Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
01-08-2008, 16:48
Aha, odwzorowanie basu w ESW9 jest o klase wyzej niz w Senkach HD 25-1. Generalnie jak mawial Violett, graja po japonsku, lekko i nieostro, co zdarza sie HD 25-1 zdecydowanie czesciej.

violett

• 786 / 6096
  • Ekspert
01-08-2008, 18:14
I CAL! by Majkel?

V-tt

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
01-08-2008, 20:34
> Piotr Ryka, 2008-08-01 15:27:21

akg niestety zeszly na drugi plan.więcej radości sprawia mi słuchanie denonow.maja wszystkie zalety akg (oprócz barwy) a do tego świetny ,potężny bas,dynamikę,separacje, scene 3d itd.w tej chwil to najlepsze słuchawki jakie słyszałem :).

wyjąłem dziś fiberlas z muszli.graja teraz trochę bardziej dosadnie.zwiększył sie nieco pogłos ale  spadła min. kontrola basu.nie wiem która wersja jest lepsza ,na razie pozostanę przy opcji bez waty.
mesle także aby dokupić do  nich  Jena Labs cable tylko nie bardzo wiem gdzie ...
gdybym teraz miał kupować denony to zamówił bym  zmodowane z kablem jena labs i wtykiem furutecha bezpośrednio od markl.
http://www.head-fi.org/forums/f38/introducing-denon-md5000-deluxe-edition-md2000-deluxe-edition-342437/

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
01-08-2008, 21:52
ptx, zwróć uwagę, czy po włożeniu watoliny, tudzież innego wytłumiacza bas nie starcił timingu, tzn. nie spoźnia się i nie narasta zbyt powoli. U mnie to był powód do usunięcia tłumienia z CAL, bo przestrzeń się zrobiła niemal hiperrealistyczna, basu ubyło, ale jego jakość jak dla mnie spadła. Oczywiście, to nie musi być na temat w przypadku D5000, po prostu taka sugestia.

Mogos

• 382 / 6003
  • Zaawansowany użytkownik
01-08-2008, 22:34
>> ptx
Chodzilo mi oczywiscie o fiberglas. To cos w rodzaju waty ale o trochę mniejszej gestosci. Mam taki material ale go nie zastosowalem.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
01-08-2008, 22:48
po godzinnym odsłuchu bez fiberglasu znów z odkręciłem muszle  i włożyłem fiberglas tylko tym razem 20% mniej.jednak opcja z fiberglasem na lebenie wybada lepiej,graja troszkę ciemniej,mniej sybilantow ,lepsza przestrzeń ale mniej pogłosów, bardziej ciemne tlo.  jak wiadomo leben nie gra dobrze z dosadnie grającymi słuchawkami.bas trochę zmalał i wróciła lepsze kontrola.dodałem jeszcze wokół centralnego otworu przetwornika samej czarnej masy dynamatu w celu lepszego wytłumienia.

Mogos

• 382 / 6003
  • Zaawansowany użytkownik
01-08-2008, 22:49
>> ptx
Nic narazie nie rób zdziwisz się jak osiagną 300h. Jest super bas taki jak trzeba a powietrze i przestrzeń miodzio. Warto poeksperymentować z odlegloscią odsuniecia przetwornikow. Tak jak to widac na moich zdjeciach ja nawet nie wypelniłem calej powierzchni muszli dynamatem i nie bawilem sie w wyklejanie tego dziurkowanego pierscienia. Ja mam nadal swoje sony i w porownaniach bas jest naprawdę ok. Gdyby nie kiepskiej jakosci budowa tych słuchawek to można by je okrzyknać hiciorem bez wzgledu na porównania z ultrasonami bo i opinie w tej kwesti sa na plus i na minus. To normalne bo każdy z nas ma inne preferencje dzwiekowe. No i przecież jest jeszcze kwestia użytego wzmacniacza. Z Darkvoicem graja czarodziejsko.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
01-08-2008, 23:45
słucham ich praktycznie niewygrzanych a sa naprawdę świetne.pasmo dużo lepiej wypełnione niz w 701,gładkie i szczegółowe ,średnica można powiedzieć miodem ociekająca.
graja dobrze nawet z bumboxem :).

