Drodzy praktykujący nagrywanie :)
Możecie się śmiać w razie czego bo ja nigdy jakoś specjalnie nie wnikałem w tajniki.
O co chodzi:
Kupiłem za grosze kolekcję starych, nagranych kaset. Generalnie są to kasety z taśmami firmowo nagranymi. Bajki, muzyka itp.
Jakie taśmy w środku są nie mogę powiedzieć bo zwyczajnie nie wiem. Dokonałem wyrywkowej kontroli (kastet jest 160) i generalnie na oko w większości są w znakomitym stanie, żadnych załamań-rys. Również jakość zapisanych na nich dźwięków jest bez uwag- chyba że pozytywnych.
Natrafiłem na jedną serię z jak uważam najlepszym zapisem. Magnetofon podczas ich odtwarzania na wyświetlaczu poziomu pokazuje piki dochodzące do końca skali +6. Średnio jest to takie skakanie w okolicy zera , plus-minus 2
Czy ów poziom zapisu widoczny podczas odtwarzania mogę niejako potraktować jako wskaźnik ile te taśmy wytrzymują i walić z takim samym poziomem podczas nagrywania?
ed:
Kasetki niestety w większości klejone. Nie posiadają żadnych dodatkowych wgłębień kodujacych na grzbiecie poza tymi standardowymi zabezpieczającymi przed kasowaniem. Z tego co wiem wskazuje to na taśmy type I.
No ale ja się w sumie nie znam. Pamiętam tylko że na BASF-ach chromowych które miałem kiedyś było więcej rowków
Cześć.
Na czole każdego typu kasety występują charakterystyczne okienka które pozwalają rozróżnić rodzaj nośnika.
I tak: pierwsza od góry posiada po lewej i prawej stronie okienko które jest zabezpieczone ząbkiem,i który po wyłamaniu go zabezpiecza taśmę przed skasowaniem.Jest to taśma żelazowa( oznakowana także jako typ I,Fe, Normal).
Środkowa kaseta posiada zabezpieczone ząbkiem okno + dodatkowy otwór. Jest to taśma typu chrom(albo typ II, CrO2,High).
Taśma trzecia od dołu to taśma z nośnikiem metalowym(typ IV, Metal). Oprócz bocznych zabezpieczonych ząbkiem okien i otworu, ma jeszcze dwa dodatowe otwory pośrodku czoła kasety.
Nigdy nie nagrywałem na taśmach nagranych fabrycznie i nie mogę napisać jakie są efekty takich kombinacji. Na taśmach firmowych typu BASF,TDK,Maxell,Sony,Scoth, Fuji i.t.p.,które już były nagrywane(t.zw.używki),poziom nagrywania dla żelazówek to +2dB, dla chromu +5dB. a metali +8dB.
To tak w skrócie. Jeśli coś sknociłem w tym wypracowaniu to Koledzy poprawią.