Audiohobby.pl

Ostatnio obejrzane.

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
19-07-2013, 08:08
The Prestige

http://www.filmweb.pl/Prestiz

Zacznę od tego, że nie będę się pastwił nad tłumaczem polskiego tytułu. Choć miałbym wielką ochotę, bo w filmie bynajmniej nie chodzi o prestiż ale o Wielki Finał. Zaraz po wstępie wypada z angielska napisać "Wow!" (co tłumaczy się na polskie "o k***a!"), bo ten film ma warstwę psychologiczną i to wcale nie głupią. Reżyserowi udało się fabule sensacyjnej dodać wiarygodne motywy psychologiczne. Film to z pozoru prosta historia dwóch ambitnych wspólników iluzjonistów, która zaczyna się komplikować po tym jak podczas jednego z pokazu, w wyniku samowolki jednego z nich, ginie asystentka, która była żoną drugiego. Od tej pory stają się śmiertelnymi wrogami i próbują pokonać drugiego. Wyniszczająca walka prowadzi do zaskakującego Wielkiego Finału. Świetne kino. Polecam.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
19-07-2013, 09:26
\'\'Medium\'\'...no zasnąłem w trakcie...nie wiem o czym było.

solpadeinelover

• 124 / 4336
  • Aktywny użytkownik
19-07-2013, 15:54
>> Cypis, 2013-07-17 07:11:10
Odwróceni zakochani
 Skoro jeden świat był zaraz nad drugim, to skąd cienie obiektów sugerujące kąt oświetlenia 45*, co je oświetlało? Ech....

>>>> słońce peru?

lancaster

• Gość
19-07-2013, 20:37
Suskind. Rada Żydów w Holandii podczas okupacji pelna kolaboracja z Niemcami. Główne zajęcie wskazywanie swoich rodaków wysyłanych następnie do obozów zaglady.
Oczywiście tylko kwestią czasu bylo kiedy przyszla pora i na Radę.
Ochroną komendanta SS zajmowali sie również gorliwi Żydzi....nie żebym byl jakiś antysemita, ale jak słyszę ostatnie boje o ubój rytualny to żałość...
W każdym razie znalazł sie 1 normalny, który postanowił ratować dzieci.
Film na faktach

Refleksja po filmie, kolaboracja chyba nigdy sie nie opłaca w dluzszej perspektywie... może z wyjątkiem Polski w której do dzis "oficjalnie" nie wiadomo o co myślec o towarzyszach z PRL. Najlepiej, że były to "postaci pomnikowe" i "ludzie honoru".

• Gość
19-07-2013, 23:13
>> lancaster, 2013-07-19 20:37:39
....nie żebym byl jakiś antysemita

:)))

.... ja też nie

• Gość
26-07-2013, 20:25
Władza (Broken City) 2013

Strata czasu.

• Gość
26-07-2013, 21:00
Oglądał ktoś Natural Born Killers?

• Gość
01-08-2013, 00:27
Przed chwilą oglądnąłem Killing Season. Ciężko jednoznacznie wypowiedzieć się o tym filmie. Temat wojenny, jest jakieś rozwinięcie i całkiem solidnie zagrany psychol. Do połowy filmu człowiek zastanawia się kto tu jest czarnym charakterem i kto ma więcej grzechów na sumieniu. Kto tu powinien zginąć? Pointa po filmie raczej wielowymiarowa. Reżyser chyba szukał odpowiedzi na pytanie "dlaczego Bóg pozwala na takie rzeczy" ale nie dał rady odpowiedzieć, a może własnie dał radę, bo wyszło mu coś w stylu "to my dokonujemy wyborów". Na film webie 5,7 na dychę. Chyba aż tak słaby nie był. Na razie się wstrzymam z oceną.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
02-08-2013, 17:08
Rower damka z POkłosia ma szansę rehabilitacji!!!Stał się elementem barykady moich Małych Powstańców!!!

Ahmed

• Gość
04-08-2013, 00:53
Właśnie na Polsacie leci teraz klasyk gatunku - "Terror Mechagodzilli" z 1974 roku.
Po starym King-Kongu z lat XXX-tych, w mojej opinii to film nr. 2 gatunku.

• Gość
04-08-2013, 12:39
Widziałem kawałek - mało z fotela nie spadłem :)))

• Gość
04-08-2013, 12:44
Tajemnica Westerplatte - mimo, że Adamczyk grał tam tylko 3 minuty - kompletna kicha i zero dramaturgii.

Panna młoda w żałobie (1968) z Jeanne Moreau i Miraż (1965) z Gregory Peckiem, Edwarda Dmytryka - niestety - nie przetrwały próby czasu, ramoty okrutne.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
04-08-2013, 14:25
a ja obejrzałem wczoraj ponownie, po dłuuuuugiej przerwie, "I sprawiedliwość dla wszystkich"

młody, niezmanierowany jeszcze, Al Pacino gra adwokata próbującego realizować swoją misję w zwyrodniałym amerykańskim sądownictwie
musi bronić sędziego oskarżonego o gwałt, który sam ma w dupie sprawiedliwość
partner Ala Pacino dostaje świra i rzuca talerzami na hallu sądowym, bo morderca, którego wybronił zamordował ponownie
a jego  przyjacielem jest całkiem uczciwy sędzia, któremu odwaliło i próbuje się zabić na wszystkie możliwe sposoby

ostatecznie, dwóch bronionych przez Pacino ludzi ginie z powodu ślepoty Temidy
a on sam publicznie oskarża swojego klienta, bo ma dość obłudy

brzmi to wszystko trochę melodramatycznie, ale film jest świetnie zrobiony, w klimacie amerykańskiego kina lat \'70
bo i chyba wtedy został nakręcony

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Zlote Ucho

• 2690 / 5392
  • Ekspert
24-08-2013, 18:13

Limitless.
Można zobaczyć.

.....................................................................................................................................
Nikt nie powinien decydowac o NASZYCH wpisach, jesli - nie naruszaja oczywistych norm.

Zlote Ucho

• 2690 / 5392
  • Ekspert
24-08-2013, 18:15

Natural Born Killers chyba wszyscy widzieli.
Pozycja obowiązkowa.

.....................................................................................................................................
Nikt nie powinien decydowac o NASZYCH wpisach, jesli - nie naruszaja oczywistych norm.