Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ogorek

• 855 / 5451
  • Ekspert
23-12-2010, 15:06
ło matko DX700 od DX1000 miało być ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6081
  • Ekspert
23-12-2010, 15:19
Sczerze Ci powiem @Ogorek, ze moj byly LP G100 to nie byl odpowiedni naped do K702. Oczywiscie mozna nauczyc sie akceptowac to jak graja na tego typu wzmacniaczu, ale zeby zagraly wyrownanym pasem (czyt. uaktywnil sie bas) one potrzebuja czegos wyraznie mocniejszego. Znam dwa takie wzmaki ktrore potrafia je odpowiednio napedzic - jeden z nich mozna zamowic u polskich bardzo dobrych z reszta DIYowcow ktorzy robia te kontrukcje od lat - jezeli chcesz szczegoly na priv. Sa to ludzie z ogromnym wieloletnim doswiadczeniem, ktorzy nie specjalnie udzielaja sie na na forach.

To jest podobnie jak z K1000. Producent podaje ze potrzebuja 1W gdy w rzeczywistosci okazuje sie, ze te 7-10W realnej wygenerowanej mocy trzeba im dac. Podobnie jest z K701/2 - to co podaje producent mozna sobie wsadzic w przyslowiowa :)

majkel

• 7477 / 6111
  • Ekspert
23-12-2010, 15:51
@Piotr Ryka, a ten mój wzmacniacz się dogaduje z takimi wytrenowanymi DX1000? Ja nie miałem czasu ich wygrzać u siebie. Tak na marginesie, nie spieszy mi się z odzyskaniem wzmacniacza. Mam Black Pearl w domu teraz, a kolejny będzie zaraz po Świętach. Opinię o E10 chyba w Święta popełnię, zawalony jestem robotą.

@ogorek, zasugerowałem HD800, ponieważ słuchałem ich z BP i był to jednoznacznie dźwięk wysokiej próby. Za źródło robił ayon CD-2, więc ewentualnie, że coś nie teges, trzeba będzie zwalić na IC lub coś jeszcze bardziej z początku toru. ;) Na tej samej zasadzie zasugerowałem K702, a;e tym razem źródłem był Accu DP78, a o współpracy HD800 z LP, w kontekście CECa, Rafaell może mieć coś do powiedzenia.

ogorek

• 855 / 5451
  • Ekspert
23-12-2010, 16:21
Dziekuję za rady. Z tymi WAT-ami dla AKG K701 to czytałem wiele hipotez, ze im służą ale i tak nie wykrzeszą odpowiedniego basu. Co wiecej AKG katowane takim wzmacniaczem mogą długo nie pociągnąć ...
Kiedyś testowałem z @getz-m (z innego forum) K701 na dziurce Vincenta CD S1.1 i grało to przyzwoicie.
Wydawało sie, nawet, że bas jest do zaakceptowania. Do czasu aż posłuchalismy koncertu fortepionowego pewnej japonki nagrywanego w Wiedniu, mixowanego i wydanego również w Wiedniu.

Na kolumnach słuchać było wyraźnie, ze nadużywała pedałów fortepianowych.
Na AKG wogóle nie tego nie było.

Chyba po świętach wypożyczę HD800.

Zdrowych, Wesołych, Audiofilskich Swiąt.
Jutro mam sporo obowiązków rodzinnych i pewnie nie zdołam tu zajrzeć.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6081
  • Ekspert
23-12-2010, 16:38
@Ogorek:

Ja kiedys takze czytalem wiele hipotez i mialem wiele mysli do poki nie posluchalem K702 na takim wzmacniaczu o jakim pisalem wczesniej. Nie teoretyzuje a to co pisze na ich temat opieram  na wlasnych doswiadczeniach. Koledze ktory slucha ich (K701) na takim wzmaku juz spory kawalek czasu - nie padly ani nie zmienily sie w tnace uszy zyletki.

