>> pastwa, 2010-12-24 00:18:31
>Majklel, moze jakies sprecyzowanie, jakie byly prezentowane do tej pory wersje BP, chodzi mi o ich stabilnosc ?
@pastwa, to się rozbija o drobiazgi, np. jak rozmieścić filtry ferrytowe, ile zwojów i na które kable. Wzmacniacz ma bardzo szerokie pasmo i lubi się zamieniać w radiostację, a te ustroje wpływają różnie na brzmienie. Z tym doszedłem do ostatecznego rozwiązania. Poza tym stosowałem dwa typy potencjometrów, które brzmią nieco odmiennie. Wprowadziłem też radiatory, które nie od razu były, a na dźwięk też mają jakiś tam wpływ, więc tu ostatnio robię testy z alternatywnym rozwiązaniem - tak w skrócie. Do tego niektóre kondensatory inne, natomiast główny szablon brzmieniowy, schemat zasadniczy i elementy wzmacniające są bez zmian. Kombinacje są motywowane głównie brzmieniem, choć zagadnienia EMC też wyszły chyba w dwóch przypadkach, z czego jeden nie przeszkadzał odbiorcy, a drugi chyba rozwiązałem, bo filtr jest użyty po nowemu i na razie nie dostałem zwrotnej informacji, że jest nadal źle. Zresztą, mój lekko modowany egzemplarz Beyerdynamic T1 potrafił wyprowadzić z równowagi pewien uznany wzmacniacz komercyjny za cenę kilku egzemplarzy BP, gdzie tych ostatnich one nie ruszają, ani LP, ani paru innych konstrukcji. Objawiło się to brumem w obydwu kanałach gdy się wyprostowałem, a zniknęło po ułożeniu kabla inaczej.