>> Kraft, 2012-01-09 13:04:26
Ja bym jednak nie lekceważył zmierzonego spadku zniekształceń IMD. To było o ile pamiętam 1,5 dB w ciągu tych 300h. Jak wiadomo są to zniekształcenia nieliniowe, nie powiązane harmonicznie z oryginalnym sygnałem, a zatem i najbardziej dokuczliwe dla ludzkiego ucha. Np. często zauważany clipping ma właśnie charakter takich zniekształceń. Tyll zauważył też jakieś zmiany przy częstotliwości 9KHz, które nie zależały od cyklu dzień-noc i nie były zależne od temperatur, choć nie potrafił ich zdefiniować.
-> Pokręciłeś wszystko. Zniekształcenia nieliniowe to są właśnie zniekształcenia harmoniczne, bo nieliniowość charakterystyki przejściowej jest źródłem nowych składowych harmonicznych. Składowa harmoniczna sygnału po przejściu przez układ liniowy nie zmienia się, więc takie układy mają THD = 0. Clipping to jest typowe zniekształcenie harmoniczne, i nie ma nic wspólnego z intermodulacją, ponieważ podlegnie jemu także pojedyncza harmoniczna, czyli sinus, a wynika z wejścia w nieliniowy zakres przetwarzania elektrycznego bądź mechanicznego.
Zniekształcenia intermodulacyjne najczęściej biorą się z ograniczonych czasów narastania i opadania sygnału w przetworniku elektroakustycznym lub wzmacniaczu, i pojawia się gdy przetwarzane są co najmniej dwie różne harmoniczne, lub sygnał sprzężenia zwrotnego jest podawany z opóźnieniem fazowym, co ma miejsce nad wyraz często. W tej odmianie mamy do czynienia ze zniekształceniami transjentowymi TIM, wynikającymi z czasu obiegu sygnału w pętli sprzężenia zwrotnego, gdyż wpływa on na czas ustalania się sygnału na wyjściu po każdej jego zmianie na wejściu, czyli na transjentach.
Wracając do IMD i wygrzewania - wydaje się to dość logiczne, gdyż rozruszanie elementów membrany zmniejsza tarcie, czyli zwiększa możliwości dynamiczne oraz maksymalne prędkości, z jakimi może się poruszać membrana, czyli przesuwa się w górę granica, powyżej której przetwornik ma problem z nadążaniem za sygnałem elektrycznym. Wykresy pasma przenoszenia to charakterystyki statyczne. Należałoby się przyglądnąć raczej charakterystykom dynamicznym - odpowiedzi na prostokąt, THD i IMD.