Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
15-05-2011, 16:51
Pytanie do weteranów palenia Grado:

1) Ile czasu może padać wadliwy przetwornik?
2) I czy potrzebuje do tego celu również specjalnego wzmacniacza i bez odpowiedniego wzmocnienia/prądu nie padnie nigdy?

Bo tak się zastanawiam co u licha dolega moim GS\'om. Już sam nie wiem czy to kabel, driver czy może ptasia grypa...

• Gość
15-05-2011, 17:44
Wiele razy byłem posiadaczem Grado, wysokich modeli miałem trzy sztuki i posprzedawałem , natomiast te które mi sie podobały model 60 miałem trzy pary i ..... wszystkie mi padły , jedne spadły i uszkodziły się cewki na karkasach !!! Dwie inne pary szybko zaczęły jęczeć.
Od wielu osób słyszałem sporo o krótkim żywocie i awaryjności Grado.

================

>1 Tego chyba nikt nie wie no bo i z skąd ?

>2 Nie ma nic do rzeczy.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
15-05-2011, 18:01
>> ZAGRA, ja posiadam dwa wyższe modele, a miałem trzy niższe, niektóre dłużej, inne krócej, nigdy żadne mi się nie uszkodziły ani mechanicznie, ani nic w nich nie padło. GS1000i mam od roku, kupiłem używane, były zakupione w 2009. Też było z nimi wszystko OK, zachciało mi się sprzedawania i po powrocie od klienta, który się rozmyślił prawa słuchawka czasami popiarduje lub cichnie na jakiś czas. Sytuacja nie zmienia się od czwartku, a staram się ciągle je czymś katować, żeby w końcu się popsuły do końca i abym mógł je wysłać na serwis. Coś nie mogą paść... Może to jednak wina kabla co podejrzewałem na początku. Jednak objawy dziwne i bardziej podchodzą pod padający driver, czyżby ten stan mógł się pogłębić tylko ze wzmacniaczem? Bo u siebie aktualnie mam tylko do dyspozycji dziurkę w laptopie niestety :/

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
15-05-2011, 19:03
Zmierzyłem prawy driver - ma w tej chwili 48 ohm, czyli słuchawki powoli umierają...

Ciekaw jestem tylko ile to jeszcze potrwa do całkowitego padu, mam wrażenie, że bez wzmacniacza to będę je katował i katował w nieskończoność. Jak od czwartku dopiero na 48 ohm ten driver wskoczył i to też w zasadzie nie u mnie, do mnie przyszły już w takim stanie :/

Radical

• 721 / 5411
  • Ekspert
15-05-2011, 21:07
Akg wypuszcza nowego flagowca! Model nazywa się K550 i co ciekawe mają zupełnie nowy design z nowym pałąkiem, są zamknięte, mają 50mm driver oraz 32 ohmy

http://www.head-fi.org/forum/thread/553944/akg-k550-new

Vinyloid

• 2470 / 5323
  • Ekspert
15-05-2011, 21:18
>> Piotr Ryka, 2011-05-15 21:04:32
Nie dowiemy się jak system osobliwość tą sprawił, a szkoda, bo dość jest ona osobliwa.

Pewnie grały same - bez żadnego systemu. Takie dobre są !

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
15-05-2011, 21:55
>> -Pawel-, 2011-05-15 16:51:35

2) I czy potrzebuje do tego celu również specjalnego wzmacniacza i bez odpowiedniego wzmocnienia/prądu nie padnie nigdy?

Gniazdo słuchawkowe ma do tego za mało mocy, współczynnika tłumienia i wydajności prądowej. Zrywanie przetwornikach następuje na transjentach, a do tego trzeba zapasu prądu i wysokiego DF. W takiej sytuacji przetwornik ma najbardziej przekichane... i gra najlepiej.

Mierząc opór przetwornika ruszaj kablem w newralgicznym miejscu. Jeśli ten opór się nie zmienia, to przetwornik szlag trafia. Tam są zdaje się dwie cewki i jedna traci lub straciła kontakt z muzyczną rzeczywistością.

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
15-05-2011, 22:59
>> Radical, 2011-05-15 21:07:00
Akg wypuszcza nowego flagowca!

Intrygujące :)

Kuba_622

• 312 / 5134
  • Zaawansowany użytkownik
15-05-2011, 23:32
>> Radical, 2011-05-15 21:07:00
Akg wypuszcza nowego flagowca!