Kiedy uslyszalem je napedzone poprawnie (bo dopiero to bylo dla mnie poprawnie) odechcialo mi sie ich sluchac na Lake People. Coz, nie jestem w stanie zaakceptowac bezbasia K701/2 tak samo jak nie jestem w stanie zaakceptowac dla mnie scietej i zamulonej gory w HD650.

Z samej stajni AKG swiat nie konczy sie na K701/2 - jest jeszcze kilka innych _wspolczesnie_ produkowanych i ciekawych modeli ktore nie doczekaly sie forumowych hype\'ow lub stoja w cieniu produkowanych dawniej.

Czesto na forum to wyglada tak, ze jest pewna grupa sluchawek ogolnie polecanych i dwa albo trzy razy wieksza tych ktore sa znane mniej lub nie sa "topem oferty" i jakos nie zaskarbily sobie "audiofislkich serc".

@Ogorek, wypozyczc HD800 i napisz wrazenia :D :))

---

Zdrowych, Spokojnych i Wesolych Swiat wszystkim uczestnikom forum.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5570
  • Ekspert
23-12-2010, 17:13
>> ogorek, 2010-12-23 16:21:50

>Kiedyś testowałem z @getz-m (z innego forum) K701 na dziurce Vincenta CD S1.1 i grało to przyzwoicie.
Wydawało sie, nawet, że bas jest do zaakceptowania. Do czasu aż posłuchalismy koncertu fortepionowego pewnej japonki nagrywanego w Wiedniu, mixowanego i wydanego również w Wiedniu.

Na kolumnach słuchać było wyraźnie, ze nadużywała pedałów fortepianowych.
Na AKG wogóle nie tego nie było.

Powinieneś się cieszyć że jest tak wyszłoi na K701 ;) ostatnio śledzę pierepałki z studyjnego miksu  pewnego koncertu. Mimo dużej ilości mikrofonów, podczas nagrywania dużej orkiestry, wychodzą właśnie takie jaja z fortepianem. Podłoga podestu na którym był fortepian idealnie przeniosła poprzez statyw na mikrofon najniższe dźwięki właśnie typu tupanie i używanie pedałów. Moim zdaniem po prostu fatality, nie wiem czy coś z tego będzie na zasadzie filtrowania, bo przy okazji dźwięk z fortepianu i słyszanej w tle orkiestry jest  degradowany, po prostu sytuacja patowa.  

Choinka przytargana, za tym

Zdrowych Wesołych Świąt dla miłośników wiernego brzmienia.

Corvus5

• 2596 / 5578
  • Ekspert
23-12-2010, 17:37
Jeżeli K701 mają wentylowaną komorę od strony ucha, a nie jestem tego do końca pewien, to słabiej odczuwalny bas jest skutkiem zastosowanej technologii.

pastwa

• 3828 / 6111
  • Ekspert
23-12-2010, 18:12
>> fallow, 2010-12-23 15:19:52
Znam dwa takie wzmaki ktrore potrafia je odpowiednio napedzic - jeden z nich mozna zamowic u polskich bardzo dobrych z reszta DIYowcow ktorzy robia te kontrukcje od lat - jezeli chcesz szczegoly na priv. Sa to ludzie z ogromnym wieloletnim doswiadczeniem, ktorzy nie specjalnie udzielaja sie na na forach.

