Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Detektyw Kwass

• 7851 / 6430
  • Ekspert
19-06-2010, 10:55
A aktywny radiator - to:

Corvus5

• 2596 / 5936
  • Ekspert
19-06-2010, 11:03
Tu chodzi o jedną lub kilka membran między komorą za przetwornikiem a komorą ucho-przetwornik. Zastosowanie membrany działa jako filtr DP, który służy wyrównaniu ciśnienia między tymi komorami. Efekt jest słyszalny filtr GDP na dźwięku z ok. 3dB podbiciem na basie w miejscu rezonansu. W działaniu przypomina to linię transmisyjną przy konstrukcji kolumn głośnikowych.

Corvus5

• 2596 / 5936
  • Ekspert
19-06-2010, 11:04
"Efekt jest słyszalny filtr GDP"

Miało być: efektem jestem słyszalny filtr GP (...)

Detektyw Kwass

• 7851 / 6430
  • Ekspert
19-06-2010, 11:05
Ma ktoś może na podorędziu zdjęcie na którym byłoby to widać?

Corvus5

• 2596 / 5936
  • Ekspert
19-06-2010, 11:26
Nie pamiętam modeli słuchawek (może AKG K271 mają), ale z Brestinderem rozmawiałem o modowaniu jego słuchawek i takie membrany zmieniają znacznie dźwięk. Na pewno gdzieś są zdjęcia.

Rolandsinger

• 2894 / 6470
  • Ekspert
19-06-2010, 11:38
@ majkel

Piotrek608 wyciągnął właściwą naukę z procederu Johna Grado. Nabywcy jego wynalazków nie zrobili z tego pożytku, a wręcz odwrotnie.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Vinyloid

• 2470 / 5684
  • Ekspert
19-06-2010, 12:58
@szwagiero & majkel

Poniżej przykład na porównanie wkładki "Grado Prestige Red" z "Sumiko Blue Poit II". Materiał niestety pochodzi z dwóch różnych płyt (za to jednego wykonawcy - Sade) ale reszta systemu ta sama więc jakieś różnice da się wychwycić. Archiwum rar zawiera 2 pliki w formacie wav @ 24bit/96kHz.

http://rapidshare.com/files/400647529/Grado.part1.rar
http://rapidshare.com/files/400653963/Grado.part2.rar

System:

Gramofon: ProJect 4
Wkładki: Grado Prestige Red / Sumiko Blue Poit II
Przedwzmacniacz gramofonowy: Clearaudio Basic
Przetwornik ADC: Karta muzyczna M-Audio Delta 66

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
19-06-2010, 19:50
Przymij moje kondolencje Majkel.

Z drugiej strony, zawsze mozesz miec okazje posluchac na czyms innym w miedzyczasie :)

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
20-06-2010, 00:47
@fallow, ja mam teraz u siebie K701. Dostałem je na użytek właściwego zestrojenia wzmacniacza, który powędruje do ich posiadacza. Mam wrażenie, że to słuchawki z nieco wyższej półki niż np. DT880 Pro lub moje HD565. W zasadzie to bym mógł je mieć gdyby nie balans tonalny. Dźwięk w nich opiera swój ciężar o wyższą średnicę, tak jak to widać na wykresach HeadRoom. Skutkiem tego jest efekt, jakiego doświadczałem z K601 - delikatne stępienie słuchu po dłuższym odsłuchiwaniu na głośnościach potrzebnych do zaangażowanego odbioru muzyki. W muzyce elektronicznej ich equalizacja ssie. Prześwietlony najwyższy zakres średnicy i za mało basu. I nie można powiedzieć, że go nie reprodukują, bo skaczą te K701 konkretnie jak się złapie za muszle, ale nie ma takiego kopa ani konturu jak w Grado. Stosowanie krzywej loudness w słuchawkach ma sens - po długim odsłuchu słyszę normalnie, bo newralgiczny dla uszkodzeń słuchu zakres 1 - 4kHz jest wycofany.
Jeszcze parę luźnych uwag na temat tego dobrze już znanego modelu. Łatwiej mi je posadowić na głowie niż K601, ale i tak wędrują powoli w inne miejsce niż bym chciał, żeby siedziały cały czas. Brzmią jak wyrafinowana wersja K601, lub odwrotnie - K601 to niedorobione K701, ale scenę miały ciekawą. K701 mają na sprzęcie, jakiego dziś użyłem, scenę zwyczajną, bez fajerwerków, tyle że momentami na paru nagraniach, zapuszczając się słuchem w pewne obszary nagrania, czułem to przyjemne ogłupienie błędnika, które potrafią spowodować GS1000. Skala zjawiska na K701 jest bardziej lokalna i ulotna. Grają sporo jaśniej od PS1000 z niby-Lehmanna. Ten ostatni dorobił się dzięki nim nieco bardziej posuniętej modyfikacji. Udało mi się obniżyć "tranzystorowość" brzmienia, jest bardziej bogate harmonicznie teraz. Efekt dodatkowego odsprzęgania zasilania op-ampów za pomocą kilku zacnych kondensatorów o różnych pojemnościach. No i pożyczona sieciówka XLO Reference 2 oczyszcza pozytywnie atmosferę. Szkoda tylko, że gra na jasną stronę, ale i tak lepsze to do tych AKG niż kabel od komputera. Mnie takie aspekty jak jasność, kontrast, nasycenie barw nie obchodzą aż tak jak to, żeby nie śnieżyło, nie było cieni, obraz nie drgał, nie był zamazany, kształty i geometria zostały zachowane, itp. Mówimy oczywiście o dźwięku. ;)

