupowałem auto po 2.8)

Chyba dołączę do klubu ORTO i kupię jakieś vintage ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-01-2012, 10:14
Mozna po prostu kupic sluchawki w normalnej cenie, nikt przeciez nie zmusza do ligi tysiacdolarowej i w gore. Osobiscie z tej polki jestem w stanie zaakceptowac malo ktore sluchawki, w przeciwienstwie do klasy sredniej.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
12-01-2012, 11:47
Nie ma czegoś takiego jak półka tysiąc dolarowa w sensie jakościowym.

To ZWYKŁE GÓWNO ZAPAKOWANE W ZŁOTY PAPIEREK Z METKĄ 1000 BAKSÓW.

Prawdziwa gratka dla frajerów i im podobnych głupków.

Dla mnie AKG K701 czy K550 albo Beyery DT880 czy Shure SRH 840/940 są lepsze od Beyera T1 i wszystkich Tesli lub Senna HD800 razem wziętych.  To jest pro prostu shit dla baranów, na którym te marki trzepią hajs. A głupich od zarania dziejów nie brakuje.

Inwestować w luksus można, nawet zakup złotej klamki do drzwi w domu jest sensowniejszy niż słuchawek za 1000 dolców, bo w przypadku tej pierwszej nikt nam nie wmawia, że otwiera się nią drzwi inaczej, kupujemy ją po prostu dla przyjemności, szpanu. Do słuchawek i innych rzeczy w audio dorabia się jakieś kretyńskie teorie, że gra to zupełnie inaczej, a to jest ten trzeci rodzaj prawdy wg Śp. Józefa Tischnera.

z.B.

nsk

• 549 / 5074
  • Ekspert
12-01-2012, 12:08
Shure na bogato :), gdyby tak jeszcze te słuchawki wad nie miały. Ci co słuchali Audeze powiedzcie mi jak odczuwa się te 0,5kg na głowie?  Lepiej słuchać na leżąco :D?

zyzio

• 960 / 5998
  • Ekspert
12-01-2012, 12:08
HD700 pewnie będą bardziej tandetne od HD800....a fe... HD800 faktycznie są dla idiotów z torem za cenę luksusowego auta :D Sam je kupiłem jak ostatni idiota za 2,5 kzł na szczęście, a i tak słucham na Technicsach RP F30, które je miażdżą, na dodatek toru za 200 kzł nie potrzebują, a jeno takiego za jakiś nędzny ułamek tej kwoty :D

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
12-01-2012, 12:17
Zyzio, Ty się nie gniewaj. Ja słuchałem tych HD800 w różnych systemach, w tym takim za cenę samochodu i mnie się w ogóle nie podobają, ba, one nawet równe nie są, do przesłuchania czegoś w studio też się nie nadają, bo przekręcają brzmienie jak diabli i na te mniej przyjemną stronę. To już wolę zdecydowanie HD650, przynajmniej przyjemnie się na nich słucha, niemal ze wszystkiego.

z.B.

zyzio

• 960 / 5998
  • Ekspert
12-01-2012, 12:24
Dźwięk to jedno, może w jakimś systemie zagrają.....:D Szczytem bezczelności producenta jest jednak tandetne wykonanie...nawet johny, których tak je bronił sprzedawał je poobijane w kilku miejscach :-)))))) lakier na plastiku w HD 800 jest cholernie cieniuteńki - nie wiem jak można odwalić taki wałek za taką kasę :/

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-01-2012, 12:30
Odpowiadasz na wpis
> nsk, 2012-01-12 12:08:33
Shure na bogato :), gdyby tak jeszcze te słuchawki wad nie miały. Ci co słuchali Audeze powiedzcie mi jak odczuwa się te 0,5kg na głowie? Lepiej słuchać na leżąco :D?

===

Chodzi o jakies wady brzmieniowe czy konstrukcyjne ? :)
Ja sluchalem Audeze i bylo sporo lepiej niz z Grado PS1000. Te to dopiero spadaja z glowy.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-01-2012, 12:35
Odpowiadasz na wpis
 >> zyzio, 2012-01-12 12:08:45
 (...) a i tak słucham na Technicsach RP F30

Fajnie by bylo ich kiedys posluchac. Da sie jeszcze je jakos kupic okazyjnie czy trafiaja sie "raz na 5 lat" ?