atmeg,
moje DT990 poległy na "House Of The Rising Sun". Na monitorach fajnie brzmiało ale na słuchawkach....dźwięk dał wielkie D.... nieprzyjemna w słuchaniu... krzykliwa i zbita na maksa muzyka. Na KRK przyjemnie się tego słuchało. Z kolei w utworze "Four wild horses" (z "co słuchacie") 990 pogoniły monitory gdzie pieprz rośnie, w szczególności gdy wchodzi w tło Didgeridoo (tak mi się wydaje, że to jest to).
Tabula Rasa brzmi na słuchawkach lepiej niż na KRK (ale i tak na dłuższą metę jest męczące).
....Może to wina mojego sprzętu ale wg mnie w nowszych utworach (dostępnych w sieci) jest nuda w tle. Czy też tak macie? Nic w tle się nie dzieje - w starszawych utworach zawsze jakieś fajne smaczki się pojawiały (drugie tło), które człowiek z radością wyłapywał.
Moja recenzja dot brzmienia tych fox jest jeszcze niepelna i niewiem kiedy ja dokoncze , to byl blad ze zaczolem ,powinienem material przygotowac i wkleic caly kompletny a ze mialem wene i opisalem czesc tylko.
............
co do tego o czym tu piszesz to dosc czesto sie z takim czyms spotykalem praktycznie w wszystkich modelach sluchawek klasycznych , z klasycznym przetwornikiem .zkad to sie bierze ?
z tego ze realizator odsluchiwal material muzyczny na innych odsluchach .i tam bylo dobrze .czyli winne sa nie tyle sluchawki a realizator ktory nie sprawdzil jak to brzmi na innych sprzetach do sluchania muzyki ,to zdarza sie bardzo czesto .dobry realizator nagrania sprawdza jak brzmi nagranie na kilku typach glosnikow oraz na kilku typach sluchawek .wtedy niema takich wpadek .No ale OK sa i co z tym zrobic ? kupic planary :)smieje sie ale serio ....albo elektrostaty .bowiem te typy sluchawek maja maly wplyw rezonansow na dzwiek .i nie gubia sie tak w brzmieniu jak klasyczne przetworniki .
Dla przykladu , niepodam konkretnych nagran (moge ) gdzie mialem olbrzymie roznice w prezentacji danego nagrania w roznych sluchawkach klasycznych .natomiast w fostexach te wszystkie utwory brzmia poprawnie ,dobrze albo bardzo dobrze .np. tam gdzie byl mul po jaja w basach na fosteksach jest muzyka .jest rozdzielczosc ,faktura brzmien ,dynamika itp.nie sciemniam bo po jaki misiaczek mialbym .