alghar

• 639 / 6181
  • Ekspert
20-06-2010, 01:06
"ale i tak wędrują powoli w inne miejsce niż bym chciał, żeby siedziały cały czas." też tak miałem z  701  :(

alghar

• 639 / 6181
  • Ekspert
20-06-2010, 01:10
Zobacz  z  kablem Furutech FP-3TS20 jak będzie grało.

ogorek

• 855 / 5809
  • Ekspert
20-06-2010, 11:09
@Majkel -> gdybym był przeciwnikiem marki Grado lub zadrościł Tobie PS1000 to bym napisał:

[\'][\'] PS1000 [\'][\']

A tak przejdę do meritum. Jeżeli PS1000 były kupowane "za wodą" to normlne, że gwarancja nie obejmuje kosztów przesyłki. W tym układzie to połowa z wymienionej kwoty (200USD) pójdzie na ubezpieczonego kuriera.

Nie wiem jak jest postrzegane cło i VAT. Bo przy ubepieczonym kurierze deklaracja wartosci jest zawsze rzeczywista. Chociaz nie odbyła się sprzedarz a jedynie naprawa - nie wiem jak to jest traktowane.

Nauczką może być to, że jednak PS1000 chyba warto kupować w PL z PL gwarancją.

Co do AKG701 i kabli zasilających do Lehmana. @Majkel miales już dobre doświadczenia z sieciówką OYAIDE.
Nie oznacza, to ze trzeba takową kupować do "klona" ale spróbuj wypożyczyć. Niektóre systemy dostają przy niej "oddechu". Mnie się wydaje, ze dodatkowo dodaje to lekkiego konturu (co jak wspomnjiałeś dla AKG701 jest pozytywne).
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Ahmed

• Gość
20-06-2010, 11:50
>> ogorek, 2010-06-20 11:09:20
Nie wiem jak jest postrzegane cło i VAT. Bo przy ubepieczonym kurierze deklaracja wartosci jest zawsze rzeczywista. Chociaz nie odbyła się sprzedarz a jedynie naprawa - nie wiem jak to jest traktowane.

Przy wysyłce do naprawy kwalifikuje się to "jako uszlachetnianie bierne" i dlatego po powrocie cła i Vatu się nie płaci.
Bardzo istotne jest to aby tą samą firmą przewozową wysyłać sprzęt do serwisu i dostawać z serwisu, bo inaczej są spore jaja.

Vinyloid

• 2470 / 5684
  • Ekspert
20-06-2010, 12:27
@ Ahmed

Skoro w tym Afganistanie jesteście tak obcykani z VATem i cłem, to wy mnie Ahmed lepiej powiedzcie co w przypadku wysyłki urządzenia do testów technicznych (i nie tylko -  np. do gazety branżowej). Za prawidłową odpowiedź oferuję komplet 50 szt. zapalników zdalnych, wyzwalanych drogą radiową produkcji ZSRR (NOS) w oryginalnym opakowaniu + instrukcja obsługi. Loco siedziba firmy "Second Hand" w Ułan Bator (autoryzowany dealer używanego papieru toaletowego na dworcu kolejowym).

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
20-06-2010, 12:41
@Majkel:

Mam podobne spostrzezenia, pisalem tak juz kiedys ale chyba bylem troche osamotniony w tym pogladzie (ze jednak K70x to ciut wyzej niz DT 880).  Mam podobne odczucia co do samych K701 jakie tutaj opisales. Nie equalizuje ich do loudness\'a. Mnie pasuje tak jak jest. Szczegolnie zakres 2-3KHz jest w K701 wyzej niz Grado GS1000/PS1000 i sama srednica jest wyraznie glosniejsza gdyz jest znacznie mniejsza roznica miedzy basem i gora a srednica w K701 niz we wspomnianych Grado - Loudness.

Moim zdaniem duza role gra tutaj przyzwyczajenie, kiedy ktos uzytkuje na codzien sluchawki equalizowane tak jak Grado GS/PS albo Ultrasone Pro 900 to trudno sluchac czegos takiego jak w K701 albo HD800 i vice versa.

Tak czy siak, maja sporo swoich wlasnych wad, wydaje mi sie ze dla "uogolnionego" uzytkownika chyba nawet wiecej niz DT 880 a juz na pewno wiecej (w moim odczuciu) niz HD600. Ja kompletnie nie uzywam ich do sluchania "rasowej" elektroniki, do takiej muzyki zdecydowanie wole sluchawki zamkniete.