/choć wydaje się to niemożliwe, nie jestem nieomylny/

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
02-08-2008, 09:30
test - przed chwila napisalem dlugiego dosc posta, i gdzie sie podzial ?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
02-08-2008, 09:38
Może poszedł do lasu ? ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
02-08-2008, 09:40
Piotr,

Jezeli dobrze rozumiem pojecie owej potegi brzmienia (bo nigdy sam go nie uzywalem)
To chodzi o zroznicowanie wiele aspektow jednoczesnie. Dynamiki (w roznej skali), przestrzennosci, wypelnienie, impakt basu, etc. Jezeli wszystkie te czynniki sa "wielkie" to wtedy potega brzmienia jest wielka - czyli srednia przez rozne czynniki.

Jezeli to jest tak, to dla mnie owa potega jest najwieksza w D5000. (E9 juz nie mam, wiec porownuje z pamieci).
GS1000 by mowic o potedze brakuje dynamiki i wypelnienia, E9 brakuje przestrzennosci.
D5000 lacza i to i to - sa kompromisem.

Czy stawiam je na jednym poziomie.
GS1000 i E9 to sluchawki ktore niektore aspekty prezentacji maja ponadprzecietne. Wrecz nietuzinkowe. Czy jest to czasem jakies przerysowanie ? Hmmm. TAK!. Czy to jest naturalne? - NIE ! :) Czy to daje przyjemnosc ze sluchania i odkrywanie na nowo znanych utworow ? - TAK! :)
Czy w GS1000 i E9 - mozna wypunktowac slabe strony ? - TAK. Przestrzen w E9, za malo ciala i dynamiki w GS1000.

D5000 to sluchawki ktore nie maja takich ponadprzecietnych cech jak dla mnie. Sa ekstremalnie poprawne.
Nie maja slabych punktow i stron. Nie mozna sie przyczepic jakoby czegos bylo za malo w odniesieniu do czegos innego. Sa to ogolnie sluchawki bardzo wyrownane. Czy zaskocza czyms ? Nie :) Chyba, ze zaskoczeniem bedzie wlasnie polaczenie wszystkiego bez slabych stron.

To nie znaczy, ze one pokazuje tylko i wylacznie prawde i graja rzeczywiscie i prawdziwie, chodzi  o walory poszczegolnych ich cech prezentacji. Nie sa to K701 ani DT 880 Pro.

Reasumujac: GS1000 i E9 maja cechy ponadprzecietne, ale mozna je latwo wypunktowac wykazuja braki.
D5000 nie maja taich cech, ale jakikolwiek brak wytknac im jest bardzo ciezko :)

Tak ja to widze.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
02-08-2008, 09:51
>> fallow

Ja bym sie tak bardzo nie czepiał E9 o brak przestrzeni, po prostu wszystkie słuchawki zamknięte maja taki sposób prezentacji i dla odmiany otwarte GS1000 maja problemy z masywnym basem . I tutaj nic nie poradzimy

Fallow napisz mi czy na spotkaniu u Rolanda te Twoje E9 w ogóle były wygrzane? bo ja ich nigdy tak fatalnie grających Ultrasone jeszcze nie słyszałem a słuchałem już w sumie 5x 4 par różnych E9. Najciekawiej ale to może dla tego że nagranie było 24bit 192kHz słyszałem bezpośrednio z realizatorskiego stołu mikserskiego Mackie  

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
02-08-2008, 09:56
Rafaell :)

Kompletnie sie nie zgodze :) Przeciez D5000 to sluchawki zamkniete a przestrzen maja swietna.

Pzrestrzenia zdecydowanie blizej im do GS1000 niz do E9. Sa to sluchawki ktore maja wieksza przestrzen niz otwarte HD 600 czy RS2 czy mysle takze K701 i DT 880.

Jak juz pisalem i mowilem wiele razy - moje E9 mialy prawie rok przebiegu :) Byly BARDZO SOLIDNIE wygrzane :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
02-08-2008, 09:58
Jeszcze o tym ,ze sluchawki zamkniete maja taki sposob prezentacji :)

D5000 i ATH W5000 sluchawki zamkniete przebijajacy przestrzenia wiekszosc otwartych konstrukcji :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
02-08-2008, 09:59
(Ze wskazaniem na Denony, ATH juz mniej)

PS. Czemu na tym forum nie mozna edytowac postow ? Bardzo by sie przydalo ;)