Fallow, jakbys mogl kiedys podeslac namiar na tych ludzi to bede wdzieczny.

pozdr.

alghar

• 639 / 5823
  • Ekspert
23-12-2010, 22:14
@ majkel to jakaś  "inna " wersja  BP jest u Piotra ?  
Zdrowych, Spokojnych  Swiąt.

majkel

• 7477 / 6111
  • Ekspert
23-12-2010, 22:51
Wiesz, Black Pearl to kolejny projekt, który daje mi szkołę. Nie w sensie problemów, a raczej zakamarków skrywających brzmienie. U Piotra jest ostatnia stabilna wersja, a ja już testuję kolejny upgrade. Jeden forumowicz dziś tego słuchał, podobało się.
Piotrowi pożyczyłem Black Pearl jako alternatywny napęd do Edition 10, półprzewodnikowy zamiast lampowego. Wyjaśnienie po co na pewno będzie w recenzji tychże.

pastwa

• 3828 / 6111
  • Ekspert
24-12-2010, 00:18
>> majkel, 2010-12-23 22:51:06
Wiesz, Black Pearl to kolejny projekt, który daje mi szkołę. Nie w sensie problemów, a raczej zakamarków skrywających brzmienie. U Piotra jest ostatnia stabilna wersja..

Majklel, moze jakies sprecyzowanie, jakie byly prezentowane do tej pory wersje BP, chodzi mi o ich stabilnosc ?

klepitko

• 4 / 5120
  • Nowy użytkownik
24-12-2010, 01:41
Witam kolegów wprawdzie tu piszę pierwszy post ale z audio od dawna mam dość sporo do czynienia. BP słuchałem w zeszłą niedzielę i muszę przyznać że bardzo mi się podobało. Dzwięk przejrzysty wyrazisty bez przesterów minimalnie ocieplony - ale to chyba mój IC tak sprtawił. Warto posłuchać

majkel

• 7477 / 6111
  • Ekspert
24-12-2010, 09:33
>> pastwa, 2010-12-24 00:18:31

>Majklel, moze jakies sprecyzowanie, jakie byly prezentowane do tej pory wersje BP, chodzi mi o ich stabilnosc ?

@pastwa, to się rozbija o drobiazgi, np. jak rozmieścić filtry ferrytowe, ile zwojów i na które kable. Wzmacniacz ma bardzo szerokie pasmo i lubi się zamieniać w radiostację, a te ustroje wpływają różnie na brzmienie. Z tym doszedłem do ostatecznego rozwiązania. Poza tym stosowałem dwa typy potencjometrów, które brzmią nieco odmiennie. Wprowadziłem też radiatory, które nie od razu były, a na dźwięk też mają jakiś tam wpływ, więc tu ostatnio robię testy z alternatywnym rozwiązaniem - tak w skrócie. Do tego niektóre kondensatory inne, natomiast główny szablon brzmieniowy, schemat zasadniczy i elementy wzmacniające są bez zmian. Kombinacje są motywowane głównie brzmieniem, choć zagadnienia EMC też wyszły chyba w dwóch przypadkach, z czego jeden nie przeszkadzał odbiorcy, a drugi chyba rozwiązałem, bo filtr jest użyty po nowemu i na razie nie dostałem zwrotnej informacji, że jest nadal źle. Zresztą, mój lekko modowany egzemplarz Beyerdynamic T1 potrafił wyprowadzić z równowagi pewien uznany wzmacniacz komercyjny za cenę kilku egzemplarzy BP, gdzie tych ostatnich one nie ruszają, ani LP, ani paru innych konstrukcji. Objawiło się to brumem w obydwu kanałach gdy się wyprostowałem, a zniknęło po ułożeniu kabla inaczej.

Vinyloid

• 2470 / 5326
  • Ekspert
24-12-2010, 13:11
Low-endowych Świąt wszystkim, brzydzącym się wykwintem audiofilom życzy wasz Vinyloid. Oby po wsze czasy wasz high-endowy sprzęt zbierał kurz na półkach. Gdyby jednak odkurzanie zaczęło was nudzić, to proszę o wysłanie tego nieprzyzwoicie drogiego paskudztwa na mój adres.

P.S.
Prezentów nie zwracam.

Vinyloid

• 2470 / 5326
  • Ekspert
24-12-2010, 15:09
Pozostałym kolegom życzę po staropolsku: Zdrowia, szczęścia, pomarańczy, niech Wam żona nago tańczy.