Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-08-2008, 18:18
Ostatnio mam niezłe myślenice, które słuchawki puścić, raz mi wychodzi że Grado RS2, raz że Beyerdynamiki. Beyerdynamiki pokazały wyższość w klasyce, CAL pół kroku dalej, tymczasem nowy DAC po pierwszych modyfikacjach poprawił notowania DT880 Pro jeszcze, ale wczorajsze poprawki w DACu wyciągnęły mocno za uszy RS2, gra to niemal jak z głośników, czego na DT880 Pro nie idzie uświadczyć w żaden sposób. Awizo mam właśnie do odebrania na interkonekt Oyaide PA-02 TR, znowu się mogą zadziać ciekawe rzeczy... CAL to taki rodzynek na rynku audio, namieszać potrafi jak T-Amp Trends Audio w odpowiednim towarzystwie. Po prostu ustawiam "sprzęt słuchawkowy za grosze". DAC i wzmacniacz powinny się zmieścić w jednej obudowie, więc interkonekt odpada, a jak wiadomo - najlepszy interkonekt to żaden interkonekt, podobnie z kondensatorami, transformatorami i dławikami rdzeniowymi. Płytki DACa - 133zł z wysyłką wyszły, napęd wart kilkaset PLN z drugiej ręki już mam, upgradowany, słuchawki ~~150zł, kabel + oplot + wtyczka już ktoś wyliczył 37zł, itd. itp. Wyścig zbrojeń na rowerach jednym słowem. :D

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
05-08-2008, 18:45
>> majkel
Wyścig na rowerach coraz lepszy bo niedoceniani słabeusze wychodzą do czołówki :)

Drążę temat Phonitora kiedyś jak miałem niezłe rachunki za telefon bo gadałem sobie sporo na międzymiastowych z Włodkiem-Seniczem. Wyszło z naszych długich rozmów że on właśnie koncepcyjnie ten swój nazwijmy go "wysoko napięciowy" (ze wzgledu na elektronikę a nie napiecie wyjściowe na słuchawki) wzmak tak robił. Ponieważ nie jestem biegły w kondensatorkach, rozmawialiśmy o zagadnieniu koncepcyjnie a nie technologicznie-konstrukcyjnie  i wydaje mi się że Włodek właśnie tego typu rozwiązanie równolegle do firmy niemieckiej wymyślił. Większy kontakt z Włodkiem miał kolega który kupił jedną z ostatnich konstrukcji Włodka.
Myślę że ta technologia może te nasze słuchawki jeszcze dalej pchnąć do przodu.szkoda że kontynuowana jest dalej tylko w Niemczech    

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
05-08-2008, 18:55
>> Rafaell, 2008-08-05 18:45:37

Miejmy nadzieję, ze ten Phonitor jest naprawdę taki rewelacyjny i przełomowy, wtedy nie bedzie sensu kupować zadnych innych wzmacniaczy

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
05-08-2008, 19:01
>> majkel, 2008-08-05 18:18:15

gdzie kupiles tego oyaide pa-02

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
05-08-2008, 19:06
>> aasat, 2008-08-05 18:55:26
U Włodka to zaczynało grać, mimo to skarżył się że ciężko coś co każdy po tym chodzi i nie widzi zabezpieczyć przed kopiowaniem. Szkoda że tak się ścieliśmy na sam koniec ale zła praca organów wydzielających niezbędne hormony może zmienić osobę na kogoś innego-szkoda Włodka dalej sadzę że tejego proste rowiazania typu słoma w głośnikach nie były zupełnie nie przemyslane, a ze były kontrowersyjne no cóż pierwszy samochód też był kontrowersyjny ale dziś nikt przed nim nie biegnie z pochodnią i nie ostrzega
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TBolt

• 190 / 6108
  • Aktywny użytkownik
05-08-2008, 21:00
dzis otrzymałem  sluchawki Creative Aurvana Live i jest to dźwięk jaki mozna szukać u konkurencji w cenie ok 500zł.Bas jest tak niesamowicie niski,mroczny jak z pieczary niedźwiedzia grizzly.Do tego bardzo wyrównane pasmo,przy tak niskim basie wokale nie są cofnięte rzadko komu udaje sie ta sztuka.Wysokie tony bardzo przyjemne wręcz analogowe,w zadnym przypadku nie natarczywe.Ładna przestrzeń,lokalizacja instrumentów.
Do tego wygodne,lekkie w sam raz na moje uszy.Nie meczą dźwiękiem,bezposrednio z dziurki troche słabo ale właściwie zasilone z preampa gwarantują muzyczną ekstaze.Obojętnie co słucham na nich czy radio ,magnetofon winyl czy CD to tak samo mi sie podobają.Nie potrzeba regulować barwy dźwieku do nich.Świetne w tej cenie nie do pobicia.Skórkowe nauszniki badzo wygodne.Zdecydowanie najlepsze słuchawki jakie miałem.Nie wiem jak producentowi komputerowych glosniczków udał sie taki przebój,tak wiem to podzespoły Fostexa ale mimo wszystko strzał w dziesiątke.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-08-2008, 22:44
@ptx, kupiłem z ebay\'a. Posłuchałem parę godzin i jak chcesz, to Ci go mogę sprzedać po kosztach, póki się do niego nie przyzwyczaiłem, a jakbym się go pozbył teraz, to pozostanę w przekonaniu, że mogę o nim zapomnieć. ;) 309zł z przesyłką - cena na dziś, tylko dla kolegów z forum.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
06-08-2008, 02:09
Ja właśnie kupiłem dziś IC AQ King Cobra i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Chciałem Jaguara ale King jest najwyższym modelem bez zasilania, a ja w te polarcyzacje i bateryjnki jakoś nie wierzę. Ogólnie bardzo ciekawy drucik, dynamika znakomita, zero podkolorowań czy podbić na górnej średnicy jak w używanym dotychczas VdH The Integration Hybrid, silny bas, wzrowoy timing, gra po prostu tak jak tego oczekiwałem - bez efektów specjalnych, fajerwerków - czysta neutralność.

