Audiohobby.pl

SETcik na 6C33C

lancaster

• Gość
07-05-2011, 21:34
Mam nadzieję ze nic ponizej 20Kzł bo w tych cenach Maca potrafi rozpracować GC z preampem lampowym....albo i bez...

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
07-05-2011, 21:40
...kiedy wy wreszcie zaczniecie sluchac muzyki ...bo mimo ze kolega ma interkonekt drozszy niz moj caly system ....to jako calosc nawet nie jest w stanie si zblizyc  do tego co u mnie sie  odbywa   .....mimo ze sa autoformery czy jak tam zwa te trafa w Macu...ale tez i darlingtony..

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
07-05-2011, 21:44
...Loth-xy z Mundorfami  to zupelnie innne kolumny.....a jak jest spasowany z nimi wzmacniacz.......to zupelnie inna bajka zapewniam Cie....pomysle kiedys...W8...

lancaster

• Gość
07-05-2011, 21:51
Już dawno słucham muzyki Arek. Sprawę słuchania muzyki traktuję dość intymnie. Na spotkaniach towarzyskich robi się głównie porównanka i ogólnie imprezę. Nie zrozum mnie źle. Po prostu lubię słuchać w ciszy (względnej), spokoju, z zamkniętymi oczami... na wspólnych spotkaniach atmosfera sprzyja raczej rozmowie...a dokładnie najczęściej robieniu sobie jaj. Nikt tam nie zachowuje sie jakby się dowiedział ze jest w  ciąży.
Przy okazji jak jakaś "gwiazda"(elektronika, słuchawki, kolumny) wpadnie w system to też się uchem rzuci.

Pozdrów kolegę i może jednak potrzebujecie jakiś dobry wzmacniacz ?:-)
Dobry nie znaczy drogi !

lancaster

• Gość
07-05-2011, 21:53
Arku, odnośnie Loth-x miałem kilkukrotnie okazję posłuchać chyba flagowego modelu na Lowther z co tu dużo mówić niezłą elektronik (np. monobloki Wavac na 805)
Mogę tez polecić 300B od Lot-x. Świetna barwa.

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
07-05-2011, 21:58
....dobre to ja znam....jak syn skonczy studia moze kupie jaki ARC....ale NVA nigdy nie sprzedam za duzo mu zawdzieczam....a nastepny NVA kupie troche szybciej....

lancaster

• Gość
07-05-2011, 22:00
Panowie Almagra, Mati. Proponuję opracowanie gotowego projektu na 6C33C pod kryptonimem Almati :-)
Czyli topowa 6C33C wymiatająca niewiernych.
Z tego co czytam pojawiła się w wątku nowa jakość, fajnie by było ją zagospodarować.
wzmacniacz niedrogi, ma szansę być możliwie uniwersalny (ok 15W) i przede wszystkim zero sztampy.
Piszę się (pewnie Piotr również) jako tester - oblatywacz. Komplet elementów na stanie w domu.

lancaster

• Gość
07-05-2011, 22:09
Arek, dla mnie to bardzo OK, ze podoba Ci się NVA i chciałbyś się z wszystkimi tym podzielić, ale uważam ze to bardzo nie OK atakować w wątkach w  których ludzie rozmawiają o zupełnie innych rzeczach.
...a ARC brałbym tylko wtedy kiedy musiałbym popędzić jakiegoś woła 100 W.

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
07-05-2011, 22:13
Moje rady mają charakter uniwersalny,można by rzec wszechlampowy.

• Gość
07-05-2011, 22:19
Almagra,pełen szacunek!Za bez stronność ode mnie 10/10

lancaster

• Gość
07-05-2011, 22:20
almagra, po tym co piszecie z Matim zacząłem sobie wyobrażac wzmacniacz nie z Matrixa (wszystko do tej pory przeze mnie widziane konstrukcje)... Wavac, Sun Audio, Ancient Audio....i całe mnóstwo "pomniejszych"....nochal mi podpowiada ze wejściu na tą drogę nie ma powrotu do "klasycznych" topologii...a ze ciut drożej i trzeba pomyśleć to i bardzo dobrze :-)

lancaster

• Gość
07-05-2011, 23:06
Mati, almagra. Zupełnie serio, zachcielibyście opracować wspólnie kompletny wzmacniacz.
Wszystkimi spostrzeżeniami z praktycznego montażu wzmacniacza podzielę się (myślę że Piotr również).
Mógłbym się z Wami z Piotrem zgadać na PW, ale myślę ze pisząc na forum skorzystają wszyscy zainteresowani.

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
07-05-2011, 23:10
Nie ma problemu.

lancaster

• Gość
07-05-2011, 23:13
Dzięki almagra :-)

lancaster

• Gość
08-05-2011, 09:14

Panowie, prośba. Czy ktoś obsluguje tubacada albo podobny program do rysowania schematów lamp ?
Mógłbym wstępniaka (od czegoś trzeba zacząć) narysować w Corelu np. :-) ...ale ja wiem na ile będzie to czytelne.... w kazdym razie myślę spokojnie możemy rozpocząć

Wg. sugestii almagry/Matiego:

1 Zasilacz lampowy. Mała pojemność(2-5uF?) za lampą prostowniczą/dławik(?)/większa pojemność (50-100uF).
Napięcie anodowe 6C33C typowałbym standardowe 200V. Spotkałem się z opiniami ze przy wyższych Ua lampa brzmi słabiej. Może warto sprawdzić np 300V ?
2 Bias 6c33C. Pytanie : może być na krzemie ?:-)
3. Ewentualny zasilacz dla driverów, choć bardziej podoba mi się pomysł almagry wzięcia zasilania z anodowego 6C33C i wpięcia się rezystorem katodowym w bias 6C33C (dla mnie w ogóle czad).
4. Trafo(obciążenie lampy) 6C33C - można myślę założyć standardowe 600ohm ?
5. driver 6C33C obciązonyw  anodzie dławikiem powiedzmy 50H(dla 6N23P) jak pisał Mati. Można będzie zrobić bezproblemowo porównanie z rezystorem.
6. Między anodą 6N23P a siatką 6C33C brak kondensatora, coby na nie muliło :-)
7. Natomiast wcześniej trzeba będzie zastosować moze jeszcze jeden stopień przedwzmacniacza aby uzyskac odpowiednie napięcia sygnału sterujacego 6C33C. wiem, kazdy stopień choćby sie ściekł zawsze coś uśredni ale jesli jest potrzebny to nie ma rady. Zalezy nam na cłaościowym efekcie....keidy patrzy się na to co można obejrzec w większości komercyjnych/publikowanych konstrukcji trojekt jest i tak jak to Mati ujął - kozak :-)

wczoraj ogladałem wczesne projekty AudioConsulting.. W torze audio zero kondensatora, sygnał z potencjometru wchodził na trafo (przekładni nie pamietam), następnie driver, nastepnie drugie trafo (1:1) sterujace 300B.
Wtórne obu transformatorów odsprzęgniete do amsy kondensatorami.

« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez lancaster »