Audiohobby.pl

Lampizacja .. wasze typy układów wyjsciowych CD

mzawek

• 176 / 6111
  • Aktywny użytkownik
06-05-2008, 17:44
Wlutowałem wima MKT wokoło DAC.Dałem też 2 szt oscon 47uf obok TDA.Nie znalazłem oscon sanyo 100uf na napiecie 25v.
Tak wiec cos sie dzieje;-).
Jestem gotowy przerobic całe zasilanie tego TDA1541A.

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
07-05-2008, 18:29
LAMPOWE WYJŚCIE NA SŁUCHAWKI

Panowie, potrzebuję łopatologicznie, bo nie wiem o czym rozmawiam :

Mam zrobioną lampizację TDA1541A ala Łukasz Fikus

chcę podpiąć dodatkową lampę na wyjście słuchawkowe

Potrzebuję rozrysowanego układu

(Trafo da radę pociągnąć więcej lamp)

Damy radę? :))

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

ArtPaw

• 138 / 6083
  • Aktywny użytkownik
07-05-2008, 18:38
pstryczekelektryczekstereofonicznyrozdzielającysygnałzalampizatorem.
dlasłuchawekdajesz100uFdo220uF--możebyćelektrolit/nichiconKZ/+wkierunkulampy
dlaaudiotocozwykle

lampizatoruciągniesłuchawy150-300ohmlubwyżej.

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
07-05-2008, 18:56
ArtPaw

Moje mają 32 łomy - właśnie kupiłem Creative Aurvana Live! :)
------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Molibden

• 1906 / 6111
  • Ekspert
07-05-2008, 20:07
Użyj jakiegoś opampa w konfiguracji bufora nieodwracającego.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
07-05-2008, 20:17
Molibden,

dzięki, ale ... zakochałem się w lampie :)

a w dodatku jak by ktoś się dowiedział, że do zlampizowanego CD-ka wstawiłem tranzystory, to mogłoby się to dla mnie źle skończyć.... :)

a tak poważnie - jeśli można na lampie, to bym wolał, a jeśli nie, to może będę kombinował z opampami

tylko bedziesz wtedy musiał zacząć mówić do mnie ludzkim głosem :) ja zielony jestem

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

mzawek

• 176 / 6111
  • Aktywny użytkownik
07-05-2008, 23:06
z tymi lampami w cd to nie taka prosta sprawa.Wpiecie tego układu pod tda1541 w pierwszy lepszy CD jeszcze bajki nie uczyni.Zeby zagrało to chyba trzeba sie nameczyc troche.Uruchomię tego dac jak najlepiej sie uda .Po wymianie tych foliowców obok tda zagrało jakos bardziej elektrycznie i zabrzmiało zywiej(mniej płasko).
Doskwiera mi brak wypełnienia talerzy perkusyjnych i ich lekkosc .Nie moge rozróznic jaki talerz został uderzony bo brzmia tak samo i  jakos płasko.Moze to słabosc tego TDA1541a ?

.

Zdzislav

• 256 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
07-05-2008, 23:27
Z tymi blachami to mnie trochę dziwi. U mnie właśnie blachy robią furorę. Nie tylko blachy, a cała perkusja. Super atak,szybkość, uderzenie, pełno smaczków( tzw przeszkadzajki) no i zróżnicowanie.
Mówisz że Classe robi to lepiej??

Molibden

• 1906 / 6111
  • Ekspert
07-05-2008, 23:27
Opamp to rozwiązanie doraźne - szybkie i skuteczne dla obciążenia 32ohm. Ja mam np słuchawkio 22 i 16 ohm, więc do ich sterowania w OTL musiałbym użyć chyba 300B albo 2A3 z kilkoma amperami żarzenia :D Jest sens - ja nie widzę. A lampę ze scalakiem czy tranystorem można bardzo łatwo i skutecznie połązcyć - nie widzę w tym nic złego czy niewłaściwego. Chyba cały tor nie musi być lampowy?