Sprzedam okazyjnie zestaw iPod Classic + wszystkie akcesoria

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=35236

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
06-08-2008, 10:09
>> Rafaell, 2008-08-05 18:45:37

>napięciowy" (ze wzgledu na elektronikę a nie napiecie wyjściowe na słuchawki) wzmak tak robił. Ponieważ nie >jestem biegły w kondensatorkach, rozmawialiśmy o zagadnieniu koncepcyjnie a nie technologicznie-konstrukcyjnie i >wydaje mi się że Włodek właśnie tego typu rozwiązanie równolegle do firmy niemieckiej wymyślił. Większy kontakt z
>Włodkiem miał kolega który kupił jedną z ostatnich konstrukcji Włodka.

O jakiej "jednej z ostatnich konstrukcji" Włodka mówisz?

Pozdrawiam,

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
06-08-2008, 10:16
>> Rafaell, 2008-08-05 19:06:47
>> aasat, 2008-08-05 18:55:26
>U Włodka to zaczynało grać, mimo to skarżył się że ciężko coś co każdy po tym chodzi i nie widzi zabezpieczyć przed >kopiowaniem. Szkoda że tak się ścieliśmy na sam koniec ale zła praca organów wydzielających niezbędne hormony >może zmienić osobę na kogoś innego-szkoda Włodka dalej sadzę że tejego proste rowiazania typu słoma w >głośnikach nie były zupełnie nie przemyslane, a ze były kontrowersyjne no cóż pierwszy samochód też był >kontrowersyjny ale dziś nikt przed nim nie biegnie z pochodnią i nie ostrzega

Zabrakło trochę (niewiele) czasu na dopracowanie konstrukcji, niestety...

Senicza rozwiązania były przemyślane, często jest tak, że ludzie patrzą na coś i tego nie widzą, bo są odpowiednio "ustawieni", dopiero ktoś taki jak Włodek o innym spojrzeniu, niekonwencjonalnym i nietuzinkowym może wskazać coś z pozoru banalnego, czego nikt się nie spodziewał. Włodek cały czas mówił o sprzęcie za grosze, który zagra jak hi-end... czy w temacie słuchawkowym nie obserwujemy tej tendencji? Popatrzmy na CAL! Wystarczy oderwać znaczek Denona i koszty związane z tym znaczkiem i mamy świetne słuchawki za psie pieniądze. Majkel dąży do zbudowania takiego referencyjnego systemu za około 1000 zł - czy to nie jest podobna idea do idei Włodka? Tanie słuchawki, tani wzmak DIY, tani DAC odpowiednio przerobiony + transport, a wszystko to dobrze spasowane - coraz częściej ludzie przekonują się, że może to zagrać znacznie lepiej niż produkty z audiofilskimi znaczkami za wielką kasę.

Pozdrawiam,

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
06-08-2008, 10:49
Roland, sprobuj tez kiedys interkonnektora Monacora/IMG Stage Line. Nie przerobilem moze kabelkow od groma, ale bardziej neutralnego nie slyszalem :) Nie bedzie kosztowal wiecej niz 100 PLN za pare.

Np. taki -> http://www.monacor.de/typo3/index.php?id=58&L=1&act=8&act_sub=24&artid=1021&spr=EN&typ=u
Sa 4 kolorach do wyboru :)

Ja uzywam jego odpowiednika na XLR -> http://www.monacor.de/typo3/index.php?id=58&L=1&act=8&act_sub=24&artid=834&spr=EN&typ=u

W Polsce latwo jest dostac.

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
06-08-2008, 13:17
>> fallow, 2008-08-06 10:49:28

Tez mam kable monacora
Szukałem kabla "RCA plug to 6.3mm mono plug" a nie mial mi kto takiego zrobić, do wyboru z gotowych był tylko Monacor MCA-306, bardzo solidnie wykonany. Jako, ze nie słyszę różnicy w kablach nie będę się wypowiadać o jego brzmieniu.

violett

• 786 / 6096
  • Ekspert
06-08-2008, 14:27
Tez mam ten kabel. Jest OK. Ale i ja nie za bardzo "slysze" kable. :-)

stogdan

• 305 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
06-08-2008, 19:45
Ciekawe słuchawki ( przynajmniej z wyglądu) . Są drewnianw i chyba otwarte, ciekawe ile kosztują. W kontekście CAL! może być to dobra oferta. Link do strony, moż ektoś przetłumaczy opis;-)  http://www.grandsun.net.cn/cn/product/product_Details.asp?id=1
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

karbidoczaszka

• 153 / 6101
  • Aktywny użytkownik
06-08-2008, 20:09
http://www.grandsun.net.cn/en/product/product_Details.asp?id=1

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -