Panowie, prośba. Czy ktoś obsluguje tubacada albo podobny program do rysowania schematów lamp ?
Mógłbym wstępniaka (od czegoś trzeba zacząć) narysować w Corelu np. :-) ...ale ja wiem na ile będzie to czytelne.... w kazdym razie myślę spokojnie możemy rozpocząć
Wg. sugestii almagry/Matiego:
1 Zasilacz lampowy. Mała pojemność(2-5uF?) za lampą prostowniczą/dławik(?)/większa pojemność (50-100uF).
Napięcie anodowe 6C33C typowałbym standardowe 200V. Spotkałem się z opiniami ze przy wyższych Ua lampa brzmi słabiej. Może warto sprawdzić np 300V ?
2 Bias 6c33C. Pytanie : może być na krzemie ?:-)
3. Ewentualny zasilacz dla driverów, choć bardziej podoba mi się pomysł almagry wzięcia zasilania z anodowego 6C33C i wpięcia się rezystorem katodowym w bias 6C33C (dla mnie w ogóle czad).
4. Trafo(obciążenie lampy) 6C33C - można myślę założyć standardowe 600ohm ?
5. driver 6C33C obciązonyw anodzie dławikiem powiedzmy 50H(dla 6N23P) jak pisał Mati. Można będzie zrobić bezproblemowo porównanie z rezystorem.
6. Między anodą 6N23P a siatką 6C33C brak kondensatora, coby na nie muliło :-)
7. Natomiast wcześniej trzeba będzie zastosować moze jeszcze jeden stopień przedwzmacniacza aby uzyskac odpowiednie napięcia sygnału sterujacego 6C33C. wiem, kazdy stopień choćby sie ściekł zawsze coś uśredni ale jesli jest potrzebny to nie ma rady. Zalezy nam na cłaościowym efekcie....keidy patrzy się na to co można obejrzec w większości komercyjnych/publikowanych konstrukcji trojekt jest i tak jak to Mati ujął - kozak :-)
wczoraj ogladałem wczesne projekty AudioConsulting.. W torze audio zero kondensatora, sygnał z potencjometru wchodził na trafo (przekładni nie pamietam), następnie driver, nastepnie drugie trafo (1:1) sterujace 300B.
Wtórne obu transformatorów odsprzęgniete do amsy kondensatorami.