No jak, wymienialeś foliowce przy TDA na tantalowe? Aj, tak się chyba nie robi. Z tym DACem trzeba się podobno sporo namęczyć żeby zagrał jak trzeba. Jak nie można rozróżnić blach to raczej jest źle.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
08-05-2008, 10:09
panowie, to co z tą lampką dla słuchawek 32 Ohmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm?

nie da się czy nie potrzeba?

rozumiem, że bez dodatkowej lampy sygnał będzie tak samo mocny na jak na RCA?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Hoko

• 216 / 6093
  • Aktywny użytkownik
08-05-2008, 16:19
magus,

ok, pociągne to tutaj, żeby tamtego wątku nie nadwyrężać ;)

Jesli chcesz mieć lampę na wyjściu bez żadnego bufora i do tego słuchawki 32ohm, to tylko wtórnik white\'a, a i nawet z nim różnie może być, przy stosowaniu lamp małej mocy. Do tego kondensator na wyjściu - albo zastosujesz elektrolit, czyli pogorszysz dźwięk, albo porwiesz się na jakiś mkt lub mkp, co będzie Cię kosztować, bo pojemność musi być duża - tak ze 220uF najmniej.

Tutaj jest trochę informacji na temat wtórnka, a na dole strony wyliczenia wzmacniacza do słuchawek 300ohm. Dla trzydziestu trzeba by trochę pozmieniać, zwłaszcza dać większy prąd, no i dla dobra dźwięku wartałoby robic bez tego kondensatora odsprzęgającego  (ck). Lampa ecc88 albo jakiś odpowiednik, pozostałe z tych popularnych mają zbyt duży opór wewnętrzny.
http://ecclab.com/lab.php3?lab=lab3&roz=6

Trudno mi powiedzieć, jak to będzie sobie radzić ze słuchawkami o niskiej impedancji, proponowałbym robić najpierw na próbę gdzieś na boku... No i uważaj z napięciami, w lampowych układach słuchawki łatwo puścić z dymem ;)

Moim zdaniem lepiej by jednak było zrobić bufor na tranzystorach, np. taki (starczy jedna para tranzystorów końcowych)
http://www.headwize.com/ubb/showpage.php?fnum=3&fpage=9999&tid=6710

Z opampów najlepszy chyba byłby ad815 (tylko trzeba stosować układ dc-servo, bo ma spory offset) albo lt1210, chociaz jak go kiedyś próbowałem, to mi się średnio podobał.

PS
Jak podłączysz słuchawki bezpośrednio do wyjścia lampizatora, to coś tam słychać pewnie będzie, ale raz - bez basu (mała pojemność sprzęgająca) i raczej cicho i bez dynamiki z przyczyny stosunkowo dużego jak dla słuchawek oporu wyjściowego układu srpp (bo to chyba ten lampizator).

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
08-05-2008, 16:25
Hoko,

dzięki, widzę, że dla mnie to za trudne/niebezpieczne :)

przede wszystkim nie bardzo rozumiem o czym mówisz - myślałem, że istnieje jakieś gotowe rozwiązanie typu copy&paste :)))

pytałem się o głośność z RCA, bo napisałem do Ł. Fikusa, a on na to:

"1. gniazdo słuchawkowe wyizolować ze wszystkich połączeń, co tam do niego dolutowali - albo dodać nowe.
masa idzie do masy zbiorczej
2. Trzeba zdobyć dowolny elektrolit 47/100
3. plus z gniazda idzie do MINUSA w kondensatorze elektrolitycznym min 47 uF i min. 100V.  Jakośc kond. jest nieistotna.
4. Plus elektrolitu idzie do punktu między gniazdem lampy noga 3 a kondensatorem wyjściowym lampizatora.
5. Potencjometr jest niepotrzebny bo będzie i tak ciutkę za cicho - głośność taka akurat do słuchania ale nie za głośno.
6. Żeby zrobić głośno - trzeba BARDZO przerobić układ. "

pytanie: czy jeśli zrobię to co sugeruje Ł. Fikus, to głośność i jakość będzie taka jak z RCA?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Molibden

• 1906 / 6111
  • Ekspert
08-05-2008, 16:33
Taka sama tylko więcej basu.

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
08-05-2008, 16:40
Molibden,

to za chicho - własnie sprawdzałem przelotką z z RCA

przy okazji - chyba sobie przy tym załatwiłem jeden kanał wzmacniacza - nie było smrodu, ale jest piękna cisza :((((((

będę zdrowszy na jedno ucho, (fuck \'n hell)

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Hoko

• 216 / 6093
  • Aktywny użytkownik
08-05-2008, 16:40
magus,

znaczy, Ty już na wyjście rca słuchawki podłączałeś? To tak jak pisze Molibden - w sumie możesz dać kondensator jeszcze większy.