A ja myślałem, że nowym flagowcem bedzie C701 w kolorze biało- kremowym, czarno- grafitowym lub różowym ;)

A tak serio, to ostatnio pobawiłem się pewną liczbą słuchawek tego producenta i dochodzę do wniosków, że coraz nowsze modele niekoniecznie są u nich coraz lepsze...

aallen

• 651 / 5558
  • Ekspert
15-05-2011, 23:43
Ciekawy design i ciekawie to wygląda jednakże, zamknięty flagowiec AKG ? Tak wiem że to nie jest reguła ale jakoś tak nie pasuje do ogólnego wizerunku firmy AKG, szczególnie patrząc pod kątem AKG k1000 lub k701. Jak to będzie. Trzeba czekać a nóż wyskoczy nam R10 !! :D

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
16-05-2011, 00:03
Z angielskiego opisu AKG zrozumiałem, że to nowy najwyższy model zamknięty, a nie flagowiec w ogóle. Zresztą numeracja to sugeruje, że ma to być alternatywa cenowa i jakościowa dla K540.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5567
  • Ekspert
16-05-2011, 00:32
Dziś miałem spotkanie pierwszego stopnia z Ultrasone Edition10.

Krótko;

Bardzo udane- w końcu!!!  słuchawki,myślałem o ostatnich konstrukcjach;zarówno o HD800,T1,PS1000. Mają:zrównoważone pasmo!!! są muzykalne!!! potrafiące sprostać dobremu odwzorowaniu wokali zarówno damskich  jak i męskich. Posiadają piękne dęciaki, naturalne smyczki, bardzo udany naturalny nisko schodzący bas. Słuchawki posiadające w zanadrzu potężnego kopa-po prostu jak trzeba i z dobrym tranzystorowym wzmakiem są niesamowicie szybkie można powiedzieć moje gratulacje!:)

Jeśli miał bym się czepiać to hektarów przestrzeni tam nie ma mimo konstrukcji otwartej ale mnie pasuję ta ilość!  Sam system  S-Logic działając w jakiś tam sposób rozpraszająco trochę psuje super dokładną lokalizację pozornych źródeł-wiem że w dobrych dynamikach może być lepiej :)

Samo wykonanie moim zdaniem chyba najelegantsze z ich trzech ostatnich modeli. Super fajny regulowany na zatrzaski żłobiony- frezowany na CNC kabłąk. Wygodne ale wymagające pewnego pozycjonowania na głowie; przesunięcie do tyłu zwiększa trochę przełom średnicy i wysokich-moim zdaniem nie ma co kombinować;wrzucamy na głowę i słuchamy :)

Ważne: w sumie kupując nowe słuchawki warto skórę solidnie zaimpregnować preparatem chroniącym przed zabrudzeniem, super cienka skórka po prostu dosyć łatwo wchłania  pot a co za tym idzie łapie brud.

Jak nie musicie mieć elektrostatów i przy okazji wielu problemów  po drodze, to myślę że to właściwa decyzja z ich nabyciem; te słuchawki idą w kierunku syntezy dźwięku a co za tym idzie różne spektrum muzyki jest łatwo przyswajalne.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
16-05-2011, 08:03
To E10 już nie sybilują? Nie wiem czy jestem na bieżąco, z waszych wypowiedzi wynikałoby, że egzemplarz, który był wcześniej już opisywany przez Majkela i Piotra był jakiś trefny?

@Majkel - coś mi się zdaję, że będę musiał kupić wzmacniacz żeby spalić te Grado do końca :D W sumie to nawet ładnie mi teraz grają z tej dziurki w lapku(różnica w stosunku do tego jak na niej grały przed całą akcją jest znacząca, teraz to prawie poziom Grand Twina, a wcześniej nie dało się słuchać) i przyjemnie się słucha, tylko czasem odkrywam w muzyce nowe niuanse w prawym kanale w postaci soczystego przestera w dolnych rejestrach, takich detali jeszcze nie pokazały mi jak dotąd żadne inne słuchawki.

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
16-05-2011, 09:39
Podobnie jak Majkel nie odebralem wcale informacji od AKG w ten sposob, ze K550 to nowy flagowiec. Interpretuje to w ten sposob, ze to nowy flagowiec lini 5. Dotychczasowy k540 - konstrukcja pol-otwarta. O ile sie nie myle w K601 i K701 jest wlasnie driver w takim rozmiarze jaki ma byc uzyty w K550 i nie ma jeszcze zamknietych sluchawek opartych na nim wiec ja strzelam, ze to bedzie zamknieta wersja k601/k701 z wiekszym basem i miesem ale z mniejsza otwartoscia, przestrzenia/holografia i swoboda grania w cenie w okolicy 500pln, skoro obecnie k540 kosztuja 360. Na pewno je kupie bo jesli faktycznie tak beda grac, to dla mnie git.
Pawel: zycze powodzenia w ratowaniu Gradosow.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
16-05-2011, 10:21
Fallow dzięki, może nie będzie tak źle, oby tylko serwis się podjął naprawy, napiszę wcześniej maila to zobaczymy jak się sytuacja dalej potoczy, póki co muszę czekać aż przetwornik zdechnie do końca bo inaczej to znając życie wrócą w takim stanie jak przed wysłaniem.

PS Co sądzicie o takiej okazji pod duże Gradosy?

http://www.head-fi.org/forum/thread/554009/fs-ps-audio-gcha-headphone-amp

Cena wydaje się być wyjątkowo atrakcyjna, może warto?